FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Ezekkel a játékokkal fejleszthető a gyerekek kézügyessége

Egészség - Az élet számos területén, mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez, de az iskolai előmenetelhez is szükségünk van a finommotoros képességekre. Megmutatjuk, milyen játékos feladatokkal és egyszerű eszközökkel fejleszthetők!

Hogyan fejlődnek a finommotoros képességek? Milyen tevékenységgel fejleszthető a kézügyesség?

A finommotoros képességei tulajdonképpen a mindennapos tevékenység és a játék során fejlődnek, olyan feladatok során, amelyek közben a gyermek gyakorolja a kezeivel a fogást, a tartást, a nyomást, vagy a csippentést/csippentő fogást. Ahogy a kisgyerek növekszik, a finommotorikája folyamatosan javul, egyre fejlettebbek lesznek ezek a képességei. Babakorban még szinte észrevétlenül fejlődik a kézügyesség, később viszont tudatosan is fejleszthetjük – ehhez csupán arra van szükség, hogy a kezeit igénybe vevő játékokat játsszon.

KÉZMŰVESKEDÉS, RAJZOLÁS

 • Festés az ujjakkal. Az ujjakkal való festés remek taktilis játék, ami segítheti a finommotoros képességek fejlődését is.
 • Rajzolás, színezés zsírkrétával. Ha a gyermek szeret rajzolni, a zsírkrétával való színezés, rajzolás is segítheti a kézügyessége erősítését. Léteznek úgynevezett kavicskréták, amiket könnyen megragad a kisgyerek, akár ezzel is lehet próbálkozni.
 • Aszfaltkréta. Az aszfaltkréta remek módja annak, hogy a gyermek rajzoló és rajzeszközt tartó képességei fejlődjenek, miközben a szabadban játszik, mozog.
 • Gyurmázás. A gyurma is remek játék a kézügyesség fejlesztéséhez, mert a finommotoros képességek széles skáláját lehet vele gyakorolni, többek között a csippentést, a gurítást, az összelapítást, az összetapasztást, a kisebb darabokból egy halom létrehozását, stb.

ÉPÍTŐJÁTÉKOK, KIRAKÓS JÁTÉKOK

 • Építőkockák. A finommotoros képességek már korán is fejleszthetők az építőkockákkal, amelyekkel a baba is tud játszani. Ahogy a gyermek idősebb lesz, megtanulja egyre magasabbra építeni a tornyokat, ahogy megtanulja, hogy tartsa stabilan a kockákat, és helyezze egymásra az egyes elemeket. Hasonlóan hasznos játék az építőkarikás piramis, vagy a poharas toronyépítő.
 • Formakirakók, formabedobós játékok. A különböző formakirakós játékokkal már a kisebbek is tudnak játszani, a puzzle játékokat megelőzően. Ezeknél különböző formákat kell a körvonalakhoz illeszteni. Hasonlóan jó játékok a formabedobók is, amelyeknél szintén a körvonal, a forma alapján kell megtalálni a passzoló elemet.
 • Puzzle. A puzzle játékokkal jól erősíthető a kéz, az ujjak, és a kézügyesség, a kirakós darabkáinak felcsippentésével és helyére illesztésével. Számos különböző anyagból készülnek puzzle, a néhány nagyobb darabos, szivacsos verziótól kezdve, az apróbb, akár több száz darabosokig.

EGYÉB KÉZÜGYESSÉGET FEJLESZTŐ TEVÉKENYSÉGEK

 • Játék a papírokkal. A papírok fecnikké tépkedése, később ollóval felvágása, az egyes darabok összeragasztgatása, a nagyobb gyerekeknél az origamizás mind erősítik a kéz izmait.
 • Játszófal, játszóasztal. A különböző gombokkal, kapcsolókkal, fogantyúkkal, stb. ellátott játszófalak vagy játszóasztalok is használhatók kisebbeknél és nagyobbaknál is.
 • Közös “főzés”. A nagyobb gyerekek be tudnak segíteni a főzési előkészületekben, az ételek kevergetésében, a hozzávalók összekavarásában, és az asztal megterítésében is segíthetnek. A gyurmázáshoz hasonlóan a kekszsütés is remekül fejleszti a kézügyességet, hiszen a tésztából is készíthet különböző alakzatokat a gyermek, használhatja a sütikiszúrókat, dekorálhatja magvakkal, cukorkákkal, cukormázzal a kekszeket.
 • Társasjátékok. Remek családi kikapcsolódás a nagyobbakkal a társasjátékozás is, és a kézügyességet is fejleszti a dobókocka és a bábuk csippentése, áthelyezése a játéktáblán.
 • Játékok a háztartásban fellelhető eszközökkel. Otthon is készíthetünk kézügyességet fejlesztő játékokat, egyszerű eszközökkel. Ilyen lehet a befőttesüveg, amire színes befőttes gumikat kell feltennie a gyereknek, egy több ponton kilyukasztott papírtányér, amibe szalagokat fűzhet a gyermek, vagy ha kisebb tárgyakat teszünk egy edénybe, amiket egy konyhai csipesszel kell eltávolítani a gyermeknek. Rajzolhatunk saját formakirakót is, ha különböző alakú tárgyakat körberajzolunk egy kartonpapírra.

Forrás: childdevelopment.com.au, verywellfamily.com, healthline.com; gyerekszoba.hu; Fotó: Pixabay

 

 

 

Gyerekmosoly - 2023 március 28.
 

 

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

Minden, amit a kiszáradásról tudni kell

Itt a meleg, amivel együtt sajnos mindig megnő a különböző gyomor- és emésztőrendszeri fertőzések előfordulása is, melynek gyakori szövődménye kisgyerekeknél a kiszáradás. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a megelőzésére illetve a kezelésére? Utánajártunk!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18