FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Támadnak a kullancsok és még veszélyesebbek, mint valaha!

Egészség - Amit a kullancscsípésről és a Lyme-kórról tudni érdemes

 Tévhit: A kullancsot csak orvos tudja szakszerűen eltávolítani.

Tény: Sok esetben azért nem célszerű orvoshoz menni, hogy eltávolítsa a kullancsot, mert mire kerítünk egyet, időt veszítünk és a parazita még jobban megszívja magát. Jobb, ha az élősködőt mi magunk távolítjuk el óvatosan.

Tanács: A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesszel úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. Ez nagyon fontos! Minden olyan beavatkozás, amely a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a Lyme-kórral fertőződés veszélyét.

Tévhit: Krémmel, olajjal, a kullancs tekergetésével, gyufával könnyedén és biztonságosan eltávolítható az élősködő.

Tény: Ezek a módszerek egyáltalán nem biztonságosak és nem is hatékonyak!

Tanács: Miután megfogtuk a bőrhöz közel a kullancsot, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne piszkáljuk, kilökődik magától.

Tévhit:A Lyme-kór kezelésére alkalmas antibiotikumokat megelőzésként is lehet szedni.

Tény: A csípést követően várni kell legalább 3-4 hetet, illetve csak akkor kell orvoshoz fordulni és a Lyme kór szűrésére alkalmas vérvizsgálatot kérni, ha megjelenik valamelyik jellegzetes tünete pl. a Lyme-folt. Az antibiotikum-kúrát csak pozitív eredmény esetén szabad elkezdeni.

Tanács: Megelőzésként a legjobb, ha kerüljük a bozótos helyeket, és ha szabadba megyünk, mindig befújjuk magunkat kullancsriasztó szerrel. Kirándulások alakalmával viseljünk nadrágot, tűrjük be a zokniba, vegyünk kalapot és a hosszú hajat érdemes összefogni.


Tévhit: Ha kullancsot észlelünk magunkban, azonnal orvoshoz kell menni és a kullancsot is magunkkal kell vinni.

Tény: Nem szükséges orvoshoz menni, de érdemes a parazitát megőrizni és felírni a csípés helyét és dátumát. A Lyme-kór lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.

Tanács: Amennyiben a csípést követő két héten belül magas láz, izomfájdalom, súlyos szédülés, heves fejfájás vagy ha a csípés helyén fokozatosan  növekvő,  3 napja fennálló pír jelentkezik, azonnal forduljunk szakemberhez. Panaszmentesség esetén erre nincs szükség.

Tévhit: A Lyme-kór csak a kullancscsípést követően gyógyítható, később már nem.

Tény: A Lyme fertőzés maradéktalanul gyógyítható, függetlenül attól, mikor kezdjük meg a kezelést. A gyógyíthatóság legfőbb feltétele a biztos diagnózis. Ugyanakkor az igazsághoz tartozik az is, hogy a betegek kb. 10%-a kórokozó-hordozó marad a legjobbnak tartott kezelés esetén is. Esetükben egy speciális szűrésre és kezelésre van szükség.

Tanács: Rögzítsük mindig a csípés idejét és helyét egy naptárban, és figyeljük magunkat! Ahogy a bőrünkre is vigyázunk és rendszeresen ellátogatunk anyajegyeinket megvizsgáltatni, úgy ügyeljünk arra is, hogy mindent dokumentáljunk és gyanús jelek, tünetek esetén forduljunk orvoshoz.

Gyerekmosoly - 2022 július 07.
 

 

7 őszi immunerősítő tipp gyerekeknek

Így tegyük ellenállóvá gyermekünk immunrendszerét a hideg hónapokra!

Erre figyeljen oda járvány idején, aki allergiás vagy asztmás!

Itt a pollenszezon, az arra allergiás betegek szénanáthásak, és meg vannak rémülve, tüneteik nem koronavírus-fertőzésre utalnak-e. Összefoglaltuk, mi a különbség a covid-19 és az allergia jellegzetes szimptómái között és hogyan érdemes óvni magunkat a megfertőződéstől.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18