FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Vigyázat, Streptococcus!

Egészség - A baktérium, ami a krónikus torokfájás és a visszatérő betegségek hátterében állhat

A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Vannak teljesen ártalmatlan, sőt, hasznos fajtái, de olyan hírhedt képviselői is, mint a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

A torokfájást nem tartjuk veszélyesnek, hiszen jó esetben pár nap alatt elmúlik, ám van, amikor hosszan elhúzódik és vissza-visszatér. Ha nem tudunk kilábalni a betegségből, állandóan visszaesünk, valószínű, hogy ott már nem egy egyszerű megfázásról van szó, hanem a háttérben a Streptococcus A baktérium áll. Az általa okozott fertőzést pedig nem szabad félvállról venni, mert nagyon komolyra is fordulhat, ha elhanyagolják.

A Streptococcus, a rejtőzködő kórokozó

A Streptococcus elnevezés egy egész baktériumnemzetséget jelöl. Az ide tartozó kórokozók között vannak kifejezetten hasznosak is, melyeket a gyógyszer- és élelmiszeripar is használ (ezek a normál bélflóra alkotóelemei). Más tagjaik azonban nagyon kártékonyak, mivel gennykeltőek, képesek gyulladást okozni a tüdőben, a torokban és akár az agyban is. A felső légutakba jutva torokgyulladást idéznek elő, mely intenzív fájdalommal, kaparó érzéssel jár. A statisztikák szerint a gyermekkori torokfájások 37 százalékát ez a baktérium okozza! Ennek ellenére sokszor nem derül fény rá, hogy a betegség hátterében ez a kórokozó áll, mert kimutatásához speciális diagnosztikai felszerelés szükséges, ezért a házi- vagy gyermekorvosok sokszor nem is gondolnak erre az eshetőségre.

Gyakori, hogy a családtagok mindegyikének torkában ott van a Streptococcus A, ám míg a felnőttek tünetmentesek maradnak, a gyerekeknél visszatérő fülgyulladást idéz elő. Sokszor az a megoldás, hogy a szülőt kezelik és ezzel egyidőben megszűnnek a gyerekek panaszai is, így elkerülhető a mandula-műtét.

A Streptococcus A nyállal terjed, ezért veszélyeztetett minden kisgyerek, aki sokat nyúlkál a szájába, cumizik, piszkálja az orrát, de akár egy nedves fogkefe is hordozó lehet. A kórokozó átadható puszival, köhögéssel és tüsszentéssel is.

Mikor gyanakodjunk Streptococcus A jelenlétére?

Az alábbi tüneteknél merülhet fel gyanú:

  • Nyirokcsomó-duzzanat
  • Magas láz, elhúzódó torokfájás, visszatérő fülfájás
  • Halláscsökkenés
  • Alvászavar, horkolás, légzéskimaradás
  • Erősebb, hosszabb torokfájás
  • Gyakori fej- és gyomorfájás
  • Kiütések megjelenése a bőrön
  • Izomfájdalmak

Hogyan mutatható ki a fertőzöttség?

Létezik vérteszt, mellyel az mutatható ki, mekkora az ellenanyag szintje a vérben. Ám ezzel a módszerrel sem mehetünk biztosra, mert lehet a teszt negatív, ugyanakkor a kórokozó mégis ott van. Ez pedig úgy lehetséges, hogy a Streptococcus A egy rejtőzködő baktérium, amely képes megbújni a mandulák mögött és mivel nem kerül bele a véráramba, így nem is mutatható ki vérteszttel.

Ennél egy fokkal biztosabb – ám ez is csupán 40-50 százalékos érzékenységű - a tenyésztés módszere, amikor a mandula felszínéről vesznek mintát.

A leghatékonyabb megoldás a szintén a manduláról vett gyorsteszt, amely tíz perc alatt 80 százalékos sikerességgel mutatja ki a kórokozók jelenlétét.

Miért fontos a felismerése?

Mert másként kell kezelni egy vírusok és másként egy baktériumok okozta betegséget. A bakteriális fertőzéseket lehet kezelni antibiotikummal, illetve nagyon hatékony a meleg vizes borogatás, infralámpás melegítés, a sós inhalálás és a gyógynövényteák fogyasztása. Ezzel szemben a vírusos megbetegedéseknél nem szabad antibiotikumot alkalmazni.

Annak ellenére, hogy antibiotikummal jól kezelhető a Streptococcus A okozta betegség, előfordulhat, hogy nem lehet ezzel a módszerrel sem teljesen kiírtani az élősködőt a szervezetből és újra meg újra visszatérhetnek a panaszok.

Felismerése és kezelése azért is fontos, mert ha elhanyagolják, a Streptococcus A olyan komoly problémákat okozhat, mint az arcüreg- fül- vagy mandulagyulladás.

Hogyan kezelhető?

Egyre inkább bizonyítást nyer, hogy egyrészt a gabona- és tejmentes étrend, probiotikum szedése segíthet a kórokozók visszaszorításában, másrészt a tengerparti klíma, a meleg levegő és a sós víz lehet gyógyír a visszatérő fertőzések leküzdésében. Persze nem mindenki teheti meg, hogy télvíz idején meleg helyre utazzon, számukra jó hír, hogy az infraszaunázás, a sószoba rendszeres látogatása, a sós vizes, gyógynövényes inhalálás is sokat segíthet a megelőzésben.

A gyakori kézmosás, az evőeszközök, poharak alapos tisztítása és külön tartása (mindenkinek legyen sajátja), a közösen használt tárgyak rendszeres fertőtlenítése is hatékony módszer a kórokozók elleni küzdelemben.

Nagyon fontos, hogy ha nem akar véget érni a betegség, menjünk vissza az orvosunkhoz, hiszen ez a legbiztosabb módja annak, hogy meggyógyulhassunk.


A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2019 február 21.
 

 

Ezek az immunhiányos állapot jelei!

Az immunhiány tünetei és kezelése

Öt étel, amit nem mosunk meg, pedig kellene!

Azt mindenki tudja, hogy az almát, a paprikát vagy az uborkát fogyasztás előtt meg kell mosni. Vannak azonban olyan ételek, melyekről nem is gondolnánk, hogy tele lehetnek baktériumokkal. A következő rövid lista segít elkerülni a fertőzést és az ételmérgezést.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18