FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Lyme-kór: Sokáig tünetmentes maradhat, de kezeletlenül később súlyos tüneteket okozhat

Egészség - Tavasszal újra tömegesen jelennek meg a kullancsok, amelyek csípése bizony nagyon komoly betegségeket is okozhat. Ha nem vesszük észre, akár agyhártyagyulladást vagy Lyme-kórt is okozhat, amely sokáig lappang és később ízületi, szív- és idegrendszeri problémák hívhatják fel rá a figyelmet. A későn diagnosztizált betegség pedig a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat.

Sok esetben azért marad felfedezetlen a fertőzés, mert a kullancs csípése után nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes ovális alakú Lyme-folt (orvosi nevén erythema chronicum migrans), az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre.

Pedig a fertőzés felfedezése azért nagyon fontos, mert az időben felismert bőrtünet alapján felállított diagnózis után, célzott, 3-4 hetes antibiotikum terápiával jól kezelhető a betegség.

A körkörösen terjedő ovális bőrelváltozás, leggyakrabban 1-2 héttel a csípést követően alakul ki, átmérője eléri vagy meghaladja az 5 cm-t és megjelenése a legtöbb esetben Lyme-kórra utal, ezért amennyiben legalább három napig észleljük a bőrön, azonnal forduljunk háziorvoshoz vagy bőrgyógyász szakorvoshoz.

A foltok pár hét alatt maguktól eltűnnek, így a betegség észrevétlen marad, majd évekkel vagy évtizedekkel később okoznak neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. Ilyenkor a késői szövődmények kialakulása után nagyon nehéz megállapítani az okokat.

A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. A Lyme-kórral ellentétben itt nem jelennek meg bőrkiütések, a csípést követő 7-14 napban az első tünetekre jellemző a fejfájás és a lázas állapot, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség, amely nehéz nyakmozgatással jár. A betegség védőoltással megelőzhető, mely egy éves kortól adható. Amennyiben ilyen panaszok jelentkeznek, forduljunk azonnal a háziorvoshoz, vagy infektológushoz.

Mi a teendő, ha kullancs van bennünk?

A kullancsot kullancskanállal vagy csipesszel, óvatosan – lehetőleg minél hamarabb – el kell távolítani, úgy, hogy a testét még véletlenül se nyomjuk össze, vagy sértsük meg, ugyanis a méreganyag éppen ekkor kerül be az ember szervezetébe, majd onnan a véráramba. Ezután fertőtlenítsük le a bőrfelületet és 1-2 hétig figyeljük, hogy a csípés helyén kialakul-e valamilyen bőrreakció. Olajat, krémet, hintőport szigorúan tilos a kullancsra kenni, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a méreganyagot a szervezetünkbe. Szigorúan tilos szteroid tartalmú krémet kenni a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt érjük el, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad.

A kullancsok leginkább a magasabb fűben és az alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat és onnan kapaszkodnak rá a ruhánkra, bőrünkre. Ezért érdemes minden esetben zárt cipőt, hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőruházatot viselni a kirándulások alkalmával, a hazaérkezést követően pedig alaposan vizsgáljuk át magunkat.

Forrás: Semmelweis Médiasarok; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2024 február 15.
 

 

Áttörés a Lyme-kór diagnosztikájában - Magyar találmány segít a lappangó kór leleplezésében

Piacra lépett a legújabb, magyarok által fejlesztett innovatív labordiagnosztikai eljárás a DualDur, amely azonosítja a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját a betegség bármely időszakában, akár már a csípést követően egy héten belül is.

Minden, amit a kullancscsípésről tudni kell

Az enyhe időjárás miatt sajnos már egész évben találkozhatunk kullancsokkal, de márciustól júniusig csúcsszezon van. Ráadásul nem csak erdőben járva szerezhetünk be pár kellemetlen útitársat, de a kertben vagy akár egy nagyvárosi parkban is. Hogyan vizsgáljuk át magunkat és a gyermekünket, mi tegyünk, ha találunk egyet vagy akár többet is, hogyan szedjük ki, milyen tünetekre figyeljünk, és ha baj van, milyen kezelés segíthet? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18