FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Pirosság és popsiviszketés: akár cérnagiliszta is okozhatja!

Egészség - A cérnagiliszta elég gyakori, különösen bölcsis-ovis korosztályban, és sokszor felnőttek is elkapják. Mutatjuk, milyen tünetek hívják fel a figyelmet a jelenlétére!

A cérnagiliszta, orvosi nevén Enterobius vermicularis a hajnali órákban megy ki az ánusz környékére, és az ánusz redőibe rakja a petéit, a cérnagiliszta ritkán látható magán a székleten. Az ánusz viszket (jellemzően főként éjszaka), megvakarjuk, a peték pedig az ujjunkra kerülnek, így bármit megfogva terjesztjük a petéket. Ha a pete más kezére és onnan a szájba jut, a testünkben kifejlődik a féreg.

A széklet parazita vizsgálat nem alkalmas cérnagiliszta kimutatására!

A széklet parazita vizsgálat során legtöbbször a férgek petéit keresik a székletben, és az alapján diagnosztizálják a hozzá tartozó féregtípust. A fentiekből érthető, hogy a cérnagiliszta kimutatására nem alkalmas a széklet parazita (féreg) vizsgálat, mert a cérnagiliszta nem igazán lesz jelen a székletben, és a petéi sem, mert azok jellemzően az ánusz bőrredőiben vannak

A cérnagilisztát kétféleképp lehet igazolni:

  • hajnali órákban felkelve zseblámpával kell többször az ánuszt megvizsgálni, amikor a férgeket esetleg látni lehet
  • az ánuszról kell mintát venni, és a petéket megvizsgálni (a mintavétel nem fájdalmas)

Utóbbi módszer bár modern vizsgálatnak számít, hazánkban alig alkalmazzák. Pedig nagyon egyszerű és fájdalommentes mintavételi eljárásról van szó: a mintavételhez ingyen igényelhető egy előkészített tárgylemez és egy speciális cellux, a mintavételt pedig akár mi magunk is meg tudjuk csinálni egy a mintavételi eszközök mellé kapott útmutató alapján.  Azt tudni kell, hogy a vizsgálat érzékenysége nem túl magas, 10 fertőzöttből csak 5-nél lesz az első mintavétel pozitív! Ezért ha az első minta negatív, következő nap reggel 1, majd azutáni reggel még 1 minta leadása javasolt. (Összesen 3, különböző napokon levett minta esetén már több mint 90% az eredmény pontossága).

Célszerű igazolni a fertőzést kezelés előtt

Rengeteg más dolog is okozhat pirosságot, popsiviszketést: lehet ez baktérium, de okozhatja gomba, székrekedés – berepedés, vagy ezektől független bőrgyulladás is állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy pontos diagnózis nélkül, csak a tünetekre alapozva javasol kezelést orvosa, de ha megoldható, célszerű a pontos diagnózist felállítani, elkerülve a téves kezeléseket.

Cérnagiliszta elleni kezelés

A cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) elleni kezelés receptköteles készítménnyel történik, amit orvos írhat fel. Hazánkban szinte mindig a mebendazole hatóanyagot használják. Többféle kezelési módszer van, a legelterjedtebb az, hogy egy db 100 mg-os mebendazole tabletta beszedése szükséges, amit két hét múlva ismételni kell, azaz összesen két tablettát kell beszedni. A nemzetközi ajánlások szerint az egy háztartásban élő összes személy kezelése javasolt ugyanígy (egy éves kor felett, orvosi javaslatra akár alatta is). Ez azért nagyon fontos, mert ellenkező esetben az érintettek rövid időn belül újra visszafertőződnek.

 Forrás; Fotó: Unsplash/Elizaveta Dushechkina

Gyerekmosoly - 2024 május 21.
 

 

10+1 fontos szabály, amire oda kell figyelni, ha egzotikus helyre utazunk

Januárban sokan utaznak melegebb helyre és hagyják pár hétre maguk mögött a hideget. Összeállításunk nekik szól, hogy elkerülhessék a legveszélyesebb trópusi betegségeket.

Húgyúti fertőzések gyerekkorban és kezelésük

Télen, nyáron egyaránt gyakori gyerekeknél az alsó és felső húgyúti fertőzés. Ezek a tünetei és így kezelhető!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18