FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Jó-e vagy sem a babaúszás a babának?

Egészség - Miért érdemes babaúszásra járni és mivel kell óvatosnak lenni

1, Nem a babaúszáson tanul meg úszni

A babaúszás nem úszásoktatás, bármilyen szorgalmasan hordjuk is a babát a foglalkozásokra, nem fog megtanulni úszni, a működésbe lépő búvárreflexe ellenére sem. A babaúszásnak ugyanis nem ez a fő funkciója, hanem egyrészt a mozgás- izom, és idegrendszeri fejlődés segítése, a mozgáskoordináció fejlesztése, a víz, mint természetes közeg megtapasztalása illetve az anya (vagy apa)- gyerek kapcsolat erősítése. Van ugyanis a vízben egyfajta egymásra utaltság szülő és gyermeke között, ami a kapcsolatukat szorosabbá teszi, és segít a kölcsönös bizalom építésében.

2, Az anyának nagyon jó

Egy pici babával otthon lenni olykor bizony nagyon monoton és fárasztó, főként, ha az anyukának nem nagyon van segítsége. Ilyenkor a minden héten ismétlődő fix programok sokat segítenek, hogy az édesanya is újra emberek között lehessen, beszélgethessen, megoszthassa saját problémáit és feltehesse a kérdéseit más anyukáknak. Babaúszásra járni éppen ezért elsősorban az anyukák számára fontos időtöltés, hiszen ilyenkor lehetőség van kimozdulni, emberek közé menni, anélkül, hogy a gyereket rá kellene bízni valakire. Ha pedig még apa is részt vesz, egy szép, közös családi programmá válhat.

3, Nem mindegy, hova visszük a babát

Mivel a kicsiknek még fejletlen a hőháztartás-szabályozásuk, fogékonyabbak a fertőzésekre, és érzékeny a bőrük, ezért nem mindegy, melyik uszodába megyünk. Nem biztos, hogy a legközelebbi hely a legjobb választás, hiszen a kicsi egészségéről van szó. Fontos, hogy ne legyen túl hideg a tanmedence vize, de legyen mindig tiszta és alacsony klórtartalmú. Az oktató felkészültsége, rátermettsége sem utolsó szempont, az ő munkája nagyban befolyásolja a baba későbbi viszonyát a vízzel.

4, Mindenki sportol

A bemelegítő mozdulatokat követően az anyuka a babával bemegy a vízbe, és a medence két oldala között úszkálnak oda-vissza, végrehajtva az oktató által adott feladatokat. Az első pár alkalom után még az is lehet, hogy az anyukának is izomláza lesz, hiszen a 90 cm-es vízben végig guggolva kell járnia, és az egyre növekvő súlyú gyereket emelgetni, dobálni. A rendszeresen babaúszásra járó szülők szerint a mamának és a babának egyaránt jó sport a babaúszás.

5, Amikor kifejezetten ajánlott

Sokak szerint az, hogy a babaúszás nem engedi leépülni az egyébként 6-7 hónapos korra eltűnő búvárreflexet, negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést. A szakemberek szerint a babaúszáson rendszeresen részt vevő csecsemőknek valóban tartósan megmarad a búvárreflexük, de ez általában semmiben sem gátolja a mozgásfejlődést, sőt, bizonyos mozgások végrehajtása a vízben egyszerűbb, ezért a kicsi hamarabb el tudja sajátítani azokat. A szárazföldön még tehetetlen kis csecsemő élvezi, hogy a vízben magabiztosan mozog, aminek látványa a szülőknek is nagy élményt nyújt.
Terápiás jelleggel a túl laza, vagy a túl merev izomzatú babáknak ajánlott a vízben való tartózkodás. Mozgásszervi eltérés vagy agyi eredetű bénulás esetén nagyon jó eredményeket lehet elérni vízterápiával. A vízben való lét nagy szabadságot jelent a sérült gyerekeknek, hiszen a tehermentesített környezetben kevésbé korlátozott a mozgásuk, ennél fogva több sikerélmény éri őket, ami szintén a gyógyulás fontos része.
 
6, Amikor ellenjavallt

Ellenjavallt a babaúszás, ha a csecsemőnél bármilyen bőreltérés észlelhető, fül- vagy vesebetegsége van, vagy ha hajlamos a visszatérő fertőzésekre. A köldökcsonk teljes gyógyulásáig pedig minden babával kerülni kell a vízbe merülést.

7, Babaúszással a vízbiztonságért

Sok anyuka nem a mozgásfejlesztést tartja elsősorban szem előtt, amikor úgy dönt, hogy babaúszásra viszi gyermekét, hanem azért, hogy ne legyen víziszonya, ne féljen a víztől, természetes közegnek tekintse azt. Ha a kicsi élvezi a vizes közeget, és az élete szerves részévé válnak a foglalkozások, nem csak egy biztos pontot fognak jelenteni számára, de az úszás elsajátítása is sokkal egyszerűbb lesz, amikor eljön az ideje.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2023 március 30.
 

 

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18