FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Allergia és ekcéma: ezeknél a gyerekeknél alakulhat ki nagyobb eséllyel

Egészség - Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló,viszketéssel járó bőrgyulladás. Egy Németországban végzett, átfogó kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik túl korán kerülnek közösségbe, kialakulásának kockázata jóval nagyobb.

Már babakorban jelentkezik

Az élet során a legelsőként – gyakran az első életévben – jelentkező atópiás kórkép (összefüggése a kisdedkori étel /főleg tejfehérje/ allergiákkal évtizedek óta kutatási téma), gyakran előrejelzője későbbi légúti érzékenységnek, allergiáknak.

Az atópiás ekcéma kiváltó oka sajnos igen gyakran ismeretlen marad. Általános, hogy csecsemőkorban a tejallergia jelentkezik ekcéma formájában, azonban ez az összes esetnek csak kis százaléka.

Az atópiás dermatitis vezető tünetei a viszketés (és az ehhez társuló nyugtalanság, alvászavar kisgyermekkorban), a vakaródzás által kiváltott bőrjelenségek, a bőrszárazság. Ezek a tünetek bármilyen életkorban jelentkezhetnek, de az esetek legalább 80 százalékában rendszerint már az első életévben azonosíthatók, kis részük felnőttkorig is fennáll, még kisebb részük akkor kezdődik.

Egy új kutatás eredménye: ezeknél a gyerekeknél nagyobb a kockázat

Nagyobb az ekcéma kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akik korán kerülnek közösségbe azokhoz képest, akik ezeket az éveket még otthoni környezetben töltik - állapították meg német kutatók.

A szakemberek 3097 gyereket követtek születésüktől 6 éves korukig. Claudia Cramer düsseldorfi kutatócsoportja (IUF - Institut für Umweltmedizinische Forschung) az egykori Kelet-Németországban és Németországban felnőtt gyerekek adatait vetette össze és elemezte.

Megállapították, hogy a keleti részen élő gyerekek közül - akiket jellemzően már két éves koruk előtt bölcsődébe adtak - 13 százaléknál jelent meg ekcéma 4 éves kora előtt, míg az ország nyugati részén élő gyerekek körében 8 százalék volt ez az arány. A keleti részen nevelkedett gyerekek 55 százaléka járt bölcsődébe kétéves kora előtt, míg a nyugati részen ez az arány csupán 6 százalék volt.

A korán közösségbe került gyerekeknél 56 százalékkal nagyobb arányban alakult ki az ekcéma azokhoz képest, akik otthon töltötték ezeket az éveket. További kutatásokkal arra keresnek választ a szakemberek, hogy a közösség típusa, illetve az ott naponta eltöltött idő hossza miként befolyásolja a gyerekek immunválaszát és stressz-szintjét. Az eredményeket az Allergy című szakfolyóirat online kiadása ismertette.

Forrás: MTI; Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2023 március 02.
 

 

A leggyakoribb gyermekkori allergiák és tüneteik

Mi okozza a gyermekkori allergiát, melyek a tünetei és hogyan kezelhető? Cikkünkben minden kérdésre megtalálja a választ!

Váltsunk életmódot! Így lehet sikeres hosszú távon is az elhatározásunk!

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa mondja el, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18