FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Előjegyzési rendszerünk technikai problémája miatt kérjük,hogy amennyiben nem kapnak visszajelzést, írjanak emailt az info@gyerekmosoly.hu címünkre!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Gyerekek májgyulladása: köze lehet a koronavírushoz?

Egészség - A betegséget sok tudós a koronavírussal hozza összefüggésbe.

A gyerekek ismeretlen májgyulladása Kanadában és Japánban is felbukkant. A WHO szerint eddig egy gyermek halt bele a gyulladásos májbetegségbe, de 17 gyereknél volt szükség májtranszplantációra. A májbetegség okait kereső tudósok közül sokan a koronavírussal hozzák azt összefüggésbe, egészen pontosan azt feltételezik, hogy a náthát okozó adenovírus elleni immunitás csökkenésével, a koronavírus-fertőzés utóhatásaival, vagy akár valamelyik vírus mutáns formájával is kapcsolatban állhatnak a májgyulladásos esetek - írja a Financial Times, amelynek cikkét a Portfólió szúrta ki.

Koronavírussal is összefüggésbe hozták

Az adenovírusos fertőzés leggyakrabban az alábbi tünetekkel jár:

  • tartós köhögés
  • kötőhártya-gyulladás
  • hasmenés

Az adenovírusok nagyon ritkán vezetnek hepatitiszhez, az egészséges gyermekeknél szinte soha. Mivel az esetek többségét az Egyesült Királyságban regisztrálták, ezért a brit kutatók élen járnak abban, hogy kiderítsék mi okozza a gyerekek májgyulladását.

Az 53 brit gyermek közül, akiket adenovírusra teszteltek, 40 pozitív eredményt adott. A több mint 100 brit eset 16 százaléka azonban koronavírusra is pozitív lett. Az országban jelenleg szekvenáló elemzést végeznek a betegektől származó adenovírus-mintákon, hogy kiderítsék, a vírus átvett-e olyan mutációkat, amelyek a gyerekeknél májgyulladást okozhatnak. A gyerekeknél a covid antitestek számát is megnézik.

A kutatók a covid elleni oltással kapcsolatban kiemelték, nincsen köze a betegséghez, mert a májgyulladás leginkább a 10 év alatti gyerekeket érinti, akik közül kevesen kaptak oltást.

A májgyulladás tünetei

A májgyulladást – főként az akut, enyhe fertőzések esetében – nem mindig kísérik érzékelhető tünetek. A hepatitis B lappangási ideje több hónap, akár fél év is lehet. A krónikus és az akut májgyulladás tünetei sok hasonlóságot mutatnak

A betegség kezdetén rossz közérzet, fáradtság, az ízületek és izmok fájdalma, láz, émelygés, fejfájás a jellemző tünet, a jobb oldalon, a bordák alatt a gyulladás miatt megnövekedett máj fájdalmat is okozhat, bőrkiütés is jelentkezhet.

Az akut májgyulladásra utaló tünetek a hányás, étvágytalanság, láz, hasmenés és a kiütések, de ezek számos más betegség kísérői is lehetnek, ezért előfordul, hogy nem ismerik fel a problémát.

Súlyosabb esetekben a beteg gyakran „besárgul”, vagyis a szeme fehérje és a bőre sárgás színűvé válik, mivel a beteg máj nem képes a vörös vértestek bomlásakor keletkező bilirubint lebontani. A krónikus állapot jele lehet ezen kívül a vizelet sötét színűvé válása és a széklet világos elszíneződése is.

Forrás: Portfólió; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 november 09.
 

 

Ezeket a mellékhatásokat tapasztalhatjuk magunkon a harmadik oltás után

Míg az EU-ban átlagban 72,5 százalékos az átoltottság – van, ahol már a 80 százalékot is meghaladja-, addig Magyarországon az oltási kedv erősen visszaesett, az embereknek csupán 65,9 százaléka adatta be a második adag vakcinát. A járvány újabb hullámában egyre több a megbetegedés, az egészségügyi szakemberek ezért is sürgetik a még oltatlanoknál az első oltás felvételét, a rizikó csoportba tartózóknál pedig a harmadik vakcina beadatását. Sokan erre azért nem hajlandók, mert félnek a harmadik injekció utáni mellékhatásoktól. Utánajártunk, van-e ennek valós alapja, valóban félni kell-e az ún. booster-oltástól és annak negatív következményeitől.

Rusvai Miklós: Ismét kockázatos olyan közösségi helyekre menni, ahol könnyen megfertőződhetünk

Immár hivatalosan is elérte hazánkat a koronavírus járvány negyedik hulláma. Rusvai Miklós virológus szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyéni belátásnak és felelősségvállalásnak most mindennél nagyobb a jelentősége, hiszen a közösségi terekben az oltás ellenére is megfertőződhetünk.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

DEVELOPER BAR