FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A leggyakoribb gyermekkori allergiák és tüneteik

Egészség - Mi okozza a gyermekkori allergiát, melyek a tünetei és hogyan kezelhető? Cikkünkben minden kérdésre megtalálja a választ!

Mit jelent a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergia egy betegségcsoport, mely a gyermekkorban jellemző allergiás megbetegedéseket foglalja össze. Az allergia az immunrendszer fokozott, túlzott válaszreakcióját jelenti bizonyos környezeti tényezőkkel szemben. A gyermekkori allergia előfordulása egyre gyakoribb, tünetei nagyon zavaróak lehetnek, súlyos esetben pedig életveszélyesek is lehetnek. Szülőként fontos ismerni a gyermekkori allergia tüneteit és kezelését és azt is, hogy mit tehetünk vészhelyzet esetén. Szerencsére a gyermekkori allergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetek kialakulása is megelőzhető.  A gyermekkori allergia leggyakrabban ételallergiát jelent, de ezen betegségek között tartjuk számon az ekcémát, az atópiás dermatitist és az asztmát is.

Mik lehetnek a gyermekkori allergia tünetei?

A gyermekkori allergia tünetei több szervet is érinthetnek. A gyermekkori allergia tünetei attól függenek, hogy mi okozta az allergiás reakciót. Amennyiben valami csak a bőrrel érintkezett, előfordulhat, hogy csak ott alakulnak ki lokálisan tünetek. Az ételallergia esetén jellemzőek a gasztrointesztinális tünetek. A gyermekkori allergia legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, amikor több szervrendszer is érintett. Az anafilaxiás sokk a légzés leállásához és halálhoz is vezethet, ha nem kezeljük időben.

A gyermekkori allergia tünetei:

 • Bőrtünetek: Az allergiás reakciók gyakran bőrkiütésekkel, csalánkiütéssel, viszketéssel vagy ekcémával járnak.
 • Szemtünetek: Gyakori a viszkető, kipirosodott szem a gyermekkori allergia esetén, valamint a könnyezés.
 • Orrdugulás és tüsszögés: Az allergiás nátha orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel és könnyezéssel jár.
 • Légzési nehézségek: Allergiás asztma esetén a gyermekek nehezen lélegezhetnek és köhögés is kialakulhat. Ennek hátterében a légutak, például a garat és a gége duzzanata áll.
 • Gasztrointesztinális tünetek: Ételallergiák esetén hasi fájdalom, hányás és hasmenés is előfordulhat.
 • Anafilaxiás sokk: Az allergiás reakció legsúlyosabb esete az anafilaxiás sokk, aminek tünetei között szerepelhet a légzés leállása, vérnyomásesés, szapora pulzus, ájulás, hideg, verejtékes bőr stb.

Hogyan alakul ki a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergia általában az arra hajlamos csecsemőknél, kisdedeknél fordul elő. Számos tényezőt ismerünk, ami hajlamosíthat egy gyermeket arra, hogy kialakuljon nála allergia. Általában ezek közül több tényező, együttes előfordulása esetén alakul ki a gyermekkori allergia. A gyermekkori allergia hajlamosító tényezői:

 • Genetikai tényezők: Ha a családban, rokonok körében előfordult bármilyen allergia, legyen az ételallergia, légúti allergia, abban az esetben a gyermeknél is nagyobb arányban fordulhat elő. Ha az egyik vagy mindkét szülő allergiás, nő a gyermekkori allergia kialakulásának kockázata.
 • Környezeti terhelés: A korai életkorban való kitettség bizonyos allergéneknek, például házi poratkáknak, állatszőrnek vagy penésznek is hajlamosíthatja a gyermekeket az allergiák kialakulására.
 • Korai élelmiszer bevezetés: Az új élelmiszerek bevezetésekor a gyermek immunrendszere érzékenyebb lehet bizonyos élelmiszerekre, ami allergiás reakciókat válthat ki. A gyermekek immunrendszere még nem olyan érett az első években, mint a felnőtteké.
 • Levegőszennyezés: A környezeti levegő minősége is befolyásolhatja a gyermekkori allergiák kialakulását.

Az allergiás hajlamot atópiás hajlamnak is nevezik. Az atópiás hajlam önmagában még nem betegség, de könnyebben kialakulhatnak ezeknél a gyermekeknél atópiás betegségek. Az atópiás gyermekek esetében a betegségek követhetik egymást. Az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet.

