FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

Egészség - A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

Miért veszélyes az SMA?

Az ingyenes újszülöttkori SMA-szűrés tavaly november óta érhető el, ez történelmi mérföldkő a betegség kezelésében és ezzel összefüggésben elengedhetetlen, hogy az ingyenes szűrés lehetőségének híre minél több magyar családhoz eljusson. A vizsgálatot a kötelező újszülöttkori szűréssel együtt végzik és ugyanabból a vérmintából történik, de szülői hozzájáruláshoz kötött. A gerincvelő-eredetű izomsorvadás újszülöttkori szűrésénének fontosságát mutatja, hogy jelenleg az újszülöttek között az SMA az egyik legfőbb genetikai eredetű halálok, ugyanakkor, ha az SMA-t újszülöttkori szűrés révén korán észlelik, és haladéktalanul kezelik, akkor a gyermek szinte az egészséges társaihoz hasonló ütemben is fejlődhet.

A gerincvelő-eredetű izomsorvadás, azaz SMA olyan ritka genetikai betegség, amely hazánkban évi 12-15 újszülöttet érinthet és visszafordíthatatlan, progresszív izomsorvadáshoz vezethet megfelelő terápia nélkül. Az SMA legsúlyosabb típusánál a gyermek életének az első három-négy hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetőek. Ennek eredményeként sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a mozgásért és az izmok működésért felelős speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Az SMA legsúlyosabb formájával érintett gyermekek kezelés nélkül idővel képtelenek önállóan mozogni, enni vagy akár lélegezni, mivel az ezekért felelős izmok sorvadása tapasztalható. Ez a károsodás nem fordítható vissza, és már a második életév betöltése előtt állandó lélegeztetés szükségességéhez vagy akár halálhoz vezethet.

Az ingyenes SMA-szűrések fontossága

„Az újszülöttkori SMA-szűrés lakossági tájékoztatása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek az ingyenes szűrés lehetőségéről, ezért minden közreműködő szervezetnek köszönetünket fejezzük ki a mintaprogram népszerűsítéséért, és azon kommunikációs felületek biztosításáért, amelyek tovább segíthetnek az információk célba juttatásában. Az SMA-szűrés ingyenes és önkéntes, a szülők beleegyezésével történik, ezért mindenképpen bíztatjuk a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és kérjék a szűrést, hiszen, ha korán kiderül gyermeküknél az SMA-betegség, korán kezdődhet a gyógyszeres kezelés, és az eredmények is sokkal jobbak lehetnek."– mondta el Dr. Mikos Borbála a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvosigazgatója.

„Minden jótékonysági kezdeményezés és edukációs kampány üdvözlendő, amely a több mint 8000 féle ritka betegség megismertetését, végső soron pedig a betegségek időben történő felismerését és kezelését segíti. Örülünk, hogy ez az együttműködés a RIROSZ munkáját is segíti a ritka betegségek megismerésében és elfogadásában, valamint a Mentőöv Információs Központ és Segélyvonal további működésében” – jegyezte meg Dr. Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének (RIROSZ) elnöke.

Forrás: Egészségkalauz.hu; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 június 06.
 

 

Miért hideg a kisbabák keze? Az esetek többségében nincs miért aggódnunk!

Szerencsére az esetek többségében semmi rosszat nem jelent, ha hideg a babák keze, amit a gyerekorvosok is megerősítenek: „Teljesen normális, hogy a csecsemő keze és lába hideg” – mondta Dr. Randy Thornton, a Wolfson Gyermekkórház gyermekorvosa.

Miért horkolnak a babák?

A horkolásnak a különböző életkorokban eltérő okai lehetnek: van, ami teljesen ártalmatlan, ám olyan is lehet, ami komoly problémát jelent a baba egészségére nézve.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18