FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 tipp fáradtság ellen kicsiknek és nagyoknak!

Egészség - Mi okozhat a gyerekeknél és nálunk, felnőtteknél fáradtság-érzetet és mit tehetünk ellene?

Az első, aminek érdemes utánajárni, hogy a fáradtságot mi okozza, hiszen ennek ismeretében vehetjük fel ellene a harcot. Vannak azonban olyan módszerek, amelyek mindig segítenek.

A fáradtság típusai

Normális fáradtság

Felnőtteknél a sok munka és stressz miatt előfordulhat, hogy év végére tartalék-erőforrásaik kimerülnek. Ám ez a jelenség iskolás gyerekeknél sem ritka, hiszen a korai kelés, a iskola utáni különórák, a tanulás és a dolgozatok, felelések által kiváltott szorongás ugyanúgy megviseli őket és idegrendszerüket. A fáradtság a szervezet természetes reakciója és ilyen esetben nem kell mást tenni, mint elég időt hagyni a testnek a regenerálódásra, időben lefeküdni és eleget pihenni.

Fizikai fáradtság

A túl intenzív sporttevékenység, egy megerőltetőbb edzés vagy ha nagyobb kihagyás után újból elkezdünk sportolni, fáradtságot válthat ki, amelyhez társulhat erős izomláz, fizikai gyengeség, rosszkedv és különös módon álmatlanság is. Ha rendszeresen mozgunk, ez nem történik meg, éppen ezért nem szabad abbahagyni a testedzést! Gyerekeknél arra érdemes odafigyelni, hogy a sok különóra és edzés mellett mindig maradjon idő kötetlen mozgásra is, mert különösen kisgyerekkorban – a szabad játékon kívül - ez az egyetlen valóban hatékony stresszlevezető módszer.

Szellemi fáradtság

Akár a test és az izmok, úgy az agy is elfáradhat. Erre utal, ha ingerültek vagyunk, nehezen összpontosítunk, a memóriánk lassabb, elfelejtünk dolgokat. Ha gyermekünkön azt vesszük észre, hogy nem halad a tanulással, nem tud koncentrálni és amit megtanult, azt is hamar elfelejti, lehet, hogy túlterhelődött az idegrendszere és pihenésre lenne szüksége. Ilyenkor iktassunk be több, lazító tevékenységet, ne hagyjuk, hogy késő estig fent legyen és éjszakába nyúlóan „kütyüzzön”, mert az csak tovább fárasztja.

Az agynak, mint a többi szervnek szüksége van megfelelő tápanyagokra, főleg cukorra, melynek az agy az egyik legnagyobb fogyasztója, valamint zsírsavakra, vitaminokra (különösen a B-vitaminokra) és oxigénre. Gondoskodjunk az egészséges és változatos táplálkozásról, rendszeresen fogyasszunk halat, tojást és téli időszakban szedjünk C- és D-vitamint!

Helytelen táplálkozás okozta fáradtság

Ha nem megfelelően táplálkozunk, a testünk jelezni fog: gyakran fáj a fejünk, szédülünk, puffadunk. Változatos táplálkozással a szervezet raktárainak kiürülése megakadályozható és elkerülhető a hiánybetegségek kialakulása, melynek egyik figyelmeztető jele a folyamatos fáradtságérzet. Téli időszakban is törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, ezen kívül a megfelelő folyadékbevitelről se feledkezzünk meg! Gyermekünket ne tömjük finomított szénhidráttal és édességgel, mert ezek még több energiát vonnak el tőle, helyette minél tápanyagdúsabb fogásokkal kényeztessük őket!

Kronobiológiai fáradtság

Ez a típusú fáradtság akkor jelentkezik, ha felborul a test természetes biológiai órájának működése, mert valami összezavarta, például éjszakai munka, virrasztás, álmatlanság, utazás. A megoldás az lehet, ha kialakítunk egy napi ritmust, amelyhez szervezetünk alkalmazkodik egy idő után. Ez gyerekeknél különösen fontos!

5 tipp fáradtság ellen

1. Vegyünk hideg-meleg vizes váltózuhanyt!

Kezdjük a reggelt váltott, hideg-meleg vizes zuhanyzással, ami felpezsdíti a vérkeringést és elűzi az álmosságot! A gyerekek számára ébresztőnek még elég egy hidegvizes arcmosás is.

2. Sétáljunk vagy mozogjunk 5-10 percet!

Reggel, amikor kikelünk az ágyból, tornáztassuk át a testünket! Csinálhatjuk ezt együtt is a gyermekeinkkel. Munka és suli után iktassunk be egy gyors sétát a szabadban, hiszen már 10 perc a friss levegőn is felfrissíti annyira, hogy frissebbnek érezzük magunkat.

3. Menjünk friss levegőre vagy szellőztessünk!

Sokszor az elhasznált levegő, az oxigénhiány okoz fáradtságot. A munkahelyen és otthonunkban óránként szelőztessük át az irodát, hogy a kilégzéssel a levegőbe került szén-dioxid eltávozhasson, helyét pedig az oxigéndús levegő vehesse át!

4. Igyunk kávét, de mértékkel!

A kávéban található koffein 15-30 perc alatt hatni kezd, pár óráig hat, ezután azonban már nem érezhető a hatása. Naponta két-három kávénál többet nem érdemes elfogyasztani, ugyanis aki rendszeresen kávézik, hozzászokik és egy idő után már nem is reagál olyan érzékenyen a koffeinre. Lefekvés előtt semmiképp ne igyunk koffeintartalmú italt (kávét, teát, energiaitalt), mert az megzavarja az egészséges alvást. Gyerekeknél este a kakaó és a csokoládé valamint az édesség zavarhatja meg a nyugodt alvást.

5. Sziesztázzunk!

Egy kis szundikálás a napközbeni fáradtság legjobb ellenszere. 15 perc szunyókálás már segíthet, de 30 percnél semmiképp ne legyen több! A délutáni szieszta jótékony hatása 4-5 órán keresztül kitart, mielőtt újra jelentkezik a fáradtság.

+1 hasznos tanács: Ha sokszor fáradt vagyunk napközben, vagy állandóan kimerültnek érezzük magunkat, esetleg gyermekünkön látjuk ezt, forduljunk orvoshoz, aki egy alapos kivizsgálással utánajárhat, hogy mi okozza a fáradtságot!

 

Gyerekmosoly - 2021 április 15.
 

 

Így előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását!

A 2-es típusú diabétesz megelőzésének 6 hatékony módszere felnőtteknek és gyerekeknek

Őszi immunturbó gyerekeknek

Töltsük fel gyermekeink vitaminraktárait, hogy az immunrendszerük képes legyen kivédeni az ősz és a tél tipikus betegségeit!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18