FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Megduplázódott a gombelemek miatt a sürgősségire kerülő gyerekek száma

Egészség - Egy friss tanulmány szerint az elmúlt évtizedekhez képest kétszer annyi gyerek kerül a sürgősségi osztályokra, mert elemet nyeltek le.

Riasztó adatokat közölt egy új, amerikai tanulmány, akik az egészségügyi adatbázisokat elemezve arra jutottak, hogy kétszer annyi gyerek kerül elemnyelés miatt a sürgősségire, mint az előző két évtizedben.„Sok eszközben van olyan elemtartó, amely nem tekinthető gyermekbiztosnak” – mondta a kutatásban résztvevő Mark Chandler a TODAY-nek. „Ezért nagyon fontos, hogy a szülők tudják, hogyan tartsák az elemeket és az elemmel működő eszközöket gyermekektől távol.”

Elem és akkumulátor - még ha lemerült, akkor is veszélyes!

Lehet, hogy a szülők nem veszik észre, hogy a kis elemeket sokkal veszélyesebb lenyelni a gyerekek számára, mint más apró tárgyakat – mondta Dr. Mary Beth Howard, a Johns Hopkins Gyermekgyógyászati Központ ​​orvosa.

„A gombelemek és a lítiumelemek különösen veszélyesek” – mondta Howard. „Amikor érintkezésbe kerülnek a testnedvekkel, áram keletkezik, és ez kis mennyiségű nátrium-hidroxidot termel, amelyet lúgnak is neveznek. Erősen korrozív, és lyukat égethet át a szöveteken. Elképzelheti, hogy egy lyuk a nyelőcsőben, a gyomorban, a hallójáratban vagy az orrsövényben súlyos sérülést, sőt akár halált is okozhat.”

Chandler szerint még az elhasznált akkumulátorok is veszélyt jelenthetnek. Előfordulhat, hogy a szülő kicseréli a készülék akkumulátorát, és a régit egy dohányzóasztalon vagy más olyan felületen hagyhatja, amely könnyen elérhető a kisgyermek számára, azt gondolva, hogy ez nem probléma, mert lemerült – tette hozzá.

„A probléma az, hogy a lemerült akkumulátorok elegendő maradék töltést tartalmaznak, hogy ha lenyelnék, szövetkárosodást okozhatnak” – mondta Chandler. „A gombelemek biztonságosabb ártalmatlanításának egyik módja az, ha az elemet vízszintesen és függőlegesen két réteg szalagba csomagoljuk, közvetlenül azután, hogy az eszközről eltávolították. Bebizonyosodott, hogy lenyelés esetén ez segít csökkenteni a sérüléseket.”

A ragasztott elemet továbbra is azonnal el kell távolítani, ha egy gyermek lenyeli – mondta Chandler.

Méz, aztán kórház!

“A szülőknek „ugyanúgy kell bánniuk a gombelemekkel, mint a tisztító vegyszerekkel vagy a konyhai késekkel” – mondta Dr. Christopher Strother, a New York-i Mount Sinai Kórház gyermekgyógyászati ​​sürgősségi osztályának igazgatója. „El kell rakni ezeket úgy, hogy a gyerekek ne érhessék el őket, majd megfelelően kell megsemmisíteni. Nem hiszem, hogy meg lehetne akadályozni, hogy a gyerekek a szájukba vegyenek dolgokat. A világot úgy fedezik fel, hogy megízlelnek és éreznek dolgokat. Csak arról kell megbizonyosodni, hogy a veszélyes dolgok nem elérhetők.”

Azok a szülők, akik szemtanúi, hogy gyermekük lenyel egy elemet, két teáskanál mézet kell adniuk gyermeküknek, mielőtt a sürgősségire indulnának, mondta Strother. „A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a méz segíthet megvédeni a gyermeket az akkumulátor bevonásával és a kémiai reakciók semlegesítésével.” Strother doktor azért megjegyezte, hogy mézet nem szabad egy évesnél fiatalabb gyermekeknek adni!

Forrás: Gyerekszoba.hu; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 szeptember 13.
 

 

Vigyázz, kész, vakáció! Ezért történik nyáron a legtöbb gyerekbaleset!

Négyévente átlagosan egyszer minden gyerek kórházba kerül nyáron valamilyen baleset miatt. A legfrissebb adatok szerint a vakáció ideje alatt akár 20-30 ezer gyerek is kórházi kezelésre szorulhat törés, sokk, égési sebek vagy kutyaharapás miatt. Bár a halálos sérülések az elmúlt másfél évtizedben a felére csökkentek, az olyan új, veszélyes eszközök, mint a wakeboard, trambulin vagy segway miatt a törések és fejsérülések sokkal súlyosabbak lehetnek.

Rákkeltő anyagok a lakásban: ezekkel vigyázzon a nappaliban és a konyhában!

Előfordulhat, hogy olyan anyagok, vegyületek között élünk, amikről eszünkbe sem jut, hogy árthatnak. Nézzük csak, pontosan melyek ezek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18