FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Mikor érdemes covid tesztet csináltatni és melyiket?

Egészség - Milyen tünetekkel érdemes tesztet csináltatni? És melyiket válasszuk, ha megbízható eredményt szeretnénk? Minden, amit a PCR és a gyorstesztekről, a koronavírus fertőzés lefolyásáról, a fertőzőképességről tudni érdemes.

PCR és gyorsteszt – Mi a különbség?

Az antigén gyorstesztek a vírus egyik fehérjéjét képesek érzékelni, míg a PCR tesztek a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni. Utóbbi vizsgálat laboratóriumban történik, és sokkal érzékenyebb, mint a hagyományos gyorsteszt. A PCR hátránya ugyanakkor, hogy időigényes, drága, és személyzetet is igényel, míg az antigén gyorsteszt könnyen hozzáférhető, otthon, saját kezűleg is elvégezhető.

Mi történik, amikor valaki megfertőződik?

Amikor valaki megfertőződik, a vírus megtapad a légutakban, és ott szaporodni kezd. A delta variáns esetén általában 3, omikron esetén akár már 1 nap után olyan szintet érhetnek el a vírusok, hogy az már a PCR teszt érzékenységi küszöbét (szaggatott kék vonal) eléri. Ekkor az illető még teljesen tünetmentes lehet, a PCR teszt már adhat pozitív eredményt, de az antigén gyorsteszt ekkor még nem, hiszen ennek érzékenységi küszöbét (sima kék vonal) a vírusok mennyisége még nem éri el. PCR pozitivitás esetén az illető már fertőzőképes, annak ellenére, hogy ilyenkor még tünetmentes lehet (ez a szakasz általában a tünetek megjelenése előtt 1-2 nap, variánstól/egyéb tényezőktől is függően).

A vírusok szintje tovább emelkedik, ekkor már eljöhet az a stádium, hogy a nagy mennyiségű vírusszaporulatot a gyorsteszt is kimutatja. Ekkor az illetőnek már többnyire tünetei is vannak, és fertőzőképes is.

A vírusok mennyisége ezután csökkenni kezd, egy idő után az antigén gyorsteszt által kimutathatatlanná válik, általában a tünetek megszűnésekor. Fontos kiemelni, hogy az egyén a tünetek megszűnése után 3 nappal már nem fertőz, annak ellenére, hogy még lehetnek vírus RNS darabok a garatban, amit a PCR teszt kimutathat!

Az ábrán is látható módon a PCR teszt átlagosan 18, szélsőséges, extrém esetben akár 83 napig is adhat pozitív eredményt, úgy, hogy az illető már régen meggyógyult, és nem jelent veszélyt másokra.

A fenti görbe a valóságban erős hullámzást mutat, elvégre a vírusok folyamatosan termelődnek, és pusztulnak is. A tesztek tehát adott időpillanatban jelen lévő vírusmennyiségre utalnak.

Az álnegatív eredmény

Nagyon fontos az is, hogy megfelelő technikával történik-e a mintavétel, ugyanis nem megfelelő technika esetén nem sikerülhet elegendő vírust levenni a pálcával, így álnegatív eredményt kaphatunk (vagyis technikától, és vírusmennyiségtől függően kaphatunk álnegatív eredményt). Ha például a vírusok szintje épp az antigén gyorsteszt érzékenységi küszöbe körül hullámzik, simán előfordulhat, hogy levesznek az illetőtől 10 tesztet, és abból csak 3 lesz pozitív, 7 pedig negatív. Ebben az esetben azonban az illetőt pozitívnak kell tekinteni.

Amit érdemes tényszerűen elkönyvelni:

  • Aki antigén gyorsteszttel pozitív, az igazolt fertőzött, nem szükséges újabb teszt
  • Aki több tesztet is csinál, és egyetlen egy pozitívat is produkál, azt fertőzöttnek kell tekinteni
  • Antigén gyorsteszt-negativitás esetén érdemes PCR tesztet is végezni.
  • A lappangási időszakban az antigén gyorsteszt nem megbízható.
  • A tünetek megszűnése után 3 nappal az illető már nem fertőz.
  • Gyógyulás után a PCR még hetekig adhat pozitív eredményt, ennek relevanciája nincs.

Zárásképp egy érdekesség: a legtöbb antigén gyorstesztre kólát/egyéb szénsavas üdítőt csepegtetve pozitív eredményt kaphatunk. Az oltásellenesek természetesen ezt is igyekeznek terjeszteni, mint összeesküvés-elméleti bizonyítékot. A valós magyarázat az lehet, hogy a kólában/üdítőben lévő nagy mennyiségű foszforsav/szénsav, és a kóla esetében erősen savas pH (1-2 körüli) kicsaphatja az antigén gyorstesztben lévő reagenst. A jelenségre a hírek szerint Angliában az iskolából lógni vágyó gyerekek figyeltek fel nagyobb létszámban.

Forrás: Egészségkalauz.hu, Ábra forrása: abc; Kép: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2022 szeptember 29.
 

 

Covid: Még közel sincs vége, nyakunkon a hatodik hullám! Íme a 10 tünet, amit az új mutáns okoz!

A járvány berobbanásáért és a tömeges megfertőződésért az omikron egy új variánsa, a BA.2 felelős. A lopakodónak is nevezett mutáns, körülbelül 30%-kal jobban terjed, mint az eredeti omikron variáns, a BA.1, és WHO adatai szerint ma már körülbelül minden öt Covid-19 esetből egyet okoz világszerte.

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

DEVELOPER BAR