FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A nagy tej-dilemma: igyuk vagy ne igyuk?

Egészség - Nagyanyáink idejében még egészségesnek tartották a tejet és a gyerekek reggelije, tízóraija, uzsonnája mellé mindig járt valamilyen tejtermék. Napjainkban viszont egyre többen száműzik az étrendjükből és választják a növényi alternatívákat. Mit mond a táplálkozástudomány? Utánajártunk!

Régen mindenki itta

A ’70-es, ’80-as években általános iskolába járók számára biztosan ismerősen cseng az iskolatejprogram neve: a kétdecis műanyag dobozokban az intézményekbe szállított tej vagy kakaó egy kifli mellett mindenkinek járt. Felnőtt korba érve a kakaót sokan lecserélték tejeskávéra, a trappista sajt és a kefír vagy a joghurt azonban máig sokak kedvence maradt.

Egyre többen vannak azonban, akik ilyen vagy olyan okból, például ételintolerancia, allergia miatt mondanak le végleg a tejtermékekről. Utánajártunk, mit mondanak a szakemberek.

A magyarok szeretik

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tavaly márciusban tette közzé felmérését a témában: e szerint a magyarok 97 százaléka fogyaszt tejterméket, 28 százaléka pedig növényi alapú termékeket, míg a tejtől teljes mértékben elzárkózók aránya 3 százalék. A magyarok összessége kedvezően ítéli meg a tej és a tejtermékek fogyasztását, akik növényi helyettesítőt választanak, túlnyomórészt azért tesznek így, mert egészséges életmódra törekednek, érzékenység miatt nem tehetnek másképp, szeretnének változatosan étkezni, vagy éppen fenntarthatóbb módon előállított táplálékot magukhoz venni.

A megkérdezettek kétharmada szerint nélkülözhetetlen a tej a mindennapokban – vagyis még ha hangosak is azok, akik a tej hátrányairól beszélnek, nem ők vannak többségben.

„Hallottam én is arról, hogy van, aki a három fehér méreg közt emlegeti a tejet a cukor és a só mellett, de a tej és a tejtermékek hatását évtizedeken át kutató, nagy vizsgálatok mást mondanak: a tejtermékek választása fontos része az egészségvédő táplálkozásnak” – tudtuk meg Szűcs Zsuzsannától, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnökétől.

A szakember a következő előnyöket sorolta fel a tej kapcsán:

  • Teljes értékű, nagyon jól hasznosuló fehérjetartalma van.
  • Kalciumtartalma is értékes, ez a csontok egészsége mellett az idegek és izmok jó működéséhez is hozzájárul – ráadásul a tejben lévő ásványi anyagok segítségével jól szívódik fel.
  • Kisebb mennyiségben D-vitamint is tartalmaz.

Szűcs Zsuzsanna szerint ugyanakkor a tej zsírtartalmára érdemes odafigyelni, soványabb változatokat keresve a különböző termékekből, egyébként azonban a kutatások egyértelmű egészségvédő hatásokat tudtak kimutatni a tej esetében.

A legjobb alternatívák és amire oda kell figyelni fogyasztásukkor

Persze ha valaki tejfehérje-allergiás, nem választhatja ezt a nagyszerű tápanyagforrást: az érintettek a szakember szerint a nyomokban tejet tartalmazó termékeket is el kell, hogy kerüljék. (A laktózérzékenyek helyzete könnyebb: ők a laktózmentes tejtermékeket, valamint a tejcukrot mérsékelt mennyiségben tartalmazó savanyított tejtermékeket fogyaszthatják, illetve szóba jön esetükben az enzimpótlás is.)

A tejet és tejterméket nem fogyasztóknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy pótolják azokat az értékes tápanyagokat, amelyektől elesnek azáltal, hogy nem ihatnak tejet.

A fehérje pótlása egyszerűbb, hallal, tojással és növényi eredetű táplálékkal (például hüvelyesekkel) megoldható, a kalciumé azonban bonyolultabb.

„Jóval alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak ebből az egyéb források, mint a tej, és a biohasznosulásuk is változó” – mondta el Szűcs Zsuzsanna. Zöld leveles zöldségeket, puha csontú halakat, mákot, magas kalciumtartalmú ásványvizeket, valamint kalciummal dúsított élelmiszereket javasol az érintetteknek. Ezek esetében azoban figyelni kell arra, milyen anyagot használnak dúsításra: a kalcium-citrátot tartalmazó élelmiszerekből tud legjobban felszívódni az ásványi anyag.

A növényi italok kapcsán is van tanácsa a szakembernek: fehérjetartalmuk elenyésző a tejhez képest a szójaital kivételével, miközben a rizsitalnak jelentős szénhidráttartalma van. Vitaminokat, ásványi anyagokat csak akkor találunk ezekben a készítményekben, ha külön feltüntették, hogy azzal dúsították őket, ráadásul sok cukros változat is létezik, amire külön oda kell figyelni.Szűcs Zsuzsanna éppen ezért nem is ajánlja, hogy 3 év alatti gyerekeknek növényi italt adjunk tej helyett: ha allergiásak, inkább hipoallergén készítményeket, anyatej-kiegészítő tápszereket keressünk számukra.

Forrás: Dívány.hu; Fotó:Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2024 február 22.
 

 

A tünetmentes vírushordozók a legveszélyesebbek és nem is sejtjük, mennyien vannak!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért.

Vészesen kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyar gyerekek

Már az óvodások és a kisiskolások is átveszik a felnőttek helytelen táplálkozási szokásait

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18