FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Egy népbetegség, ami egyre több kisgyermeket érint: a diabétesz

Egészség - November 14. a diabétesz világnapja, melyet első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. A diabétesz globális probléma, ma már több mint 537 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik.

Európa legelhízottabb nemzetei közé tartozunk

Elhízás és túlsúly tekintetében a magyar lakosság benne van az első háromban Európában, míg világszerte az első tízben. Az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) idei jelentése szerint főként a férfiak és a fiú gyerekek körében nő drámaian az elhízottak aránya, sajnos egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, valamint az elhízásnak egyre súlyosabb formái jelennek meg.

A cukorbetegség is sajnos valódi népbetegséggé „lépett elő”: 2021-re elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma globálisan, 2030-ra pedig már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések. Hazánkban 750.000 diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont ugyanennyi ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma az elmúlt húsz évben megháromszorozódott hazánkban, előfordulása egyre gyakoribb gyerekeknél is, aminek fő oka a már gyermekkorban tapasztalható elhízás.

Az 1-es típusú, gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban kialakuló cukorbetegség ritkább ugyan, de gyakorisága ennek is jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban: a fejlett országokban 30 év alatt megháromszorozódott a gyakorisága. Változás az is, hogy a probléma korábban főképp tizenéves korban alakult ki, vélhetően azért, mert a serdülőkori hormonális változások az inzulin ellen dolgoznak, így abban az életszakaszban nagyobb eséllyel borulhat fel a korábbi szénhidrát-egyensúly. Azonban az elmúlt 30 évben észlelt emelkedés nagyobb részben az óvodásokat és kisiskolásokat érintette, így a betegek átlagéletkora ma jóval alacsonyabb.

Milyen típusú betegség a diabétesz?

A cukorbetegség egy szénhidrát-anyagcserezavar, azon belül a glükóz feldolgozási zavara. Két fő típusa van, az egyik a döntően életmódbeli tényezőkre visszavezethető 2-es típusú diabétesz, a másik a gyerekkoriként is emlegetett, autoimmun okok miatt kialakuló 1-es típusú diabétesz. A 2-es típusú cukorbetegségnél a gondot az okozza, hogy az inzulin nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetben, emiatt a cukor sem tud lebomlani. Ráadásul erre a hasnyálmirigy is rosszul reagál, és még több inzulint termel, idővel pedig kimerül, tönkremegy. Az 1-es típusú diabétesznél immunrendszeri okok miatt károsodnak a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei, emiatt van szükség annak pótlására.

A cukorbetegség okai

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek túlnyomó többségében életmódbeli okokra – túlsúlyra, nem megfelelő étkezésre és mozgásszegény életmódra – vezethető vissza. Kialakulásának kockázatát növelik olyan hormonproblémák, amelyek pajzsmirigy alul- vagy túlműködést okoznak, de fokozzák a rizikót a mellékvesekéreg hormonjait érintő betegségek is.

Megkülönböztetnek úgynevezett hasnyálmirigy-diabéteszt is, ami olyan esetekben alakul ki, amikor az inzulint termelő béta-sejteket magába foglaló hasnyálmirigy valamilyen betegség vagy gyulladás miatt károsodik. Károsíthatja a hasnyálmirigyet a túlzott alkoholfogyasztás és az epehólyagból elszabadult nagyobb kő is, amely ha elakad, árthat a hasnyálmirigynek.

Kialakulhat cukorbetegség gyógyszer-mellékhatás miatt is, főképp akkor, ha valaki szteroid gyógyszereket szed tartósan, nagyobb dózisban és az is kedvez a cukorbetegség kialakulásának, ha valakinek túl kevés az izomszövete. Ilyenkor a szervezet nem tudja elhasználni a szénhidrátot, lévén az alapvetően az izommunkához kell. Emiatt magasabb a cukorbetegség kockázata az olyan genetikailag meghatározott betegségeknél is, amelyek izomgyengeséggel, izomsorvadással járnak.

