FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Szabadba menni most is fontos, de nem mindegy, hogyan!

Egészség - A koronavírussal kapcsolatban a 65 év felettiek és krónikus betegségben szenvedők számára egyértelmű a szakmai ajánlás, miszerint minden közösségi aktivitást és társas érintkezést nullára kell redukálni, mivel ők a legveszélyeztetettebbek. Ennek egyetlen lehetséges módja, ha otthon maradnak. De mi a helyzet a gyerekekkel és az egészséges felnőttekkel?

A COVID-19 fertőzés jellemzően cseppfertőzéssel, direkt vagy indirekt kontaktussal terjed emberről emberre. „A vírus köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.”- áll a kormány hivatalos közleményében.

A közoktatási- kulturális intézmények, közösségi helyek bezárása is azért vált indokolttá, mert zárt közegben- például egy tanteremben vagy egy színházban, moziban - a vírus rendkívül gyorsan terjed és bár a gyerekekre, egészséges felnőttekre nem jelent komoly veszélyt, ők az enyhébb tünetek vagy tünetmentesség mellett tovább fertőzhetnek. Ily módon a kórokozó pillanatok alatt eljut az idősebb, veszélyeztetett korosztályhoz is, akiknél viszont akár életveszélyes állapotot is előidézhet, amely az esetek túlnyomó többségében csak intenzív kórházi ápolással és oxigénterápiával szüntethető meg.

„Ami miatt a korlátozásokat bevezették és akár az otthoni karantén is szóba jöhet, az leginkább az egészségügy véges kapacitása. Mert gondoljunk csak bele, hogy ha a Kínához vagy Olaszországhoz hasonló intenzitással robban ki a járvány, a több ezer beteget az egészségügyi rendszer biztosan nem tudja egy időben megfelelően ellátni. Éppen ezért legfontosabb feladatunk a fertőzés terjedésének lassítása megelőzéssel és a szabályok pontos, tudatos betartásával.”- mondja dr. Benedek Pálma, fül-orr-gégész orvos.

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy ki lehet-e menni a szabadba.

Gyereknek, felnőttnek és idősnek a szabad levegőn töltött idő, a mozgás nagyon fontos! Az idősek otthon tartózkodását – és hogy miért lényeges- már említettük, de a fiataloknak, főként jó idő esetén, bátran ajánlhatjuk, hogy menjenek ki a természetbe! Hagyjuk most az edzőtermeket, zárt tereket, amelyek a megfertőződés lehetőségét rejtik magukban, helyette válasszunk olyan mozgásformákat, melyeket kint űzhetünk: fussunk, bringázzunk, sétáljunk.„Kerüljük azonban azokat a helyeket, ahol sok ember fordul meg egy időben. Legjobb, ha egyedül vagyunk, esetleg olyan családtagokkal, akikkel egy lakásban élünk.”- tanácsolja a doktornő.

„A személyes találkozás most nem igazán életszerű, hiszen a fertőzésveszély miatt igen kockázatos, de skype-on, telefonon, videóchat-en tarthatjuk a kapcsolatot. A csoportos edzéseket, együtt futásokat ugyancsak érdemes akkorra időzíteni, mikor a járvány elvonult. Marad a virtuális puszi és az ölelés, hiszen a baráti kézfogás és mindenféle testi kontaktus veszélyes lehet egészségünkre nézve.”

Az örökmozgó gyerekeket vigyük ki nyugodtan a szabadba, hiszen nem tarthatjuk őket a négy fal között és az nem is egészséges. Menjünk túrázni, kirándulni, de olyan úticélt válasszunk, ahol csak kevés emberrel találkozhatunk és tőlük is tartsunk tisztes távolságot.

Nem ajánlott most a Margit-sziget, a Városliget, a Normafa, a közkedvelt túraútvonalak, kilátók közelébe menni, válasszunk olyan célpontot, amit kevesen ismernek.

Ha tehetjük, kerüljük a tömegközlekedést! Járjunk autóval, biciklivel vagy motorral. Ha a munkahelyünkre minden nap be kell járnunk, mert nincs lehetőség home office-ra, céltudatosan csak az otthonunk, munkahelyünk közti távot tegyük meg, mindenféle kitérő nélkül. A munkahelyen is tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat és az egymás közötti két méteres távolságot. Vigyázzunk egymásra!

Gyerekmosoly - 2020 november 05.
 

 

Még mindig ez az 5 legfontosabb higiénés szabály a koronavírus megelőzésére!

A covid-19 vírus okozta megbetegedés ellen egyelőre nincs védőoltás vagy gyógyszer, a legjobb védekezés a megfertőződéssel szemben a megelőzés. Íme az 5 leghatékonyabb módszer!

Mozgásra, friss levegőre járvány idején is szükség van! A sportolás aranyszabályai koronavírus idején

Amíg nincs kijárási tilalom, csak korlátozás, addig sport és szabadidős tevékenység céljából elhagyhatjuk az otthonunkat.  Sőt, az egészségünk miatt kell is! Viszont vannak szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében muszáj betartani. Mutatjuk, melyek ezek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18