FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Megfázás vagy allergia? Tünetek, amelyek alapján allergiára gyanakodhatunk

Egészség - Tavasszal talán még aktuálisabb ez a kérdés, hiszen a pollenszezon beindulásával könnyen lehet, hogy gyermekünk nem is megfázás miatt tüsszög, hanem azért, mert allergiás. Mutatjuk, hogyan járhatunk utána, megfázás vagy allergia okozza-e gyermekünk tüneteit.

Napjainkra sajnos már az egészen kicsiket is érintheti a pollenallergia: míg korábban inkább csak óvodás, kisiskolás korban jelentkeztek a tünetek, mára nem ritka, hogy akár már 2-3 éves korban. Mivel sok kisgyerek ebben az életkorban kerül először közösségbe, amivel együtt jár, hogy gyakrabban kap el fertőzéses eredetű légúti betegségeket, sokszor a szülők nem is gyanakodnak pollenallergiára, amikor a gyermeküknek elkezd folyni az orra, tüsszög, köhög.

Hogyan lehet megkülönböztetni a pollenallergiát a megfázástól és más fertőzéses eredetű légúti betegségtől?

Pollenallergiára utalhat, ha láz, rossz közérzet, étvágytalanság, hányás, hasmenés nélkül az alábbi tüneteket észleljük a gyermeknél hosszabb időn, heteken át:

  • Vizes orrfolyás
  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Orr- és szemviszketés

Hogyan mutatható ki az allergia?

Biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat. Ennek eredményét a tünetekkel összevetve lehet megállapítani, hogy a gyermek valóban allergiás-e és ha igen, mire. Kisebb gyerekeknél, ha a bőrpróba (prick-teszt) még életkoruk miatt nem megoldható, akkor vérvizsgálatot végeznek. Az allergia ilyenkor nem az alkaron látható bőrreakció alapján, hanem a laboratóriumban kerül kimutatásra, a gyermektől levett vérmintából.

Egy gyerek több pollenre is allergiás lehet

Ezekben a hetekben a mogyoró-, éger- és tiszafafélékre allergiások tünetei erősödnek, ezt követően a nyír-, nyár- és kőrisallergiások néznek nehéz időszak elé. Sokan szenvednek májusban, a pázsitfűfélék időszakában, de a legtöbb panaszt gyermekeknél is, csak úgy mint felnőtteknél a parlagfű augusztusi virágzása okozza. Sokan többféle allergénre érzékenyek, így náluk még hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek.

Kinőhető a gyermekkori allergia? És hogyan kezelhető?

Amivel befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, az az allergén immunterápiás kezelés. Hormonális és egyéb hatásokra a kora gyermekkori pollenallergia előfordulhat, hogy néhány évre eltűnik, vagy enyhébbek lesznek a tünetei. Egyénenként változó, hogy kinél térnek vissza a panaszok. Amivel azonban ténylegesen befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, az az allergén immunterápiás kezelés. Ez a fajta terápia gyerekeknél már óvodás kortól alkalmazható és nem csak a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működésére is hat.

A minimum 3 éves allergén immunterápia hozzászoktatja a gyermek szervezetét ahhoz az allergénhez, ami a tüneteit okozza, így megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. A kezelés tartós, 10-12 évig hatásos. Elkezdeni azonban két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt kell. Pázsitfű allergia esetén tehát márciusban, parlagfű allergia esetén május végéig kezdhető.

Forrás: ITT; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 április 20.
 

 

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Ezért ne szokjunk rá az orrcseppekre! Komoly problémát is okozhat!

Bármennyire is kellemetlen, ha be van dugulva az orrunk, a megoldás ne az orrcsepp legyen hosszú távon! Inkább járjunk utána, mi okozhatja a tünetünket, miért nem tudunk az orrunkon át szabadon lélegezni. És ez hatványozottan igaz a gyermekeinkre is!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18