A terhességgel járó hormonális változások is indukálhatják a diabétesz egy speciális formáját, az ún. terhességi cukorbetegséget, amely zömében a 2-es típusú cukorbetegség előfutára. Hátterében az áll, hogy a 24-28. hét között a méhlepény olyan hormonokat kezd termelni, amelyek a magzat védelme miatt fontosak, de az inzulin ellen dolgoznak. Ilyenkor azoknál, akik erre hajlamosak, kialakulhat terhességi cukorbetegség. A probléma a gyerek születése után általában elmúlik, de ha az anyuka a súlyfeleslegét nem tudja leadni, akkor meg is maradhat, vagy később 2-es típus formájában jelentkezhet. Akinél előfordult terhességi cukorbetegség, annak legalább 50 százalékos esélye van arra, hogy később 2-es típusú diabétesz alakuljon k

Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelynél a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei pusztulnak el. Az ezt okozó immunfolyamat pontos okát nem tudják, egyedül a rizikótényezői ismertek. Ilyen például a családi halmozódás és az egyéves kor alatti tehéntejfogyasztás. Feltételezhetően az 1-es típusú diabétesz hátterében sem egyetlen ok áll, hanem egyszerre több. Ma már tudják, hogy a kialakulásban bizonyos esetekben közrejátszhatnak egyes vírusfertőzések, például a Coxsackie-vírus, a rubeola, illetve a rotavírus. Ismert az is, hogy a D-vitamin-hiány emeli a rizikót, mind kisgyerekkorban, mind olyan esetekben, amikor az édesanya a várandósság alatt D-vitamin-hiányos volt.

A cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek többségében sokáig tünetmentes, ezért akár 10 évig is lappanghat, mire a diagnózis megszületik. Gyanakodni gyakran csak a szövődmények miatt szoktak rá, vagy csak egy rutin vérvételnél fedezik fel a betegséget.

Az 1-es típusú diabétesznek egészen más tünetei vannak. Ott a cukor a hiányzó inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben felszaporodik, majd a vesén keresztül távozik. Ez váltja ki a betegség első tüneteit, a gyakori és bőséges vizeletürítést. Az elvesztett folyadékot pótlandó az érintettek nagyon sokat isznak, akár napi 4-5 literre is szükségük lehet. Mivel a sejtek az inzulin hiányában nem jutnak cukorhoz, az 1-es típusú diabétesznél fogyás is beindul – annak ellenére, hogy az érintettek étvágya jó. A sejtek éhezése fáradékonyságot és gyengeséget is okoz, a betegek gyakran aluszékonnyá válnak, nem tudnak figyelni, nem bírják a terhelést.

Figyelmeztető jelek lehetnek: az acetonszagú lehelet, a gyakori hányinger és szomjúság érzés, szájszárazság, a fertőzésekre való hajlam, a szapora légzés és a gyakori vizelési inger.

A diabéteszt vérvizsgálattal már a betegség korai szakaszában diagnosztizálni lehet. Ennek során az éhgyomri és a terheléses vércukor szintet is nézik, de ellenőrizhetik az inzulinszinteket is, mivel sok esetben a cukorszintben még nem kimutatható az eltolódás, az inzulinszint hullámzása azonban már jelzi azt.

A cukorbetegség kezelése

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében az életmód változtatás, amely magában foglalja a megfelelő diétát, a rendszeres testmozgást, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, kulcsfontosságú. A túlsúly csökkentése is életbevágó, mert akin jelentős súlyfelesleg van, annak a béta-sejtjei nem képesek elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy elérjék az egyensúlyi állapotot.

Az életmódra való odafigyelés mellett szükség lehet gyógyszerekre is. Ezek egy része abban segít, hogy a béta-sejtek több inzulint termeljenek, illetve hogy jobb legyen az inzulinhatás. Olyan gyógyszerek is vannak, amelyek csökkentik a cukor vagy a zsírok felszívódását a bélrendszerből a vérbe. Más készítmények fokozzák a cukor kiürítését a szervezetből. Az egyes gyógyszereket esetenként önmagukban, de többnyire kombinálva adják az orvosok.

A már inzulinra szoruló 2-es típusú cukorbetegeknek inzulin beadására is szükségük van.

A diabétesz a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de életmóddal, és szükség esetén gyógyszerek és inzulin alkalmazásával karban tartható.

Forrás; Fotó:Pixabay/Tesa Photography

 

 

Gyerekmosoly - 2023 november 14.
 

 

A hármas típusú diabétesz, a MODY: elsősorban a gyerekek és a fiatalok vannak veszélyben!

Veszélyes, mert nincsenek árulkodó tünetei: nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young), ugyanakkor ha nem figyelünk rá, később súlyos szövődményeket okozhat és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Kiderült: Súlyos betegséget okozhat az okostelefonok és a LED lámpák által kibocsátott kék fény

A University College London kutatói szerint a modern környezetünk szerves részét képező, túlzott kék fény cukorbetegséget okozhat és lerövidítheti az életünket. Ezzen szemben a vörös fény csökkentheti a vércukorszintet, új kezelési lehetőségeket kínálva ezzel a betegség ellen - írta meg a Daily Mail.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18