FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

5 megdöbbentő szám a baba első évéből

Érdekességek - A baba születése és az első születésnapja között elképesztően sok változás megy végbe, ami számokban leírva még megdöbbentőbb, nézd csak meg!

Mutatjuk, hogy festenek a baba első évének változásai számokban!

Hosszúság megduplázva

Egy időre született, átlagos testalkatú baba hossza az érkezésekor általában 45-55 cm, de aggodalomra semmi ok akkor sem, ha ennél kisebb vagy épp nagyobb. Életük első 12 hónapjában átlagosan 2 cm-t nőnek havonta, ám az első hónapban akár 5 cm-rel is hosszabbodhatnak! A babák 1 éves korukra körülbelül 73-75 cm magasak lesznek.


Gyarapodik a baba

Az időre született babák súlya 2500-4500 gramm közöttire tehetők, ebből következtetve átlagos születési súlynak a 3000-4000 grammot tekintik. A 2500 gramm alatti kisbabát nevezik alacsony születési súlyúnak, ám az esetek jelentős többségében szerencsére ezek a gyerekek is gyorsan "összeszedik magukat", miután megszülettek: a kicsik az első 6 hónapban általában heti 100-500 grammot híznak, utána pedig heti 50-150 grammal gyarapodnak - ennek alakulásában azonban kiemelten fontos a felmenők testalkata! Fontos tudni azt is, hogy miután a kisgyerek elérte a születési súlyának kétszeresét, onnantól kezdve általában lassabban gyarapszik, aggodalomra tehát semmi ok, ha lassabb súlygyarapodást tapasztalsz!

Szemszín és látásélesség

Amikor megszületik, minden kisbaba szemszíne világoskék vagy szürkés árnyalatú, ám ez ritkán marad így a későbbiekben. Az, hogy kinek a szemszínét örökölte, és milyen színű lesz a szeme nagykorában, körülbelül 6 hónapos kora körül kristályosodik ki, vagyis az első születésnapon készült fotókon már az a szemszín látható, ami egész életében elkíséri a gyermeket. Ezekben a hónapokban - bár mi, felnőttek vajmi keveset érzékelünk belőle - a kicsik látása is forradalmi változásokon megy keresztül: egyre élesebben és egyre nagyobb távolságig látnak, születésükkor azonban ez egyáltalán nem mondható el!

Pelenkamatek

Az első eldobható pelenkát 1961-ben adták el, ám ha mától minden szülő mosható pelenkára váltana, még akkor is velünk maradnának az egyszer használatosak röpke 440 évig, ugyanis nagyjából ennyi időre van szükség a lebomlásukhoz! Elég sokkoló adat, nemde? És ezzel még nincs is vége, mert a mennyiségről még nem is ejtettünk szót: egy baba az első életévében naponta átlagosan 5 pelenkát használ el, ami azt jelenti, hogy 365 nap leforgása alatt 1825 pelenkát!


Szép álmokat!


A babák első életévükben jóval többet alszanak a felnőtteknél, éjszakánként azonban többször is kelhetnek, ami miatt sok szülő számára telnek gyötrelmesen az éjjelek. Ennek oka, hogy a babák ritkán alszanak többet egyben 1-3 óránál, aminek legfőbb oka, hogy ők még gyorsabban éheznek meg. Az újszülöttek akár 16-18 órát is aludhatnak egy nap, és csak enni kelnek fel. Az első hónapra ez már két órával csökkenhet, és mire félévesek lesznek, a napi alvásigényük 14-16 órára csökkenhet. Napközben akár 3 alkalommal is szundikálhatnak, akár 2 órát is, idővel azonban ez jelentősen csökken, az éjjeli alvásmennyisége - a szülők nagy örömére - viszont nő. 9-12 hónapos korukra újabb csökkenés figyelhető meg, a gyerekek alvásigénye ilyenkor már "csak" 13 óra, és a napközbeni alvások száma jóval kevesebb lesz, mint a születésük után.

Forrás: babaszoba.hu; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 augusztus 25.
 

 

4 kisgyermekkori alvási probléma és megoldása

A kisgyermekkor normális velejárói az időnként felbukkanó alvási nehézségek. Mi okozhatja és mi a megoldás ezekben az esetekben?

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18