FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ártalmatlannak tűnik, mégis ez a tünet az omikron fertőzés egyik jele!

Egészség - Az omikron-variánst felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha ezt a tünetet tapasztaljuk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni.

Enyhébb, náthaszerű tüneteket okoz

November végén a WHO „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette az omikront, ám azóta egyre több tény mutat arra, hogy ugyan gyorsabban terjed, de enyhébb lefolyású betegséget okoz, mint a korábbi koronavírus mutációk.

Úgy tűnik, hogy az omikron nem elsősorban a tüdőt támadja, hanem a felső légutakat, feltehetőleg ennek is köszönhető, hogy megfertőződés esetén kisebb a kórházi kezelés kockázata. Egy másik különbség, hogy míg a korábbi változatoknál sokan hosszú ideig jelentkező íz- és szaglásvesztést tapasztaltak, ez az omikron esetében nem jellemző.

Az omikron tünetei az eddig megismert adatok alapján jellemzően:

- fáradtság
- levertség
- izomfájdalom
- fejfájás
- torokfájás
- orrdugulás
- orrfolyás

Az előző év végén felkerült egy újabb omikron-tünet is a listára, ez pedig a rekedtség. Az érdessé váló hangszín a fertőzés első tünete is lehet, így már akkor is jelentkezhet, ha nincs egyéb panaszunk, nem érezzük betegnek magunkat.

Rekedtség: omikron tünet?

Az omikron tüneteit tehát könnyen összekeverhetjük egy átlagos megfázás tüneteivel. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ennek ellenére se bagatellizáljuk el a fertőzést, hiszen a koronavírus kiszámíthatatlan, még nem tudjuk, hogy kinél milyen súlyosabb tüneteket okozhat a későbbiekben, különösen az oltatlanok esetében.

A rekedtségnek számos egyéb kiváltó oka lehet – magyarázza dr. Holpert Valéria. Jelentkezhet önmagában is, náthás tünetek nélkül, így, ha a fertőzés elején semmi egyéb panaszunk nincs, még nem biztos, hogy az omikron okozza a rekedtséget. Kiválthatja például allergia, reflux, de a hang túlerőltetése, hangszalag csomó, ciszta vagy akár daganatos elváltozás is állhat a háttérben. Jelen helyzetben azonban mindenképp gyanakodni kell az omikron fertőzésre is. Az Egyesült Királyságban, ahol már jelenleg is magas a fertőzöttek száma, arra figyelmeztetnek, hogy a náthaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 50%-a omikron-fertőzött lehet.

Mit tegyünk, ha rekedtséget tapasztalunk?

Ha egyéb tünetek nélkül rekedtség jelentkezik, akkor érdemes első körben a hagyományos otthoni praktikákkal próbálkozni. Sok folyadékot fogyasztani, csendkúrával kímélni a hangszalagokat, lehet torokfertőtlenítő tablettát szopogatni. Ha a rekedtség ennek ellenére hosszabb időn – 2-3 héten - átmegmarad, de egyéb tünet nem jelentkezik, akkor javasolt fül-orr-gégészhez fordulni. Amennyiben a rekedtséget követően rövid időn, néhány napon belül náthás tünetek is jelentkeznek, felmerül az omikron-variánssal való megfertőződés gyanúja.

A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük, aki azt is elmondta, hogy a jelenlegi álláspont szerint, akut náthás tünetek esetén - abban az esetben is, ha nincs magas láz – vizsgálat előtt szükséges a negatív PCR teszt. Negatív teszt hiányában, a fokozott inhalációval járó vizsgálatok (a gége endoscopos vizsgálata az) nem végezhetőek. Természetesen az elhúzódó panaszok (3-4 hetes) esetén már nincs ilyen kikötés.

Forrás: Fül-orr-gége Központ; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2022 január 13.
 

 

Az omikron új mutációja gyorsan terjed és a a gyerekeknél súlyos szövődményeket okozhat!

Az omikron BA.2 alvariánsa a koronavírus korábbi mutációihoz és az influenzához képest a gyerekeknél súlyosabb fertőzést okozhat egy friss tanulmány szerint.

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18