FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Előjegyzési rendszerünk technikai problémája miatt kérjük,hogy amennyiben nem kapnak visszajelzést, írjanak emailt az info@gyerekmosoly.hu címünkre!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Puffad gyermeke hasa? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

Egészség - A haspuffadás okai, megelőzése és kezelési lehetőségei

A haspuffadás okai

1, Helytelen étkezési szokások

A kapkodó, gyors étkezés során sok levegőt nyelünk, ami kiváltó oka lehet a haspuffadásnak. Adjunk gyermekünknek naponta ötször, kisebb adag ételt, és figyeljünk oda, hogy jól megrágja, ezzel máris jelentősen csökkenthetjük a puffadás kockázatát. Mindig szánjunk időt az étkezésekre és ne engedjük, hogy szaladgáljon közben!

2, Bizonyos ételek, italok fogyasztása

Szintén haspuffadást okoz a szénsavas italok vagy olyan ételek fogyasztása, melyek emésztése során gáz képződik. Ilyenek például a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a karalábé, hagyma, de van, aki a zöldségek – például a paradicsom vagy paprika – héjának fogyasztása miatt szenved a fokozott bélgáz termelődéstől. Vezessünk étkezési naplót! Pontosan jegyezzük fel, hogy mikor, mit evett gyermekünk és azt is írjuk oda, ha puffadást vagy bármilyen egyéb tünetet tapasztaltunk nála aznap. Az étkezési napló nagy segítség a szakembernek is!

3, Renyhe bélműködés

Egyes esetekben a bél renyhébb működése okozza a puffadást. Az anyagcsere lassulását elsősorban a helytelen táplálkozás válthatja ki: ha valaki túl kevés rostot és folyadékot fogyaszt, a béltartalom bélrendszerben eltöltött tranzitideje megnyúlik és bélgáz termelődik. Bélrenyheséget okozhat továbbá a mozgásszegény életmód, de lehet bizonyos hormonok hatása is. Szintén a belek lassabb működését okozza a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség. Ha a puffadáson kívül egyéb panaszai is vannak csemeténknek, vigyük el egy alapos belgyógyászati vizsgálatra!

4, Allergia vagy érzékenység bizonyos ételekre

Laktóz-intolerancia és lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást, de az irritábilis bélszindróma egyik tünete is lehet. Ha a puffadás mellé hasmenés, vagy éppen állandó székrekedés, folyamatos fogyás, hányinger, fáradtság társul, mielőbb vigyük el gyermekünket gasztroenterológushoz!

5, Fertőzések

Parazitafertőzés, a candida gomba elszaporodása is okozhat puffadást. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát, felborítva a jó-rossz baktériumok egyensúlyát a szervezetben. Ha valamilyen betegség kapcsán gyermekünk antibiotikumot vagy erősebb gyógyszert kap, mindig gondoskodjunk pre- és probiotikum adásáról! A banán és a héjában sült krumpli, a héj nélküli reszelt alma természetes bélflóra támogatók.

6, Gyomorsav túltengés

A sok gyomorsav szintén gyakori oka a haspuffadásnak. Annak megállapítására, hogy valóban a sok gyomorsav, esetleg reflux okozza gyermekünk kellemetlen tüneteit, forduljunk szakemberhez és soha ne kezdjünk kivizsgálás nélkül savlekötőt vagy más készítményt adni!

Hogyan kezeljük a haspuffadást?

• Elsősorban arra figyeljünk, hogy egyszerre soha ne egyen gyermekünk nagy mennyiséget és az ételt mindig alaposan rágja meg!
• Ne kapkodjon és étkezés közben ne beszéljen, mert közben óhatatlanul levegőt nyel!
• Fogyasszon sok folyadékot, táplálkozzon rostban gazdagon!
• Időnként tartsunk probiotikum-kúrát! A probiotikumok segítik az emésztést.
• Mozogjon rendszeresen! Ha minden nap legalább fél órát mozog csemeténk, azzal gyorsítja az anyagcseréjét, a vérkeringését és a szervezet természetes méregtelenítő tevékenységét.
• Ne fogyasszon szénsavas italokat, és ne rágógumizzon!
• Kerüljük a puffadást okozó ételeket! Ha nem tudjuk pontosan, hogy mitől puffad a kicsi, vezessünk étkezési naplót, ebből kitapasztalhatjuk, hogy mely ételek okoznak panaszt.

Ha az életmódváltás ellenére is tartósan jelen van a haspuffadás, akkor a szervi okok kizárása céljából vizsgáltassuk ki gyermekünket!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2022 április 21.
 

 

Így kezeljük kicsiknél a gyomorhurutot!

A gyomorrontás  tünetei és kezelése

Más tüneteket okoz a gyerekeknél az omikron, mint az eddigi mutációk – Mutatjuk a fő tünetet!

Más tüneteket okoz a gyerekek szervezetében az új típusú koronavírus omikron variánsa, mint amit korábban tapasztaltak koronavírusos betegeiknél - ezt mondják egy Bonn közeli gyerekkórház orvosai. Ugyanakkor azt látják, hogy a korábbi mutációk miatt kórházba került gyerekek lassabban épültek fel, mint az omikronnal fertőzöttek.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

DEVELOPER BAR