FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Nem csak a nátha okozhat orrdugulást gyermekkorban!

Egészség - Az orrdugulás 9 lehetséges oka és kezelése

Az orrdugulás az orrjáratok elzáródása az orrüreg falát borító nyálkahártya duzzanata miatt. Bármi okozhatja, ami az orrnyálkahártyán irritációt, vagy gyulladást hoz létre. Gyermekkorban nagyon gyakran előfordul és minden esetben érdemes utánajárni a kiváltó okoknak, mert ha valamilyen betegség egyik tünete, kezeletlenül hagyva súlyos következményei lehetnek.

Újszülött- és csecsemőkorban azért veszélyes az orrdugulás, mert a csecsemők veleszületetten orrlégzők, s ha ez a légzés valamilyen okból kifolyólag gátolt, akkor a picik nem tudnak megfelelően szopni, táplálkozni, s ez hosszútávon a fejlődésük lemaradását vonja maga után.

Az orrdugulás lehetséges okai

1, Felső légúti fertőzés

A felső légúti fertőzést, ismertebb nevén, náthát, leggyakrabban vírusok okozzák. Mivel a kisgyerekek immunrendszere még éretlen, ezért igen gyakran elkapják ezt a betegséget, ami gyakran magas lázzal és étvágytalansággal jár. A vírusfertőzés idején az orrnyálkahártya baktériumokkal szembeni védekezőképessége csökken, ez a magyarázata a vírusfertőzést követő gyakori bakteriális felülfertőződésnek.

Minden olyan betegségnél, ami fokozott váladéktermelődéssel jár, nagyon fontos annak eltávolítása. Amíg a kisgyerek nem tudja alaposan kifújni az orrát, használjunk porszívóra csatlakoztatható orrszívót, ami az orrtisztítás legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja. Előtte fújjunk fiziológiás sóoldatot az orrba, ami fellazítja az orrváladékot és így könnyebb lesz az orrszívóval eltávolítani. Ezt követheti a nyálkahártya lohasztó orrcseppek vagy orrsprayk alkalmazása. 7 nap elteltével használatukat abba kell hagyni, mert hozzászokás alakulhat ki, és a nyálkahártyát tönkre tehetik.

2, Túl száraz levegő

Fűtési szezonban a lakás száraz, meleg levegőjének hatására az orrnyálkahártya megduzzadhat, és váladékot termelhet. Ez a kellemetlenség a lakás levegőjének párásításával kiküszöbölhető.

3, Bukás (kisbabakorban), reflux

A kisbabák nagy része evést követően „bukik”. Ilyenkor a tej, és a savas gyomortartalom feljön az orrgaratba, ahol emiatt váladék is termelődik. A baba szörcsög, mintha náthás lenne. A betegségtől úgy tudjuk megkülönböztetni a bukás okozta váladék termelődést, hogy leszívjuk és megnézzük, hogy milyen színű. Ha sárga vagy zöld, akkor nátháról van szó.

Nagyobb gyerekeknél reflux betegség okozhat orrdugulást, ami lényegében ugyanaz, mint a babáknál a bukás. Ha azt vesszük észre, hogy gyermekünk nem fejlődik megfelelően, sovány, gyakran rekedt, fáradékony, a fogzománca sérült, sok szuvas foga van, kellemetlen, savas-fémes a lehelete, nagy a valószínűsége, hogy reflux betegséggel állunk szemben, ami alapos kivizsgálást majd terápiát igényel.

4, Allergia

Orrdugulást az allergiás nátha is okozhat. Szénanáthára kell gyanakodnunk, ha az orrduguláshoz vízszerű orrfolyás, orr- és/vagy szemviszketés, tüsszögési rohamok társulnak. Pollen okozta allergia tünetei szezonálisan jelentkeznek, míg a poratka, penészgomba, állatszőr kiváltotta tünetek egész évben fennállnak. Igen ritkán ételallergia is létrehozhat allergiás náthát. Az említett panaszok észlelése esetén a gyermeket allergológus, vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz kell vinni kivizsgálásra, és kezelésre.

5, Idegen test az orrban

Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy valamit feldugnak az orrukba. Egy idő után a szervezet megpróbálja „kidobni” ezt az idegen testet és fokozott váladéktermelésbe kezd.

Mivel általában a gyerekek csak az egyik orrlyukba dugnak fel valamilyen kis tárgyat (magot, kavicsot, ételdarabkát, legót), ezért árulkodó jel lehet a féloldali orrdugulás, ezen kívül a bűzös orrváladékozás.

Nagyon fontos, hogy ne kísérletezgessünk, ne próbáljuk meg eltávolítani az idegen testet, mert mélyebbre csúszhat és ezzel nagyobb bajt – sérülést, vérzést- okozhatunk, hanem azonnal vigyük gyermekünket fül-orr-gégészhez!

6, Heveny orrmelléküreg gyulladás

Az orrmelléküreg gyulladás is okozhat orrdugulást. Emellett árulkodó jel a színes, bő, orrváladékozás, köhögés, láz, az érintett orrmelléküreg fájdalma, teltségérzete, szaglászavar, bűzös lehelet, fejfájás. A betegségnek súlyos, akár életveszélyes szövődményei alakulhatnak ki, ezért mielőbb fül-orr-gégészeti ellátás szükséges!

7, Krónikus orrmelléküreg gyulladás

Bár gyermekkorban ritka, de előfordulhat krónikus orrmelléküreg gyulladás, melynek tünetei megegyeznek az akut gyulladás tüneteivel és minden esetben fül-orr-gégészeti kezelést igényel.

8. Anatómiai okok

Strukturális eltérések is okozhatnak orrdugulást, pl.: orrdeformitás, orrsövényferdülés, orrkagyló megnagyobbodás. Ilyen esetekben a megoldást a műtét jelenti.

9, Orrmandula megnagyobbodás

A gyermekkori orrdugulások egyik leggyakoribb oka az orrmandula megnagyobbodása. Erre utaló jel, hogy a kisgyerek jellemzően szájon át veszi a levegőt, gyakran nyitva marad a szája, orrhangon beszél, éjszaka pedig nagyon horkol. Kezelése azért is szükséges, mert hajlamosít a felső légúti hurutokat követő szövődmények kialakulására. Az említett problémák az orrmandulák eltávolításával többnyire maguktól megoldódnak.

 

 

Gyerekmosoly - 2021 április 22.
 

 

Megfázott vagy influenzás? A kettő hasonlít, de máshogy kell kezelni!

A nátha ellen nincs oki terápia, nincs gyógyszer, és eltart jó egy hétig, mire kilábalunk belőle, tehát, marad a tünetek csillapítása.

Az elhúzódó orrdugulás 5 lehetséges oka gyermekkorban

Sorra vettük a leggyakoribb okokat, melyek tartós orrdugulást okozhatnak.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18