FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Mozgásra, friss levegőre járvány idején is szükség van! A sportolás aranyszabályai koronavírus idején

Egészség - Amíg nincs kijárási tilalom, csak korlátozás, addig sport és szabadidős tevékenység céljából elhagyhatjuk az otthonunkat.  Sőt, az egészségünk miatt kell is! Viszont vannak szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében muszáj betartani. Mutatjuk, melyek ezek!

Mit mond a rendelet?

Bár sokan állítják, hogy a négy fal közül senkinek sem szabad kimozdulnia, a kijárási korlátozás bevezetéséről szóló rendelet szerint a lakhelyünket többek közt „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés” miatt – mint ahogy bevásárlás okán is- nyugodtan elhagyhatjuk. Engedélyezett az „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.”

A kijárási korlátozás legfőbb célja, hogy az emberek a bejelentett lakhelyüket illetve tartózkodási helyüket ne hagyják el és ne csoportosuljanak, ezen kívül csak valóban nyomós indokkal lépjenek ki az otthonukból.

Nincs hatályban olyan rendelet, amely tiltaná (vagy nem javasolná) az olyan tevékenységeket, mint a biciklizés, futás, séta, kirándulás, kutyasétáltatás. Ezek megtiltása ugyanis egészségügyi szempontból kifejezetten káros lenne, hiszen friss levegőre, mozgásra minden egészséges embernek szüksége van. Az orvosok szerint a rendszeres testmozgás a járvánnyal szembeni védekezésnek és nem csak a testi, de a mentális egészség megőrzésének is fontos alappillére.

Aki pedig kisgyerekkel van otthon, az azt is tudja, mennyire fontos, hogy ők is le tudják vezetni a felesleges energiájukat, és szabadon futkározhassanak a friss levegőn.

Most nem az a kérdés, hogy mozoghatunk-e a friss levegőn, hanem az, hogy milyen feltételekkel!

A kirándulás és a sportolás szabályai járvány idején

A csapatsportoknak nem most van ideje, mint ahogy a közös futásoknak és a társas túrázásnak sem. Ha kirándulni megyünk, azt csakis egyedül vagy - velünk egy háztartásban élő- családtagjaink kíséretében tegyük, és akikkel útközben találkozunk, tőlük szigorúan tartsuk a legalább másfél méteres távolságot.

Akár futni, akár biciklizni megyünk, igyekezzünk olyan helyet keresni sportoláshoz, amit csak kevesen ismernek. Ahol többen vannak, ott futás esetén a 8-10 méteres követési távolságot tartsuk, előzésnél pedig a lehető legnagyobb ívben kerüljük ki az előttünk futót. Biciklizisnél a biztonságos távolság - szakemberek szerint - legalább 20 méter, mivel az előttünk haladó által kilélegzett pára tele van nyálcseppekkel és kórokozókkal, és mögötte egy olyan csatorna képződik, amelyben ezek a kórokozók szabadon áramolhatnak. Ezért is javasolt, hogy ne fussunk és ne kerékpározzunk mások nyomvonalában. Ugyanez érvényes a görkorcsolyázókra, rollerezőkre, gördeszkásokra is!

Nagyon egészséges, ha minden nap legalább egy órát gyalogolunk vagy kirándulunk, de csak akkor, ha elkerüljük a népszerű túraútvonalakat, a zsúfolt és nagy népszerűségnek örvendő parkokat, köztereket, így például a Margit-szigetet, a Normafát, a Városligetet. Hagyjuk a kilátókat és az olyan túrákat, ahol szűk ösvényeken, fém létrákon vagy kapaszkodókon keresztül vezet az út –például a Rám Szakadékban-, mert ott nem tudjuk betartani az előírt távolságot, ráadásul a közösen használt fém- vagy fafelületeken a kórokozók akár napokig is életképesek maradhatnak.

Keressük az olyan helyeket, ahol kevés ember mozog és kicsi a valószínűsége, hogy másokkal összefutunk. Jó úticélok lehetnek a hatalmas mezők, rétek, ahol még abban az esetben is tartható a biztonságos távolság, ha többen jönnek-mennek.

Nézzünk ki olyan pontot a turistatérképen, amelynek környékén nincs látványosság, és amely kocsival vagy biciklivel is megközelíthető vagy a közelben van parkolási lehetőség.

A tömegközlekedést, ha tehetjük, most hanyagoljuk! Legfőbb eszközünk a kerékpár vagy a kocsi legyen, de akár sétálhatunk is.

Fontos, hogy térkép mindig legyen nálunk! Ha nem vagyunk rutinos túrázók, töltsünk le a netről térképet vagy túrázáshoz fejlesztett appot a telefonunkra (ezek többsége offline üzemmódban is használható, így még térerő sem kell használatukhoz).

Minden szükséges felszerelést – szendvicseket, gyümölcsöt, vizet- vigyünk magunkkal, hogy sehová se kelljen betérni étel, ital vásárlás céljából!

Nagyon figyeljünk testi épségünkre, mert a kórházak, egészségügyi ellátó helyek így is leterheltek, az orvosokra a járvány elleni védekezésben van szükség!

 

Gyerekmosoly - 2020 november 24.
 

 

Még mindig ez az 5 legfontosabb higiénés szabály a koronavírus megelőzésére!

A covid-19 vírus okozta megbetegedés ellen egyelőre nincs védőoltás vagy gyógyszer, a legjobb védekezés a megfertőződéssel szemben a megelőzés. Íme az 5 leghatékonyabb módszer!

Dúl a koronavírus járvány, hogyan engedjem így közösségbe a gyerekem?

10 tanács orvosoktól: Ezeket az óvintézkedéseket tegyük meg mindenképpen, hogy megelőzhessük a megfertőződést!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18