FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

7 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészségesek maradjunk!

Egészség - Így kerüljük el az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket karácsonykor!

Karácsonykor a leggyakoribb problémát az emésztőrendszer túlterhelése jelenti. Ennek kellemetlen tünetei a súlygyarapodás mellett az émelygés, a puffadás, a túlzott gázképződés, az elnehezültség érzése, a székrekedés vagy éppen a hasmenés, melyek mind arra utalnak, hogy a megszokottól eltérő ételek, a nagy adagok megviselték a gyomrunkat, epénket, túlettük magunkat.
A másik panasz jellemzően a napi ritmusból való kiesés, a mozgás- és alváshiány miatt kialakuló fáradtságérzés, az immunrendszer gyengülése következtében fellépő megbetegedések.

Emésztési panaszok elkerülésére

  • Minden étkezés előtt 15 perccel igyunk egy nagy pohár almaecetes vizet: 3 dl vízben oldjunk fel 1-2 evőkanál almaecetet és lassan kortyolgassuk el! Ennek az oldatnak a hatására a zsírosabb, nehezen emészthető ételek is könnyebbé, befogadhatóbbá válnak gyomrunk számára.
  • Rizs helyett köretnek használjunk hajdinát vagy kölest! Különlegesebb az ízük, de ugyanúgy készíthetők el, mint a rizs: akár párolva, akár főzve, akár zöldségekkel együtt készítve is nagyon finomak és kiemelten jó hatással vannak emésztésünkre.
  • Legyen az ünnepi asztalon sok-sok zöldség nyers vagy párolt formában! Készítsünk friss káposztasalátát reszelt sárgarépával, hagymával, 1-2 evőkanál almaecettel, zöldpetrezselyemmel, kaporral, olíva olajjal, és ízlés szerint néhány csipet só és cukor keverékével! Köretként, a sültek mellé tegyünk az asztalra párolt hüvelyeseket, brokkolit, karfiolt, káposztát! A halfélékhez különösen illik a majonézes brokkoli kukoricával, burgonyával és főtt tojással.
  • Ha az ünnepek alatt sokat vendégeskedünk, és attól tartunk, hogy az idegen ételek, ízek megfekszik majd a gyomrunkat, érdemes pre- és probiotikum készítményekkel felvértezni emésztőrendszerünket! Ezek nem csak a gyomrunkra vannak jótékony hatással, de immunrendszerünket is erősítik.

Immunrendszerünk erősítésére

  • Télidőben különösen jót tesz a szervezetünknek a savanyú káposzta, mivel nagyon magas a C-vitamin tartalma és sok más hasznos tápanyag, emésztő baktériumok is vannak benne. Immunrendszerünk támogatására szedhetünk C-vitamint is, ami segít abban, hogy elkerüljük a betegségeket az ünnepek alatt is.
  • Tartózkodjunk sokat a friss levegőn! Az ünnepek alatt is nagyon fontos, hogy oxigénnel töltődjön fel szervezetünk! Ha nem tudunk kimenni, mert éppen vendégeink vannak, gyakran szellőztessük át a lakást!
  • Vérkeringésünk és immunrendszerünk serkentésére minden reggelt kezdjünk hideg/meleg váltózuhannyal! Ideális esetben az ünnepek alatt is ki tudunk kicsit mozdulni és egy szaunázással fel tudjuk pezsdíteni a vérkeringésünket.
  • A karácsonyi nagy étkezéseket követően mozogjunk! Tegyünk kiadós sétákat, kezdjük a napot kocogással! A hideg sem lehet kifogás, hiszen a hideg levegőn végzett testmozgás különösen jó hatással van ereinkre, mivel az alacsony hőmérséklet a vénák összehúzódását eredményezi, ami egészében véve is jó hatással van szervezetünkre. Nem mellesleg az igazán alacsony hőmérséklet mellett a legtöbb vírus életképtelen, úgyhogy egy kiadós téli séta akár mínuszokban is a legjobb betegségmegelőzésnek számít.
  • Aludjunk eleget! Próbáljunk nem túlzottan eltérni megszokott napirendünktől! Este időben feküdjünk le és ne aludjunk délig, mert akkor garantáltan felborul a bioritmusunk! Ennek pedig az lesz a következménye, hogy hiába aludtunk többet, mégis fáradtnak és kedvetlennek érezzük majd magunkat!
Gyerekmosoly - 2019 december 09.
 

 

Így védjük a kicsiket a nátha szezonban!

Orrfújás, orrszívás és természetes gyógyulássegítő módszerek

Mindig beteg a gyerek? Így előzzük meg 5 lépésben!

A hidegebb időszakban sok gyermek szenved visszatérő légúti fertőzésektől. Mi ennek az oka és hogyan előzhető meg? Cikkünkből kiderül!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18