Mik a gyermekkori allergia leggyakoribb típusai?

A gyermekkorban jelentkező leggyakoribb allergiák:

 • Ekcéma: Csecsemő-és kisgyermekkorban főként atópiás ekcémával találkozhatunk. A tünetek az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek. Az atópiás gyermekeknél gyakran az ekcéma jelenti a későbbi allergiás betegségek kialakulásának első állomását.
 • Ételallergia: A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben a gyermeknél ételallergia is jelentkezhet. Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is kialakulhatnak, a készítmények ugyanis tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ételallergiás panaszok a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhetnek. A leggyakoribb allergének a tej, tojás, liszt, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia tünetei: a gyomor- és bélrendszerben hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet; a bőrön csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma; illetve a légutakban nátha, orrfolyás, tüsszögés, ödéma, fulladás formájában jelentkeznek.
 • Szénanátha, asztma: Óvodás korban sokszor az elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem- és orrviszketés, kínzó orrdugulás, a gyakori reggeli tüsszögések is felkelthetik a gyanút. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél a felsorolt panaszok már a klasszikus légúti allergiás betegség tünetei is lehetnek. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észlelhető már óvodáskorban is.

Hogyan vizsgálható ki a gyermekkori allergia?

Az allergia vizsgálatának módja függ a panaszok jellegétől és a gyermek életkorától is. Kisebb gyermekeknél rendszerint vérvizsgálattal mutatják ki, hogy mi okozza a tüneteket. 2 éves kor felett bőrpróba (Prick-teszt) is végezhető. Molekuláris allergiadiagnosztika is végezhető 1 év feletti gyermekek esetében akkor, ha szakorvos írja elő a vizsgálatot. A molekuláris allergiadiagnosztika előnye, hogy egy vérvételből egyszerre több száz allergén komponenst vizsgál, így pontos meghatározást tesz lehetővé. A komponens alapú eljárással nemcsak az allergén mutatható ki, hanem annak fehérje komponensei is. Nem mindegy, hogy a páciens arra a komponensre allergiás, amely enyhe tüneteket okoz, vagy arra, amely a már említett anafilaxiás sokkot is okozhatja.

Kezelhető a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergiák kezelése komplex folyamat, amely orvosi beavatkozást és egyéni terápiát is igényelhet. A terápiát mindig szakértő gyermek allergológus állítja össze. A gyermekkori allergia kezelésébe fontos bevonni a szülőket és felhívni a figyelmüket a tünetekre és a kezelési lépésekre. A gyermekkori allergia jól kezelhető, ha odafigyelünk az allergén elkerülésére és ismerjük mit kell tenni a tünetek megjelenése vagy súlyosbodása esetén.

A gyermekek körében jelentkező allergia kezelésének módja nagyban függ az allergia fajtájától. Ha a gyermeknél légúti allergia jelentkezik, például pollen allergia, akkor általában gyógyszeres kezelés indokolt. A gyermekkori allergia kezelési lehetőségei:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni az allergiás tüneteket, mint például a viszketés, orrdugulás vagy könnyezés.
 • Inhalációs szteroidok: Az asztmás tünetek kezelésére alkalmazzák, segítve a gyermeket könnyebbé tenni a lélegzést.
 • Adrenalin injekció: Az adrenalin injekció az allergia legsúlyosabb esetében bevethető fegyver. Anafilaxiás reakció esetén percek alatt enyhíti a tüneteket.
 • Allergén kerülése: Az allergénkiváltó tényezők elkerülése is fontos, például a házi poratkák, állatszőr vagy bizonyos élelmiszerek. Ételallergia fennállása esetén a legbiztosabb módszer a kellemetlen tünetek elkerülésére, az allergén étel kihagyása a gyermekétrendjéből.
 • Immunterápia: A súlyosabb esetekben az immunterápia lehet hatékony, amely a gyermek immunrendszerének toleranciáját növeli az allergénekkel szemben.

Forrás; Fotó: Unsplash/Vitolda Klein

Gyerekmosoly - 2024 március 26.
 

 

Egyre több az allergiás gyerek - Mutatjuk, mi ennek az oka!

Világszerte mintegy 20.000 allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. A gyerekek körében az elmúlt két évtizedben 50%-kal nőtt az allergiások száma. Vajon miért van ez így? A Semmelweis Egyetem szakemberei utánajártak az okoknak.

Váltsunk életmódot! Így lehet sikeres hosszú távon is az elhatározásunk!

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa mondja el, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18