FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek a jelek utalhatnak laktózintoleranciára gyermekkorban

Egészség - A laktózintolerancia jelei, diagnózisa és kezelése gyermekkorban

Tejfehérje-allergia vagy laktózintolerancia?

Ha valakinél panaszok alakulnak ki a tejfogyasztást követően, annak nem csak laktózintolerancia lehet az oka, hanem akár tehéntej-fehérje allergia is. Ez utóbbi csecsemőknél, kisdedeknél gyakoribb. Az édesanya által elfogyasztott tejben, tejtermékekben lévő tehéntej-fehérje kiválasztódik az anyatejbe, így a szoptatott, „tejallergiás” csecsemőnél panaszt okozhat. A tejfehérje allergia esetén nem elegendő, ha a gyereknek laktózmentes tejet adunk, hiszen az allergén tejfehérjét az ugyanúgy tartalmazza. Ilyenkor az a megoldás, ha a magtejek között válogatunk – mandulatej, rizstej, zabtej – és a főzéshez is a magvakból előállított pl. rizstejszínt használjuk. Mivel azonban a tünetek közel azonosak a tejfehérje-allergia és a laktózintolerancia esetében, amellett, hogy figyeljük, laktózmentes termékek esetén is jelentkeznek-e a kellemetlenségek, mindenképpen érdemes elvinni gyermekünket kivizsgálásra.

Mi a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia egy emésztési zavar, aminek lényege, hogy a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot. Az ehhez szükséges laktáz (nem összetévesztendő a laktóz, azaz tejcukor szóval) enzimből ugyanis nem termelődik elegendő a szervezetükben. Ha pedig a tejcukor nem a vékonybélben szívódik fel, hanem emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadást, hasmenést, bélgörcsöket, alhasban jelentkező hasfájást, hányingert, „bélkutyorgást”, savanyú szagú, laza székletet vagy habos-vizes hasmenést, serdülőkortól kezdve pedig akár hányás is jelentkezhet laktózfogyasztást követően. A tünetek súlyossága attól függ, hogy mennyi laktázenzim termelődik a szervezetben, illetve annak teljes hiányáról van-e szó. Minél kevesebb a laktázenzim, annál intenzívebbek a tünetek. A veleszületett, vagyis elsődleges laktóz intolerancia nagyon ritka, de sajnos jellemző a másodlagos, ilyenkor a kor előrehaladásával alakul ki a betegség.

Hogyan diagnosztizálható?

Az öndiagnózis azért veszélyes, mert az egyszerűnek tűnő következtetés (ha tejet iszom, tüneteim vannak) téves lehet. Puffadást okozhatnak ugyanis a mozgáshiány, nem megfelelő táplálkozás illetve más emésztőszervrendszeri betegségek is, mint az irritábilis bélszindróma, a lisztérzékenység, vagy a gyulladásos bélbetegségek. Ezért a kivizsgálás elengedhetetlen, mielőtt „rásütjük” gyermekünkre, hogy biztosan laktózintoleranciája van. A vizsgálat (hidrogén kilégzési teszt), mellyel megállapítható, hogy laktózérzékeny-e valaki, teljesen fájdalommentes. Ha az orvos kimondta a diagnózist, két megoldás van: diéta vagy enzimpótlás (rágótabletta vagy csepp formájában). A diéta laktózmentes étrendet jelent. A laktózmentes tejet, tejterméket fogyaszthatja a beteg, mivel ezekbe a szervezetből hiányzó laktáz enzimet teszik bele, így már az élelmiszerben elbontják a laktózt.

Mi tartalmaz laktózt?

Érdemes tudni, hogy a tejben van a legtöbb tejcukor (1 dl tejben 5 gramm laktóz van), a tejtermékekben kevesebb: 100 gramm túróban 3 g laktóz, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben a legkevesebb. A friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz van, az érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, camembert, penészesek, lágy sajt) pedig semmi. A közhiedelemmel ellentétben a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt és ugyancsak laktóztartalmú a zöldborsó és számos sonka, felvágott. A laktózmentes tejben pedig ugyanannyi cukor van, mint a normál tejben, csak bontva.

A tejtermékek fogyasztásának teljes elhagyása azért nem helyes megoldás, mert azok a legjobb kalciumforrások (a sajtban van a legtöbb), ami gyermekek esetében a megfelelő testi fejlődéshez elengedhetetlen. A termékcsoport nélkül a szervezet kalcium szükségletét nem lehet biztosítani. A dietetikusok ezért határozottan azt képviselik, napi fél liter tejnek megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott, akár laktózmentes formában vagy direkt enzimpótlással.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 november 26.
 

 

Egyre több gyereknél alakul ki gyulladásos bélbetegség - Az IBD okai, tünetei és kezelése

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, ami főként az egészségtelen életmódnak – a dohányzásnak, a rostszegény táplálkozásnak és a gyorséttermi ételeknek – köszönhető. A betegek közül minden ötödik gyermek.

Mindig beteg a gyerek? Így előzzük meg 5 lépésben!

A hidegebb időszakban sok gyermek szenved visszatérő légúti fertőzésektől. Mi ennek az oka és hogyan előzhető meg? Cikkünkből kiderül!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18