FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Minden, amit a kiszáradásról tudni kell

Egészség - Itt a meleg, amivel együtt sajnos mindig megnő a különböző gyomor- és emésztőrendszeri fertőzések előfordulása is, melynek gyakori szövődménye kisgyerekeknél a kiszáradás. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a megelőzésére illetve a kezelésére? Utánajártunk!

Amit a kiszáradásról tudni kell

A hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nagy részét különböző vírusok okozzák és azért is érdemes rá odafigyelni, mert szövődménye lehet a kiszáradás. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el. Hányásos, hasmenéses betegség esetén a bevitt mennyiséget rögzíteni kell, pontosan le kell jegyezni mikor és mennyit evett, ivott a gyermek.

Azt is tudni kell, hogy ha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz illetve a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott. Tehát a legjobb helyzet, ha csak hasmenése van és a gyermek jól itatható.

Vigyázat! A gyerekek rövid idő alatt nagy mennyiségű folyadékot veszítenek hányás vagy hasmenés esetén. Egy felmérés szerint minden 25 gyerekből egy volt már kórházban 5 éves kora előtt hasmenéssel vagy annak mellékhatásai miatt.

Mi a teendő?

Hányás esetén csak óvatosan szabad folyadékot itatni, a gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal. A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják.

Léteznek olyan készítmények „rehidratáló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energia bevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítenek az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállításában. Persze minél többféleképpen (láz, hányás és hasmenés egyszerre) következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb.

A kiszáradás jelei

Nagyon fontos ismerni a kiszáradás jeleit: a karikás szemek, a száraz ajkak, a ráncolható, rugalmasságát vesztett bőr, az acetonos lehelet. Súlyos jel, ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka illetve ha bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése, meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban. Ez nem mindig könnyen eldönthető, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségeink vannak, inkább bízzuk az orvosra.

A hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat. Lehet, hogy az orvosi vizsgálat után egy-két órával lesz rosszabbul, ilyenkor feltétlenül értesíteni kell a szakembert fejleményekről.

Forrás: Bethesda.hu; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 május 30.
 

 

Hogyan szedjünk vitamint? - Minden, amit a vitaminpótlásról tudni érdemes!

Szedjünk-e egyáltalán vitamint, ha igen, milyeneket, és hogyan? A gyerekeknek is ugyanazokat adjuk vagy nekik másra van szükségük? Minderre választ kaphatunk a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat, a KliniKaland új epizódjából, amely összefoglalja azt is, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok és ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat.

Ismét egy újabb (és egyre gyakoribb) koronavírus tünet!

Immár két éve, hogy a mindennapjaink részévé váltak a Covid-19-ről és annak mutációiról szóló hírek. Míg az alapvírus tüneteit már kívülről fújjuk, addig az azóta megjelent új variánsok kapcsán folyamatosan jelennek meg új tünetek, melyek egyébként is igen változatosak lehetnek. Most ismét bővült a lista.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18