FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így strandoljunk babával!

Egészség - A babával strandolás 10 alapszabálya

Strand vagy vízpart?

Bátran mehetünk csemeténkkel vízpartra, még akkor is, ha nem jártunk babaúszásra. A természetes vizekben, főként a tengerben már féléves kortól fürödhet a baba, persze csak akkor, ha nem túl hideg és a vízminőség megfelelő. Fiatalabb babákat is lehet vízpartra vinni, de őket szoktatni kell a vízhez: először csak a lábacskáit lógassuk a vízbe és ha élvezi, a karunkban tartva, együtt is bemehetünk, fröcskölhetünk kedvünkre. Piciknek kifejezetten ajánlottak a bababarát szállodák, ahol van külön babamedence, amit csak ők használnak és nyaraláskor, oktató segítségével akár a babaúszás is kipróbálható. Az első próbához a 32 fokos medence az ideális, de semmi baja nem lesz az apróságnak, ha kicsit hűvösebb vízben lubickol. Ez ugyanis intenzívebb mozgásra készteti és a hidegebb vízben a bacik sem terjednek olyan gyorsan.

Támadnak a kórokozók

A fürdőzők bőréről és nyálkahártyáiról kórokozók milliárdjai jutnak a vízbe: gombák, baktériumok, vírusok és paraziták. Sokszor napok, hetek telnek el, mire megjelenik a futószemölcs, a gyermeken kitör a középfülgyulladás vagy a sokáig panaszokat sem okozó, belülről támadó gombabetegségek. Paradox módon a legnagyobb veszélyforrás a gyermekmedence, amelyben a kórokozók szaporodásának kedvező hőmérsékletű víz van, s amelybe a kicsik nem ritkán a „testnedveiket” is beleeresztik, nem is beszélve arról, hogy a felnőttek is gyakran belemennek, de legalábbis lábukat a kismedencében áztatva felügyelnek szemük fényére. A zuhanyozás ezért is nagyon fontos.
A fürdők nedves kövein, az illemhelyiségek és öltözők padlóján ugyancsak hemzsegnek a kórokozók, ezért ilyen helyen a család minden tagja viseljen papucsot, használjunk úszócipőt. A fertőzés megelőzésének legfontosabb része a mindennapos alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása.

Kiszáradás, hőguta

A nagy meleg mindannyiunk szervezetét megviseli, de a gyerekek még inkább veszélyeztetettek, mivel hőháztartásuk még nem stabil, így hajlamosabbak a kóros folyadékvesztésre, a kiszáradásra vagy a hőgutára. A folyadékszükséglet kielégítésekor elsősorban a természetes, édesítőszereket nem tartalmazó italokat részesítsük előnyben: az izzadással elveszített ionokat, ásványi sókat pótló ásványvizet és friss zöldségleveket, például ásványvízzel hígított frissen préselt sárgarépalevet.
Ha gyermekünk sokat tartózkodik a napon, könnyen kaphat napszúrást vagy akár hőgutát, melyet fejfájás, hányinger, hányás jelez, súlyosabb esetekben a test hőmérséklete megemelkedik. Tilos a gyermeket lehűteni, ugyanis a gyors hőveszteségtől görcsös állapot alakulhat ki. Vigyük a kicsit hűvösebb szobába, kínáljuk langyos folyadékkal és hívjunk hozzá orvost.

A babával strandolás 10 aranyszabálya

1, Fokozatosan szoktassuk babánkat a vízhez. Mossuk le a lábacskáit, játsszunk közben, így észrevétlenül megszokja a vizes közeget.

2, Ha azt szeretnénk, hogy valóban tiszta vízben lubickolhasson csemeténk, szerezzünk be egyszer használatos úszópelenkát.

3, Pancsolás után pótolni kell a folyadékveszteséget, de ne cukros üdítőkkel, hanem anyatejjel vagy babavízzel oltsuk a baba szomját. Nem alkalmasak a gyerekek szomjúságának csillapítására a mesterségesen előállított gyümölcslevek, limonádék magas cukortartalmuk miatt.

4, Ne legyünk soha egész nap a strandon, a legforróbb időszakban húzódjunk olyan helyre, ahol biztosítani tudjuk a család legkisebb tagja számára a zavartalan pihenést.

5, Félóra pancsolás bőven elég a piciknek, mert elfáradnak. Vigyük őt árnyékba, zuhanyozzuk le, törölgessük meg saját törölközőjével, vegyük le róla a vizes holmikat. Vízparton a fertőzésveszély nem a vízben nagy, inkább a parton, a pangó vizekben terjedő baciktól kell tartani.

6, A szabadban való tartózkodásra a legalkalmasabbak a kora délelőtti és a késő délutáni órák, amikor a nap már nem éget. A kicsik bőre még nagyon érzékeny, ezért válasszunk árnyékos helyet, adjunk rá bő, szellős, a sugarak egy részét visszaverő fehér pamut ruhácskát, kis sapkát.

7, Válasszunk magas faktorszámú naptejet a babának, amely lehetőleg természetes összetevőkben gazdag legyen, hogy ne alakuljon ki irritáció. Mielőtt elindulunk a strandra, kenjük be és 2-3 óránként ismételjük meg a műveletet!

8, Az esti fürdetés után is érdemes a bőr nedvességtartalmát pótló testápolót használni, hogy a baba bőre regenerálódni tudjon.

9, A strandon is biztosítsuk babánknak a testkontaktust és a megszokott dolgokat: a mondókázást, dalolást. Mivel idegen környezetben vagyunk, megnyugtató lehet számára szülei hangja és érintése.

10, Egy pillanatra se hagyjuk magára a kicsit, mivel akár tíz centis vízbe is belefulladhat, ha elcsúszik vagy megijed.

 

Jean Orsolya - 2018 június 28.
 

 

Csecsemő- és kisgyermekkori tejallergia – Tünetei és kezelése

Ha egy csecsemő tartós hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel küzd, esetleg evés után rendszeresen fáj a hasa, puffad, hány vagy bőrkiütései vannak, akkor elképzelhető, hogy tüneteit a laktóz vagy a tejfehérje váltja ki. Ilyenkor minden tejalapú élelmiszer fogyasztását kerülni kell, nem csak a babának, de az anyának is, ameddig szoptat.

Ismét egy újabb (és egyre gyakoribb) koronavírus tünet!

Immár két éve, hogy a mindennapjaink részévé váltak a Covid-19-ről és annak mutációiról szóló hírek. Míg az alapvírus tüneteit már kívülről fújjuk, addig az azóta megjelent új variánsok kapcsán folyamatosan jelennek meg új tünetek, melyek egyébként is igen változatosak lehetnek. Most ismét bővült a lista.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18