FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Elmondjuk, mitől lesznek karácsonykor (is) boldogabbak a gyermekeink!

Érdekességek - Nem ezer ajándékra van szükség, hanem együtt töltött boldog pillanatokra!

Amit már eddig is sejtettünk, nevezetesen, hogy nem attól lesznek boldogabbak a gyerekek, minél több ajándékot találnak a fa alatt, most egy kutatás is bebizonyította. Gyermekek fejlődésével foglalkozó szakemberek szerint, ha a gyerekek túl sok játékot kapnak, kevesebbet fognak játszani. A túlzott bőség ugyanis zavaró lehet számukra, mivel nem tudják eldönteni, melyikkel játszanak.

Michael Malone, a Cincinnati Egyetem korai gyermekkori fejlődéssel foglalkozó professzorának kutatása is alátámasztotta azt, hogy a kevesebb és jobb játék hozzásegíti a kicsiket ahhoz, hogy osztozkodjanak és együttműködhessenek, amelyek mind értékes képességek. A túl sok játék ellenben - a kutatás szerint - magányos tevékenységre ösztönzi a kicsiket, ráadásul túl sok ingerrel terheli őket és ez a koncentrációs képességükre is negatívan hat.

Ne aggódjunk hát azon, ha nem tudunk mindent megvenni gyermekünknek, ami a kívánságlistáján van, ezzel ugyanis még jót is teszünk neki. Nem is beszélve arról, hogy számukra a velünk töltött, minőségi idő sokkal fontosabb, amikor csak rájuk figyelünk, velük nevetünk.

Az Oxfordi Egyetem tanulmányából, mely során 3000, 3-5 éves gyermeket vizsgáltak, kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek van esélye nagyobb akadémiai sikerekre, akik kényelmes otthoni környezetben nevelkedtek, és sok időt töltöttek a szüleikkel. Tehát nem a rengeteg játék és elektronikai eszköz az, amely intelligensebbé teszi őket. A felmérés szerint ugyanis, akiknek kevesebb játékuk és eszközük volt, de több időt töltöttek a szüleikkel, jobban teljesítettek a vizsgált feladatokban, és szociális, illetve érzelmi fejlődésük is jobb volt számos területen.

Azt is megfigyelték egy kutatás során, hogy a hála és a nagylelkűség érzése sokkal inkább növekszik akkor, ha közös tapasztalataik, élményeik vannak a gyerekeknek a szüleikkel, mint akkor, ha tárgyi ajándékot kapnak. Tehát a gyerekkori élményekből származó boldogság sokkal jelentősebb hatással bír, mint a karácsonyfa alá rejtett számtalan játék okozta röpke izgalom. Ezért ne aggódjunk az ajándékok száma miatt, inkább igyekezzünk még több időt tölteni a kicsikkel az ünnepek alatt is.

Az együtt töltött, minőségi időn kívül az ajándék típusa is sokat elárul arról, aki adja. Az ajándékok nagyon különböznek egymástól és nagyon sokféle dimenziójuk van, de öt dolog teheti őket különösen értékessé.

  • A személyes történet: egy ajándékot különlegessé tehet a nosztalgikus értéke. Például ha családi ereklyéről, vagy egy híres emberhez köthető tárgyról van szó, ami egyfajta megszentelt státuszt kölcsönöz neki. De ebbe a kategóriába sorolható minden, ami az ajándékozó és a megajándékozott által közösen megélt múltbeli eseményhez, fontos alkalomhoz, helyhez vagy eseményhez köthető.
  • A belefektetett munka: Bizonyos ajándékok, például a kézzel készített tárgyak azért olyan értékesek, mert az ajándékozó sok időt és energiát fektetett az elkészítésükbe. Az otthon faragott, szőtt, hímzett vagy festett tárgynak a pénzben kifejezhető értéke lehet kifejezetten szerény is, azonban annál nagyobb érzelmi értékkel bír a megajándékozott számára.
  • A meglepetés: A nem várt ajándék különlegessége éppen abban áll, hogy nem számítottunk rá. Különösen értékesnek tartjuk, mert meglepetés ajándék esetén az ajándékozó valószínűleg sok időt töltött a megfelelő ajándék kitalálásával, beszerzésével.
  • A másiknak adott segítség vagy támogatás: Ha egy ajándékot azért ad valaki, hogy a másiknak segítsen vagy megvigasztalja vele, az nagy odafigyelésre utal, és igen sokat jelenthet annak, aki kapja, hiszen érzi belőle a törődést, és azt, hogy a másik ember akkor is mellette áll, amikor fizikailag nincs vele.
  •  A "tökéletes ajándék": Minél közelebb áll egy ember a másikhoz, minél jobban ismeri az értékrendjét, a személyiségét, a humorát és a vágyait, annál nagyobb az esélye rá, hogy megtalálja számára a "tökéletes ajándékot". A tökéletes ajándék az, amire a másik tényleg vágyott, amit nagyon tud értékelni, és amit magának valószínűleg nem vett volna meg. Az ideális ajándék még évek múlva is értékes a megajándékozott számára. Vagyis a tökéletes ajándék az, amit nagyon akartunk, amire szükségünk volt, amit megérdemeltünk, és amit igazán tudunk értékelni. Vagyis amit egy másik ember nagy gonddal és odafigyeléssel választott ki a számunkra.

Jó, ha már kisgyermekeink is azt látják, hogy nem az számít, mennyibe kerül egy ajándék, hanem az, hogy az ajándékozó mennyi energiát fektetett abba, hogy kitalálja a kívánságunkat és megvalósítsa azt. Nincs kapcsolat egy ajándék pénzben kifejezhető értéke és aközött, hogy mennyire örülünk neki. A legnagyobb valószínűséggel az olyan ajándékot fogjuk tudni megbecsülni, amelynek a kiválasztásába vagy elkészítésébe sok szellemi és fizikai energiát fektetett az ajándékozó.

Mindnyájan hinni akarjuk, hogy azokért a tulajdonságainkért szeretnek minket, amik bennünk egyszeriek és megismételhetetlenek. Érezni akarjuk, hogy a szeretett lénynek fontosak vagyunk és különlegesnek talál minket. Azért adunk a másik embernek személyes ajándékot, hogy ezt éreztessük vele, és egyben kifejezzük, hogy örömet akarunk neki okozni.
 

A cikkben idézett kutatás forrása: babaszoba

Gyerekmosoly - 2019 december 19.
 

 

Így fejleszthetjük gyermekünk EQ-ját!

Meghaladott nézet, hogy minden az IQ-n múlik! Az érzelmi intelligencia épp olyan fontos, ha boldogságról, emberi kapcsolatokról, beilleszkedésről és sikerekről van szó. Tippeket adunk, hogyan fejleszthetjük gyermekünk érzelmi intelligenciáját.

Karácsonyra kisállatot? Ezeket vegyük figyelembe a választásnál!

Ha a karácsonyi listán kisállat szerepel, tippjeink segíthetnek, hogy a legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18