FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Allergia és ekcéma: ezeknél a gyerekeknél alakulhat ki nagyobb eséllyel

Egészség - Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló,viszketéssel járó bőrgyulladás. Egy Németországban végzett, átfogó kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik túl korán kerülnek közösségbe, kialakulásának kockázata jóval nagyobb.

Már babakorban jelentkezik

Az élet során a legelsőként – gyakran az első életévben – jelentkező atópiás kórkép (összefüggése a kisdedkori étel /főleg tejfehérje/ allergiákkal évtizedek óta kutatási téma), gyakran előrejelzője későbbi légúti érzékenységnek, allergiáknak.

Az atópiás ekcéma kiváltó oka sajnos igen gyakran ismeretlen marad. Általános, hogy csecsemőkorban a tejallergia jelentkezik ekcéma formájában, azonban ez az összes esetnek csak kis százaléka.

Az atópiás dermatitis vezető tünetei a viszketés (és az ehhez társuló nyugtalanság, alvászavar kisgyermekkorban), a vakaródzás által kiváltott bőrjelenségek, a bőrszárazság. Ezek a tünetek bármilyen életkorban jelentkezhetnek, de az esetek legalább 80 százalékában rendszerint már az első életévben azonosíthatók, kis részük felnőttkorig is fennáll, még kisebb részük akkor kezdődik.

Egy új kutatás eredménye: ezeknél a gyerekeknél nagyobb a kockázat

Nagyobb az ekcéma kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akik korán kerülnek közösségbe azokhoz képest, akik ezeket az éveket még otthoni környezetben töltik - állapították meg német kutatók.

A szakemberek 3097 gyereket követtek születésüktől 6 éves korukig. Claudia Cramer düsseldorfi kutatócsoportja (IUF - Institut für Umweltmedizinische Forschung) az egykori Kelet-Németországban és Németországban felnőtt gyerekek adatait vetette össze és elemezte.

Megállapították, hogy a keleti részen élő gyerekek közül - akiket jellemzően már két éves koruk előtt bölcsődébe adtak - 13 százaléknál jelent meg ekcéma 4 éves kora előtt, míg az ország nyugati részén élő gyerekek körében 8 százalék volt ez az arány. A keleti részen nevelkedett gyerekek 55 százaléka járt bölcsődébe kétéves kora előtt, míg a nyugati részen ez az arány csupán 6 százalék volt.

A korán közösségbe került gyerekeknél 56 százalékkal nagyobb arányban alakult ki az ekcéma azokhoz képest, akik otthon töltötték ezeket az éveket. További kutatásokkal arra keresnek választ a szakemberek, hogy a közösség típusa, illetve az ott naponta eltöltött idő hossza miként befolyásolja a gyerekek immunválaszát és stressz-szintjét. Az eredményeket az Allergy című szakfolyóirat online kiadása ismertette.

Forrás: MTI; Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 augusztus 02.
 

 

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

A dehidratáltság (kiszáradás) jelei – Főként most érdemes erre jobban odafigyelni!

A gyerekek és a serdülők több mint 25%-a egyáltalán nem fogyaszt elég vizet a napi folyadékbevitelük részeként. A vízhiány hosszútávon szellemileg és testileg is tönkretehet. Ráadásul a nyári hőségben alapvetően is több folyadékra lenne szükség. Érdemes erre jobban odafigyelni!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18