FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2025. február 1-vel változnak! Hallásvizsgálatra csak telefonon, alvásvizsgálatra emailben tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Megértésüket köszönjük!

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Tudta, hogy a koriander rossz íze genetikus is lehet?

Érdekességek - Több kutatás is vizsgálta a lehetséges összegüggéseket különböző génváltozatok és a koriander ízérzékelése között.

A koriander (Coriandrum sativum), bár nem szerves része a hagyományos magyar ételeknek, több népszerű nemzetközi konyhában (pl. indiai, mexikói) kap szerepet. Emiatt a világ nagy részén, így hazánkban is találkozhatunk vele. Ha azonban körbekérdezünk a fűszer ismerői között, hogy mennyire érzik kellemesnek az ízét, érdekes jelenséget tapasztalhatunk. Sokan ugyanis (e sorok írójával egyetemben) kellemetlennek, szinte szappanszerűnek találják. Azonban, amint azt korábbi kutatások kimutatták, ez nem biztosan véletlenszerű. Lehetséges, hogy bizonyos genetikai variációhoz köthető, hogy kinek fog ízleni.

Egy, a Nature folyóirat oldalán publikált összefoglalóból kiderül, hogy több, ízleléssel és szaglással kapcsolatban álló génmutációhoz kötötték a preferenciát. Ezen felül más kutatások azt találták, hogy a kelet-ázsiai népesség 21%-a, az európaiak 17%-a, az afrikaiak 14%-a nem kedveli a koriandert. Ehhez képest a dél-amerikai és közel-keleti népesség (ahol a fűszer gyakran előfordul a hagyományos ételekben) csupán 3-7%-ára igaz ugyanez.

Egy másik lehetséges bizonyíték a genetikai eredetre egy ikreken végzett kutatás Ohióban: amíg az egypetéjű ikrek (tehát olyanok, akiknek a genetikája gyakorlatilag megegyezik) 80%-a válaszolt ugyanúgy a “szereti vagy nem szereti a koriander ízét” kérdésre, míg a kétpetéjű ikreknél ez az arány a válaszadók kb. fele volt. 

A legvalószínűbb ehhez kapcsolt gén az ún. OR6A2, ami az illatérzékelésre hat. Egyes kutatók szerint az európai emberek csaknem felének kettő is van ebből a génből, ennek a csoportnak a 15,3%-a számolt be szappanszerű ízről. Abból a csoportból, akiknek egyáltalán nincs a szervezetében a gén (13%-a az európai népességnek), 11,5% talált ilyen ízt - ez azonban a vizsgált csoportnak mindössze másfél százaléka. 

Más kutatások szerint egy másik szaglással kapcsolatos gén, illetve egy, a keserű íz érzékeléséért felelős gén okozzák ezt a preferenciát, európai származású emberek esetében. Az egyik cikk szerzője kiemeli, hogy az eredménybeli különbségek születhettek az ízérzékelés szubjektív mivoltából, és a tesztalanyok különbözőségéből - emiatt objektívabb mérésekre lenne szükség. Megjegyzendő még az is, hogy az ízlésbeli különbségek csak kis része tudható be genetikai variációnak. Összességében, az eredmények érdekes összefüggéseket mutathatnak, de érdemes őket kritikával kezelni.

 

Forrás: https://www.nature.com/articles/nature.2012.11398 

Gyerekmosoly - 2025 február 07.
 

 

Ezért is fontos a kisgyermekes anyák támogatása!

Egy új kutatás összefüggéseket talált a csecsemőkori inszomnia és az anyák mentális egészsége között.

Engedjük a gyerekeket fejlődni!

Egy Stanfordban készült tanulmány szerint egészséges, ha engedjük, hogy a gyerekek maguk is tapasztalnak és tanulnak. Cikkünkben ezt járjuk körül.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 9-12; 16-18