FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így előzze meg, hogy gyermeke állandóan megbetegedjen a közösségben!

Egészség - Közösségbe jár a gyermeke? Bölcsis vagy ovis? Akkor bizonyára az Önök számára is ismerős az az állapot, hogy többet beteg, mint amennyit nem. Mert állandóan elkap valamit, pár nap alatt meggyógyul, majd amikor visszamegy a közösségbe, újra megfertőződik és kezdődik az egész előlről. Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, tippet, tényeket és tévhiteket, mi segíti a gyors felépülést és mi nem, mivel erősíthető gyermeke immunrendszere.

A gyerekek igazi bacimágnesek, egy 3 év alatti gyerek átlagosan 6-8 alkalommal is megfázhat évente. - Mivel az ennyi idős gyerekek először találkoznak a vírusokkal, a szervezetük nem tudja még olyan hatékonyan legyűrni ezeket, mint amikor később ismét támadásba lendülnek ugyanazok a kórokozók - magyarázta Carol J. Baker, a Baylor Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora.

Sőt, mivel a gyerekeket nem foglalkoztatja különösebben, ha folyik az orruk, a vírusok a kezükön, ruháikon, játékaikon is megtalálhatók nagyobb számban, ahol akár 30 percig is életképesek maradnak. Amikor egy másik gyermek ezeket megfogja, ő maga is könnyedén elkaphatja a betegséget.

Azonban a jó hír az, hogy ha a gyerekek gyakran megfáznak az óvodai évek során, iskoláskorban már ritkább náluk, hogy megtámadják őket ezek a vírusok. Ennek feltehetően az oka az, hogy immunrendszerük már megtanulta felismerni és leküzdeni ezeket a kórokozókat. Egy német tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek 1 éves koruk előtt egynél több megfázásos betegségük van, kisebb esélyük van az asztmára.

A nátha tünetei

A kicsik között leggyakoribb betegség a megfázás vagy más néven nátha, amely általában 6-14 napig tart - hosszabb ideig, mint a szülők többsége gondolná. Leginkább az első 3 napban fertőző a beteg, de még attól is elkapható, aki már 2 hete szenved vele.

A nátha első jele a torokkaparás, torokfájás, majd a megfertőződést követő második-harmadik napon ehhez társul az orrfolyás, amely akár 10-14 napig is eltarthat. A megfázás ötödik-hatodik napján pedig megjelenik a köhögés és ez a tünet igen sokáig makacsul tarthatja is magát (nem ritka, hogy akár három hétig).

A nátha járhat pár napos lázzal, hőemelkedéssel is, de az sem ritka, hogy gyermekünk láztalan marad. Ha azonban a láz két-három napnál tovább tart, érdemes gyermekorvossal konzultálni.

5 módszer megfázás ellen

1, Kézmosás

Mivel a megfázást úgy a legegyszerűbb elkapni, ha a vírus a kezünkre kerül, majd ezzel megérintjük az orrunkat, szánkat, ezért az egyik leghatékonyabb védekezési mód, ha gyakran és alaposan - azaz szappannal, legalább 30 másodpercig - mosunk kezet. De az alkoholos kézfertőtlenítők is legalább ilyen hatékonyak.

2, Higiéniai alapszabályok betartása

A kézmosás mellett a gyakori orrfújás, a zsebkendő egyszeri használata és az is sokat segít a vírusok terjedésének megakadályozásában, ha tüsszentéskor a szánk elé tesszük a kezünket. 

3, Réteges öltözködés

Valószínűleg mi magunk is ezerszer hallottuk gyermekkorunkban, mennyire fontos a réteges öltözködés. Ez egyike azoknak az örökérvényű szabályoknak, amelyek valóban hasznosak. Érdemes melegen öltöztetni a gyereket, ha lehűl az idő, azonban a pulóver és a kabát önmagában nem akadályozza meg a megfázást. Ne öltöztessük alul gyermekünket, de a túlöltöztetés is vezethet megfázáshoz, hiszen amikor izzadtan leveszi a holmijait, pont attól fázik meg.

4, Elegendő alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás erősíti az immunrendszert, így az ellenállóbb lesz a különféle kórokozók támadásával szemben. Az a kisgyerek, aki nem alszik eleget vagy valamilyen alvásproblémája van, hajlamosabb többször elkapni mindenféle betegséget és a gyógyulás is hosszadalmasabb.

