FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Ezért nem szabad bevenni a lejárt szavatosságú gyógyszert!

Egészség - Mit tegyünk a lejárt szavatosságú gyógyszerekkel? Bevegyük, kidobjuk vagy valami más velük a teendő? És mi bajunk lehet, ha mégis bevesszük? A Femina.hu cikke.

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy amikor szükség lett volna rá, a gyógyszeres dobozban csupa lejárt szavatosságú terméket talált. Ilyen esetben felmerül a kérdés, hogy mi a teendő. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy két lehetőségük van: vagy kidobják, vagy beveszik a pirulát. Ám azt nem árt tudni, hogy bizony egyik választás sem kockázatmentes!

Ha lejárt a gyógyszer

A gyógyszerek esetében, akárcsak az élelmiszereknél vagy a különböző kozmetikai termékeknél, a gyártók megállapítanak egy lejárati időt. Az orvosságoknál ez az, amin belül az adott készítmény megőrzi a legfontosabb (fizikai, kémiai, mikrobiológiai) tulajdonságait, például nem, illetve csak elenyésző mértékig veszít a hatóanyag-tartalmából. A hatóanyag-tartalom nem csökkenhet 95 százalék alá. Az eltarthatósági időt stabilitási vizsgálatok segítségével állapítják meg, és minden esetben feltüntetik a gyógyszer csomagolásán.

Amennyiben az adott készítmény lejárt, előfordulhat, hogy a megengedett mértéknél már jobban veszített a gyógyhatásából, de nemcsak ez jelenti az egyetlen problémát, hanem az is, hogy a megállapított dátum után a gyógyszer mellékhatásai is felerősödhetnek. A legjobb tehát, ha az ember nem kísérletezik a lejárt készítményekkel, annak ellenére, hogy a vizsgálatok szerint sok közülük valójában nem okoz gondot a lejárati idő után sem.

Vannak olyanok is, amelyek az átlagosnál rövidebb lejárati idővel kerülnek forgalomba, ezekkel különösen vigyázni kell. Ilyenek például az antibiotikumok, amiket egyébként is csak az orvosi előírásnak megfelelő ideig és mennyiségben szabad alkalmazni, valamint a folyékony halmazállapotú készítmények, így a szemcseppek. Utóbbiak könnyen beszennyeződhetnek, a szem pedig kifejezetten érzékeny a különféle kórokozókra. Az inzulin- és a nitroglicerin-tartalmú készítmények esetén is fokozottan oda kell figyelni a lejárati időre. Szintén ügyelni kell azoknál a gyógyszereknél, ahol a hatóanyag mennyiségének kismértékű csökkenése is gondot okozhat, ezek például a pajzsmirigygyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták.

Nem lehet a gyógyszert szemétbe dobni

A gyógyszerek szavatosságát a tárolásuk is jelentősen befolyásolhatja. Az ideális körülményeket általában a betegtájékoztató, illetve a csomagolás tartalmazza. Amennyiben nincs különösebb kikötés, akkor is érdemes fénytől védett, nem túl meleg, szobahőmérsékletű helyen tárolni a készítményt. Hűtőszekrényben csak akkor lehet tartani, ha ezt nem tiltja a betegtájékoztató. Ha a készítmény állaga, színe szemmel láthatóan megváltozott, akkor sem javasolt már a felhasználása.

Mi a teendő, ha lejárt gyógyszerre bukkan az ember az otthonában? A fentiekből látszik, hogy a legbiztonságosabb, ha nem veszi be. Ugyanakkor a kukába sem szabad dobni, mivel veszélyes hulladéknak minősül, ami szennyezheti a környezetet. A lejárt szavatosságú készítményeket a gyógyszertárakban kell leadni, ehhez gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozok állnak rendelkezésre. Ezekbe nem kerülhetnek injekciós tűk, illetve tűz- és robbanásveszélyes hulladékok sem - az ilyen termékeket az egészségügyi intézményekben található veszélyesanyag-gyűjtőkben lehet elhelyezni.

Forrás: Femina.hu; Fotó: Pixabay

 

 

Gyerekmosoly - 2023 március 07.
 

 

Ezeket a növényeket ne vigye otthonába, ha kisgyermeke van!

Veszélyforrások, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha kisgyermekünk van

Nem a gyakoribb tesztelés miatt van több koronavírus eset!

Az új koronavírus elleni védőoltás megjelenése nem a varázsütésszerű változást, sokkal inkább a védekezés harmadik fázisát hozza el – mondta az InfoRádió Aréna című műsorának Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18