FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Előjegyzési rendszerünk technikai problémája miatt kérjük,hogy amennyiben nem kapnak visszajelzést, írjanak emailt az info@gyerekmosoly.hu címünkre!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Akár anyatejes babáknál is kialakulhat: a tejallergia. Íme minden, amit tudni kell róla!

Egészség - A tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhet. Mutatjuk az okokat, a jellegzetes tüneteket és a kezelés módját!

A tejallergia jellegzetes tünetei

A tehéntej alapú tápszert fogyasztó csecsemők mellett, anyatejes babáknál is jelentkezhet tejallergia. Ez azért lehetséges, mert az anya által elfogyasztott tejfehérjék kis mennyiségben ugyan, de átjutnak az anyatejjel a gyermek szervezetébe.

Csecsemőknél a tejallergia által okozott leggyakoribb panaszok:

  • Bőrtünetek: csalánkiütések, ekcéma megjelenése.
  • Gyomor-és bélrendszeri panaszok: hasfájás, véres széklet, reflux, hasmenés, haspuffadás és székrekedés.
  • Légúti tünetek: orrdugulás, asztmás jellegű nehézlégzés, gyakori tüsszögés, köhögés, orrfolyás hátterében is állhat tejallergia. 
  • Ijesztő tünet: véres széklet

Ha a pelenkában pirosas-vörös elszíneződés látható, akár anyatejes, akár tápszeres babáról van szó, forduljunk orvoshoz! Ilyen esetben ki kell zárni a K vitamin hiány lehetőségét. Elképzelhető, hogy valamilyen hasmenéssel járó fertőzés tünete, de a véres széklet a székrekedés miatt – a túl kemény széklet felsérti a végbél területén lévő kis ereket, vagy a végbélnyílás bőre berepedhet – is jelentkezhet. Súlyos állapotokat, vastagbélgyulladást is jelezhet, de véres székletet bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is okozhat.

Leggyakoribb kiváltó okai a tejben lévő fehérjék, így akár már az anyatejes, vagy tápszeres időszakban is jelentkezhetnek a tünetek, de később más ételek is okozhatják. Ezért fontos, hogy a hozzátáplálás időszakában egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a csecsemő étrendjébe, hogy a kiváltó okot be tudjuk azonosítani.

Hogyan vizsgálható?

A tehéntej allergiát a tejfehérje fogyasztása okozza, amit az érintett szervezete egy téves immunválasz miatt ellenségként kezel. Az egyébként ártalmatlan tejfehérje ellen indított támadás a tejallergiások szervezetében az említett tünetek megjelenéséhez vezet. A tejfehérje ellen a szervezetben termelődő ellenanyagot lehet kimutatni, bármilyen életkorban vérvizsgálattal, 6 hónapos kor felett bőrpróbával is történhet.

Így készüljünk a kivizsgálásra!

A diagnózishoz fontos, hogy jól le tudjuk írni, hogy mióta, milyen jellegű tünetek, milyen gyakorisággal jelentkeznek. Bőrtünetek esetén akár fényképet is készíthetünk, hogy ha az elmúlt, akkor is megmutathassuk az orvosnak.

Szoptatott babáknál lényeges, hogy észrevettünk-e összefüggést a saját étkezésünk és a tünetek megjelenése közt.Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek: jegyezzük fel, milyen új ételt fogyasztott a kicsi, mikor megjelentek.

Mi a megoldás?

Kisebb, anyatejes csecsemőknél, akiknél az immunrendszer fejletlensége miatt az allergiateszt még nem ad megbízható eredményt, az édesanya diétája hoz megoldást: ha mellőzi az étrendjéből a tehéntej tartalmú ételek fogyasztását és a kicsi panaszai ennek hatására megszűnnek, akkor valóban tejallergia okozta a tüneteket. Tápszeres babáknál a tehéntej alapú tápszert úgy nevezett extenzíven hidrolizált vagy aminosav alapú - ezek a tápszerek gyakorlatilag nem tartalmaznak allergén fehérjét - tápszerre cseréljük, így nem jelentkeznek a tünetek. Az extenzíven hidrolizált tápszert a gyermek háziorvosa írhatja fel, 1 éves korig. 1 és 6 év között is felírhatja, de csak a gyermek gasztroenterológus szakorvos javaslatára. Az aminosav alapú tápszerek felírása gyermek-gasztroenterológus javaslata alapján történhet, 1 éves korukig kaphatják a csecsemők. Egy éves kor felett egyedi méltányossággal igényelhető ez a tápszer.

A tejmentes diétát általában csak átmenetileg kell tartani. A gyerekek többsége 1-3 éves korára kinövi a tejfehérje érzékenységet, de ezt csak szakorvos, előzetes vizsgálatok és terhelés után mondhatja ki. A feleslegesen alkalmazott tejmentes diéta ártalmas lehet, hiányállapothoz vezethet.

Forrás; Fotó: Unsplash/

Gyerekmosoly - 2024 február 06.
 

 

Csecsemő- és kisgyermekkori tejallergia – Tünetei és kezelése

Ha egy csecsemő tartós hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel küzd, esetleg evés után rendszeresen fáj a hasa, puffad, hány vagy bőrkiütései vannak, akkor elképzelhető, hogy tüneteit a laktóz vagy a tejfehérje váltja ki. Ilyenkor minden tejalapú élelmiszer fogyasztását kerülni kell, nem csak a babának, de az anyának is, ameddig szoptat.

Diagnózis: hisztaminintolerancia - Vagy mégsem?

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, aki hisztamin intolerancia diagnózisa miatt szigorú diétára kényszerülnek, mert egy vérvizsgálat az úgynevezett DAO enzim csökkenését mutatta a szervezetükben. Az aktuális kutatások szerint a hisztamin intolerancia megállapításához azonban egyetlen laborvizsgálat nem elegendő, és nem áll rendelkezésre jelenleg egyetlen kiforrott diagnosztikus módszer sem a kórkép fennállásának igazolására.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

DEVELOPER BAR