FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Előjegyzési rendszerünk technikai problémája miatt kérjük,hogy amennyiben nem kapnak visszajelzést, írjanak emailt az info@gyerekmosoly.hu címünkre!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Egyre több gyereknél figyelhetők meg a long covidra utaló tünetek - Mutatjuk, mire kell figyelni!

Egészség - Immár a koronavírus járvány negyedik hullámában vagyunk.  Egyre többen betegszenek meg a delta és a delta plusz, és az új variáns, az omikron okozta fertőzés miatt és sajnos ezek a mutációk a gyerekeket sem kímélik. Egy friss kutatás szerint a 18 év alattiak minimum tizennégy százaléka az enyhe tüneteket követően még fél-egy évvel a megbetegedést követően is maradandó panaszokkal küzd. Sokan pedig arról sem tudnak, hogy koronavírusosak voltak, csak azt érzik, valami nagyon nincs rendben velük.

Sok gyerek esik át úgy a koronavírus fertőzésen, hogy szinte észre sem veszi: mert egy kis nátha, hasfájás, hasmenés, torokkaparás egyébként is előfordulhat az őszi-téli időszakban. A gyerekek könnyen átvészelik a betegséget, de a kutatások szerint minimum tizennégy százalékuk elhúzódó tüneteket mutat: akár azok is, akik nem is tudtak a fertőzöttségükről, mert lábon hordták ki a vírust.
A tanárok, szülők sokszor arra fogják a már hetek, hónapok óta tartó fáradtságot, gyengeséget, hogy az iskola, a tanulás, a különórák és a sport terhelik meg a gyerekek szervezetét és nem is foglalkoznak vele komolyabban. A long-covidos gyerekek mintegy tíz százaléka hónapokon át tartó, súlyos panaszokról számol be.

Következzen az 5 leggyakoribb tünet, ami long-covidra utalhat!

Hőemelkedés, láz, fejfájás

Sok szülő számolt be arról, hogy gyermekénél gyakran jelentkezett láz, hőemelkedés, csak úgy a semmiből, mindenféle egyéb tünet nélkül és ahogy jött, olyan gyorsan el is múlt. Emellett a fejfájás is gyakori szimptóma.

Gyomorpanaszok

Hasfájás, hasmenés vagy éppen székrekedés és hányinger, hasi diszkomfortérzet is utalhat arra, hogy a gyerek szervezetében ott lappang a vírus.

Fáradtság, gyengeség, mozgás utáni rosszullét

Ha az egyébként örökmozgó gyerek gyakran feltűnően fáradt, kimerült, nincs kedve mozogni, futkározni, egy kis szaladgálás után már liheg – a pulzusa nagyon szapora-, akkor is érdemes long-covidra gyanakodni. Sok gyereknek romlik az iskolai teljesítménye is és nem azért, mert kevesebbet tanul, hanem az ún. „agyi-köd” jelensége miatt, ami a fertőzés utóhatása lehet.

Ízérzékelés megváltozása

Az ízérzékelés elvesztése mellett annak megváltozása is jellemző long-covid tünet. Sok esetben nem tűnik el teljesen az ízérzékelő képesség, csak fura játékot játszik a fertőzésen átesettekkel: a kakaót mosószer ízűnek, a gyümölcsöket, zöldségeket romlottnak, a húst büdösnek érzik.

A long-covid jelenséget már világszerte vizsgálják, az okát, gyógyításának lehetőségeit kutatják. Hazánkban a Semmelweis Egyetem I. Sz. Bókay Gyermekgyógyászati Klinikájának sürgősségi osztályán, a SE Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján valamint a SE Debrecenben és Miskolcon megnyílt intézményeiben is fogadják azokat a gyerekeket, akik nem múló – és az életminőségüket jelentősen rontó- tünetekkel küzdenek már hetek-hónapok óta.

A long-covid szimptómák egyértelmű diagnózisa azért is nehézkes, mert sok tünetet a pandémia miatt megnövekedett stressz-szint, szorongás és félelem is okozhat: sok gyerek veszítette el a nagyszüleit, szüleit vagy aggódott a megbetegedett családtagok miatt, felborult a megszokott napi ritmusuk, elszigetelődtek a kortársaiktól, így teljesen természetes, hogy a tüneteik megjelenésében, felerősödésében a pszichés tényezők is nagy szerepet játszhatnak.

Mi lehet a megoldás? Az első és legfontosabb a védettség kialakítása a koronavírus fertőzés és annak súlyos szövődményei ellen, ennek pedig mai tudásunk szerint is az oltás a legjobb eszköze a 18 év alatti korosztály esetében is. Ezen kívül érdemes gyermekeink elhúzódó testi-lelki szimptómáira is odafigyelni, mert könnyen lehet, hogy nem puszta nyavalygás, ha folyamatos fáradtságra, a koncentrációs képessége csökkenésére, hasfájásra, mellkasi szorításra, szorongásra panaszkodik. Van segítség, érdemes szakemberhez fordulni!

Gyerekmosoly - 2022 március 24.
 

 

Gyakori kérdések és válaszok a gyerekek koronavírus-oltásával kapcsolatban

A koronavírus elleni oltás következő korcsoportja az 5-11 éveseké lesz, a szülőknek számos aggályuk merülhet fel az oltással kapcsolatban, hiszen kicsi gyerekekről van szó. Íme a leggyakoribb kérdések és a válaszok!

Továbbra is a védőoltás a legfőbb védelmi eszközünk a koronavírus és annak mutációi ellen

A koronavírus megváltozásával a kórokozó "viselkedése" is megváltozott, ezért is tud most a delta típus "rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában". Sajnos, a fiatalok sincsenek biztonságban, a fertőzés még a makkegészségesek körében is súlyos lefolyású lehet.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

DEVELOPER BAR