FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek

Egészség - Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek tüneteit, illetve kezelését. A gyogyzona.hu írása

Sajnos, talán sok szülő meglepetésére, számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Az év bármely szakában meg lehet fázni (ebben a légkondi tud segíteni), bár bizonyos vírusok, például a rhinovírus, télen gyakoribbak.

Coxsackie-virusok

A Coxsackie-virusok azonban általában ebben az évszakban okoznak kéz-láb-száj fertőzést. Az ilyen betegségben szenvedő gyermekeknél láz és apró, fájdalmas sebek jelentkeznek a szájban, illetve kiütések jelenhetnek meg a kézen és a talpon. Csakúgy, mint más vírusok esetében, nincs más speciális kezelés, csak a tünetek enyhítése láz- és fájdalomcsillapítókkal, valamint rengeteg folyadék biztosítása a kiszáradás megelőzésére.

Enterovírusok és az echovírusok

Az enterovírusok és az echovírusok a tünetek széles skáláját okozhatják, a nagyon enyhétől a nagyon súlyosig. A gyermekeknél magas láz, torokfájás, hányás, hasmenés, fejfájás, kiütések és/vagy kötőhártya-gyulladás (szemvörösség) lehetnek. Ezek a vírusok súlyos betegségeket is tudnak okozni, ezért mindenképpen ajánlott szakember felkeresése.

Számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Melyiket kaphatja el gyermekünk?

Adenovírus

Az adenovírus egy másik olyan vírus, ami többnyire nyáron jelentkezik, így a nyári fertőző gyerekbetegségek közé sorolható. Az ebben a fertőzésben szenvedő gyermekeknél magas láz, torokfájás, kötőhártya-gyulladás és felső légúti tünetek alakulhatnak ki (ismerősen hangzanak?). Első ránézésre talán csak úgy tűnik, mint egy torokgyulladás, ezért mindig érdemes felkeresni a háziorvost, ha ezek a tünetek jelentkeznek a gyerekeknél.

Koronavírus

A koronavírus és más vírusok terjedésének megakadályozása érdekében, nyáron is nagyon fontos az alapos és rendszeres kézmosás, különösen a pelenka cseréje vagy a mellékhelyiség használata után. A lázas, vagy egyéb betegségre utaló tünetektől szenvedő gyermekeknek a betegség ideje alatt otthon kell maradniuk, a közösséget kerülniük kell. Szerencsére a legtöbb érintett 7–10 napon belül felépül ezekből a nyári fertőző gyerekbetegségekből. Mint mindig, bármelyik tünettel vagy bármilyen kérdéssel forduljatok orvosotokhoz.

Mit tegyünk hányás és hasmenés esetén?

A hányással küszködő gyermek számára a legjobb, ha egy ideig pihenteti a gyomrot, majd apránként, kis kortyokban kezdje a folyadék pótlását. Ha a gyermek továbbra is több alkalommal hány, akkor orvoshoz kell fordulni. 

Fontos, hogy a gyermek ne mutassa a kiszáradás jeleit (szájszárazság, ajkak kicserepesedése, csökkent vizelet, bágyadtság). Egyes esetekben az orvos olyan gyógyszert is előírhat, amely megállíthatja az émelygést és a hányást. A nyári vírusok okozta hányást gyakran kíséri hasmenés.

A hasmenés esetében is fontos a megfelelő folyadékbevitel, illetve bélnyálkahártya kímélő ételek fogyasztása, mint például banán, rizs, alma, főtt répa, burgonya és keksz. A gyorsabb gyógyulást elősegíthetik a probiotikumok. Ha a gyermek iszik, és nem mutatja a kiszáradás jeleit, nincs szükség orvoshoz fordulni vagy ügyeletre menni, kivéve, ha a tünetek hét napnál tovább tartanak, vagy ha vér van a székletben.

Forrás ; Fotó:Pixabay

Gyerekmosoly - 2023 június 20.
 

 

Már többen kórházba kerültek: tovább terjed az ismeretlen, hányással és hasmenéssel járó kór Magyarországon

2024. január 29. és február 4. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedésekről közölt új adatokat az NNGYK. Amíg a negyedik héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés, az ötödik héten már két ilyen esetet jelentettek.

Így kerülhetjük el a vírusos megbetegedéseket!

A leghatékonyabb módszerek az influenza és a vírusok okozta megbetegedések megelőzésére

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18