FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Miért horkolnak a babák?

Egészség - A horkolásnak a különböző életkorokban eltérő okai lehetnek: van, ami teljesen ártalmatlan, ám olyan is lehet, ami komoly problémát jelent a baba egészségére nézve.

Így lélegeznek a csecsemők

A csecsemőknek az orrukon keresztül kell lélegezniük, hacsak nem sírnak. Légútjaik, orruk apró, ezért nem szokatlan, hogy alvás közben is halljuk a lélegzésüket.

Dr. Jonathan Maynard gyermekorvos szerint a horkolás meglehetősen gyakori a csecsemőknél. Egy tanulmány szerint a csecsemők körülbelül 9%-a horkol hetente több mint háromszor. A csecsemők horkolása általában ártalmatlan jelenség, ahogy nő a baba, és tágulnak a légutak úgy múlik el.

A szülők gyakran aggódnak, mert azt gondolják, hogy valami problémát jelentenek a furcsa hangok, a horkolás, de ez többnyire egyáltalán nincs így. Természetesen néha vannak olyan tünetek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ha észreveszik, a szülőknek azonnal kapcsolatba kell lépniük a gyermekorvossal.

Valójában a baba horkolása gyakori jelenség

A csecsemők általában zajt csapnak alvás közben, mert a légutak kicsik és könnyen tele kerülhetnek váladékkal. A baba növekedésével ezek a zajok csökkennek, mivel a légutak nőnek, tágulnak, így a levegő akadálytalanul áramolhat. Néha azonban nagyobb probléma is állhat a háttérben, amelyek megnehezítik a baba légzését.

Előfordul, hogy a horkolás nátha, allergia, vagy a mandulák mérete miatt történik. Ritkán az is előfordulhat, hogy a horkolás akkor történik, amikor a csecsemő az alvás legmélyebb szakaszában van, amikor a torok izmai annyira ellazultak, hogy légzés közben horkoló hangot adnak.

Mit tehetünk?

Orrtisztítás

A csecsemő orrának tisztítása orrszívóval segíthet abban, hogy a baba könnyen lélegezzen. A sós vizes orrspray is segíthet.

Párásítás

A levegő párásítása az eldugult orrnál is segíthet, különösen akkor, ha a baba szobájában száraz a levegő a fűtés következtében. Használhatunk párologtatót, lefekvés előtt pedig egy meleg zuhanyzással párássá és meleggé tehetjük a levegőt, mielőtt használnánk az orrszívót.Távolítsuk el az allergéneket
Az allergének eltávolítása szintén segít a baba horkolásában. A gyermek szobájából vagy legalábbis a gyermek ágyától távolítsuk el a háziállat szőrét, port és egyéb allergiát kiváltó okokat.

Fektessük máshogy a babát

A horkolást sok csecsemőnél az is befolyásolja, hogy milyen pózban alszik. Vannak babák, akik gyakran horkolnak ha háton vagy hason fekszenek, de nem teszik, amikor oldalra fektetik őket. A háton fekvés abban is segít, hogy elkerüljük a SISD-et.

Mikor kell aggódni?

A krónikus csecsemőhorkolás gyakran egy meglehetősen összetett probléma jelzése, és érdemes feljegyezni a gyermek tüneteit, ha a horkolása az életkor előrehaladtával súlyosbodik, illetve, ha ez komolyan befolyásolja alvását és hangulatát.

Szerkezeti problémák a légutakban

A legtöbb gyermeknek nincsenek strukturális problémái, de előfordulhat, hogy ez okozza a krónikus horkolást. Az egyik ilyen szerkezeti eltérés az orrsövényferdülés lehet. A megnagyobbodott mandulák szintén okozhatnak horkolást, bár ez igen ritka újszülöttek esetében. Szájpadlással kapcsolatos eltérések, rendellenességek is állhatnak a horkolás hátterében. Horkolást okozhat a laryngomalacia néven ismert állapot: a gégeporcok fejletlensége miatt belélegzésnél a gégefedő és az aryepiglotticus redő behúzódik a gége nyílásába. A baba növekedésével azonban a panaszok csökkennek, sőt, meg is szűnnek.

Alvási apnoé

Az alvási apnoe valójában a légutak teljes elzáródását okozza, és ideiglenesen leállítja a légzést. Ennek következtében az alvási apnoe rendkívül hangos horkolást és állandó alvászavarokat eredményez, hiszen a gyermek időről időre felébred.

Légzési nehézségek

Ha a baba légzési nehézség jeleit mutatja (például a normálisnál nehezebben vagy gyorsabban lélegzik), ha a bőre elkékül, ha az orrlyukai légzés közben kitágulnak, vagy ha a bordái közötti bőr észrevehetően visszahúzódik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

  • Aggodalomra adtak okot és ezért szólni kell orvosnak, ha a baba
  • Nehezen táplálkozik
  • Gyakran kapkod levegő után evés, szoptatás közben
  • A horkolás még akkor sem szűnik meg, ha már nagyobb
  • Visszatérő torokfertőzései vannak
  • Állandóan fáradtnak tűnik, annak ellenére, hogy rendesen, eleget alszik
  • Nyugtalan alvás közben
  • Ziháló hangot ad
  • Hosszú légzésszüneteket tart alvás közben

Forrás; Fotó: Pixabay/Claire51700

Gyerekmosoly - 2023 szeptember 26.
 

 

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

4 bevált tipp a fogzás okozta panaszok enyhítésére

Minden kisgyerek másképp reagál a fogzás okozta tünetekre és ami az egyik fogacskánál tünetmentes és egyszerű volt, az a másiknál okozhat álmatlan éjszakákat. A fogzás nemcsak fájdalmat és nyálzást okoz, hanem egész sor panaszt, ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalmat, hanem a tünetegyüttest együtt kezeljük természetes, szelíd gyógymódokkal. Az nlc.hu cikke

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18