5, Vitamindús táplálkozás

Akárcsak a megfelelő alvásnak, úgy az egészséges táplálkozásnak is hatalmas szerepe van a megelőzésben. Csoki és édességek helyett javasolt a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, akár smoothie vagy turmix formájában, ha máshogy gyermekünk nem hajlandó fogyasztani ezekből.

Használ-e a nagyi húslevese?

A gyerekek esetében a gyógyszeres kezelésről érdemes megkérdezni a gyermekorvost is, hiszen számos olyan vény nélkül kapható szer van a piacon, amit nekik nem szabad adni. Nem árt azt sem tudni, hog gyógyszerrel csak tüneteket lehet csillapítani megfázás esetén, így fájdalom- és lázcsillapítót tudnak felírni a kicsinek.

Számtalan olyan népi gyógymód él a köztudatban, melyek valóban hatásosak és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, ám vannak olyanok is, melyeknek semmilyen megalapozottsága nincs.

A csirkehúsleves azonban nem ez utóbbiak közé tartozik, annak ugyanis bizonyítottan gyógyító hatása van, mivel olyan gyulladás gátló anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében. A leves könnyen emészthető, megelőzi a kiszáradást, enyhíti a torokfájdalmat, és a legtöbb gyerek szereti is.

A párásító használata is jó ötlet, hogy könnyebben tisztuljon a gyerek orra. Azonban naponta ki kell mosni és megszárítani, hogy ne telepedjenek meg benne a vírusok, és ne fertőzze vissza a gyereket, illetve hogy ne penészesedjen be.

Aki azonban azt gondolja, hogy antibiotikummal meggyorsítható a gyógyulás, az téved! Sőt, az még ártalmas is lehet! Mivel a megfázást vírusok okozzák, amelyek ellen nem hatékony az antibiotikum, nem kezelhető ezekkel a gyógyszerekkel. Az antibiotikum csak bakteriális fertőzések esetén vethető be.

Főként lázas megbetegedések, így például influenza esetén is szokták javasolni, hogy a gyerek tartson diétát és bizonyos típusú ételeket, például a tejtermékeket, zsírosabb, nehezebben emészthető fogásokat mellőzze. Ennek azért van jelentősége, mert ezekkel a nagy kalóriatartalmú ételekkel a szervezetnek meg kell birkóznia, így a gyógyulástól vonhat el energiát az emésztés.

Ugyanakkor fontos, hogy a gyerek rendesen étkezzen a betegség idején is, hogy erősebb legyen a szervezete, és könnyebben le tudja küzdeni a fertőzést. Ne aggódjunk, ha egy-két napig nincs étvágya, de itatni ilyenkor is kell, hiszen ha lázas, könnyen kiszáradhat. Ezeken a napokon jöhet jól a leves.

Gyakori tévhit, hogy a köhögést mindenáron csillapítani kell. A köhögés valójában a szervezet védekező mechanizmusa, amely segít eltávolítani a nyálkát a légzőrendszerből. Éppen ezért kerüljük a köhögéscsillapítók használatát, kivéve, ha az orvos kifejezetten javasolja. Nagyon jó szolgálatot tehet viszont ilyenkor a méz, amely fokozza a nyáltermelést, csökkenti az irritációt, amely a köhögést kiváltja. A botulizmus miatt azonban az egy évnél fiatalabb babáknak ne adjunk mézet!

A bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen a nátha és influenza kezelésénél. A köhögés, a láz, a kifulladás mind kiszáradást okozhatnak, ezért is szükség van a folyadékpótlásra. A csecsemőknél ennek a legjobb módja a szoptatás, idősebb gyerekeknél pedig a víz, és a magas víztartalmú ételek, mint például a levesek.

Fotó: Pixabay/Mihail_Fotodeti

Gyerekmosoly - 2023 november 16.
 

 

Megkezdődött a tipikus őszi betegségek időszaka: így turbózzuk fel az egész család immunrendszerét velük szemben!

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen. Nézzük csak, milyen jótékony hatással bírnak az őszi zöldségek, gyümölcsök, és miért jó, ha ezekre építjük őszi vitaminkúránkat.

Megfázott vagy influenzás? A kettő hasonlít, de máshogy kell kezelni!

A nátha ellen nincs oki terápia, nincs gyógyszer, és eltart jó egy hétig, mire kilábalunk belőle, tehát, marad a tünetek csillapítása.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18