Minden, amit a szalmonelláról tudni érdemes
Egészség - A szalmonella igazi nyári betegség, terjedésében a melegnek kulcsszerepe van, a baktériumok ugyanis annál gyorsabban osztódnak, minél magasabb a hőmérséklet. Mit érdemes tudni erről a nyáron igen gyakori fertőzésről? Összeszedtük a leglényegesebb információkat.

Mi okozza a szalmonellát?
A szalmonellózis a fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor- és bélrendszeri betegség, melyet baktériumok idéznek elő. Ezek a kórokozók gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, több alfajuk is létezik, hazánkban leggyakrabban a gyomor- és bélhurutot okozó Salmonella enteritidis a leggyakoribb.
Hogyan terjed a szalmonella?
A fertőzés a nyári hónapokban a leggyakoribb, mert ilyenkor a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodik a baktérium. A kórokozó a széklettel ürül és a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya elősegíti gyors terjedését. A fertőzés forrása köztudottan általában élelmiszer, melyet nem az előírt eljárásoknak megfelelően kezeltek és/vagy tároltak. A leggyakoribb ételek a szalmonella feketelistáján a marha-, valamint a csirkehús, illetve a tojás. Azonban a nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélék szintén felelősek lehetnek sok esetben.
Állatok – fiatal szárnyasok, kiscsibe, kiskacsa és a hüllők- is a betegség terjesztői lehetnek, ezért simogatásukat követően első dolgunk a kézmosás legyen!
Mik a szalmonella tünetei?
A tipikus fertőzés tünete a hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés. Ezek a tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával mutatkoznak meg. A fenti tünetekhez társulhat még láz, hidegrázás és izomfájdalom, ritkán ízületi gyulladás is. A súlyos, más szerveket is érintő bélen kívüli szalmonella-fertőzés hosszú ideig tartó, elhúzódó, eleinte alacsony majd egyre magasabb lázzal, erős fejfájással, kiütésekkel, hányingerrel, hányással, izomfájdalommal, száraz köhögéssel járhat. Szövődménymentes esetben a tünetek rendszerint három-öt nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat.
Hogyan kezelhető?
A betegség diagnózisát a széklet tenyésztése adja. Fontos, hogy a betegség el legyen különítve más, hasonló tünetekkel járó kórképektől (például a vírusos hasmenéstől, ételmérgezéstől, gyulladásos bélbetegségtől). Az egyszerű, szövődménymentes hasmenéses esetek kezelése gyakorlatilag semmi különöset nem igényel, nincs szükség antibiotikumra – ennek adása csak három napon túlnyúló láz és véres széklet esetén indokolt-, a betegség három-öt nap alatt lezajlik. Azonban azt jó tudni, hogy a gyógyulás után a széklet még 4-6 hétig fertőző!
A szalmonellózis tüneti kezelése megfelelő folyadékpótlásból, láz- és hányáscsillapításból, görcsoldásból, hasmenés elleni szerek adásából, rehidráló folyadék adagolásából áll.
Hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?
A legfontosabb a megfelelő higiéniás szabályok betartása: az edények, eszközök, munkafelületek tisztán tartása, az élelmiszerek megbízható forrásból való beszerzése, az ételek megfelelő tárolása, feldolgozása. Ezen kívül lényeges a rendszeres kézmosás és a mellékhelyiségek tisztán tartása is. Felmérések bizonyítják azt a hihetetlen tényt, hogy az emberek jó része sem pisilés sem pedig székletürítés után nem mos kezet, pedig ennek a kis műveletnek a rendszeres beiktatásával rengeteg megbetegedés megelőzhető lenne! A szalmonella és más bélfertőzések esetén ugyanis ez kulcskérdés. Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvető! A kézmosás akkor is fontos, miután nyers vagy koszos élelmiszerrel érintkeztünk.
A hőkezelés megöli a szalmonellát, ezért pasztörizálatlan tejet és nyers tojást ne fogyasszunk! Ha idegen országban járunk, ne csapvizet, csak palackosat igyunk és a kerüljük a nem megfelelően hűtött és tárolt ételeket!
A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

6 módszer, amely segít, ha fáj a baba hasa!
