FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ez segít, ha megy a kicsi hasa!

Egészség - A kisgyermekkori hasmenés lehetséges okai és kezelése

A hasmenés ma is a második leggyakoribb fertőző betegség, amire főként a kisgyermekek fogékonyak. A babákat a szoptatás védi, a nagyobbakat pedig az alapvető higiéniai szabályok betartásával óvhatjuk.

Mi okozhat hasmenést?

Hasmenést okozhat a környezetváltozás, amikor a gyermek a megszokott környezetből új bakteriális miliőbe kerül – akár új óvodába, iskolába-, de akár egy újfajta ételkészítési mód vagy alapanyag is megterhelheti a gyomorrendszert, hiszen olyankor a megszokottól eltérő baktériumok jutnak a gyermek bélrendszerébe.

A hasmenéses megbetegedések klasszikus időszaka a nyár, hiszen a strandokon, nem megfelelő higiéniájú étkezdékben virulnak az olyan kórokozó baktériumok, mint a Salmonella, az E.coli vagy a Rota, a Calici vírusok, ám ugyanezeknek vannak kitéve télen az uszodába járók is. Hasznos dolog a babaúszás, de csak akkor, ha a medencét kizárólag a picik használják és nem klóros fertőtlenítővel, hanem más módszerrel gondoskodnak a víz megfelelő tisztaságáról. Az élményfürdőzés, strandolás ideje legkorábban egyéves kor táján jön el, amikor a baba már rendelkezik bizonyos fokú immunitással, ám ha tehetjük, inkább természetes vizekben, például a Balatonban vagy a tengerben lubickoljunk csemeténkkel, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Ha háziállat él a környezetünkben, fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a kis kedvencek is megkapják a védőoltásokat, betegség esetén pedig a megfelelő kezelést, mivel a kórokozók könnyen átjuthatnak az emberi szervezetbe a simogatással.

Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk mit fog meg, mit vesz a szájába és mibe harap bele. A gyümölcsmosás aranyszabálya ugyan nagyon régi, de még mindig igaz.

Antibiotikum kúra hatására felborul az emésztőrendszer egyensúlya, aminek kísérő tünete lehet a hasmenés. Bármilyen gyógyszeres kezelésről legyen szó, mindig gondoskodjunk gyermekünk bélflórájának védelméről!

Kicsiknél a fogzás önmagában nem okoz sem lázat, sem hasmenést. Ha ezeket a tüneteket észleljük, forduljunk orvoshoz, hogy megállapíthassa az okát. A hasmenés nagyon veszélyes lehet a pici számára, mert a nagyfokú folyadékvesztéstől, főként nagy melegben, könnyen kiszáradhat.

A zöld babakaki utalhat valamilyen fertőzésre, de kialakulhat antibiotikumkúra miatt, néha pedig a fogak áttörését kísérheti ez a jelenség. Önmagában, ha nincs más tünet, akkor nem kell komolyabb betegségre gyanakodni.

Mit tegyünk, ha hasmenése van a kicsinek?

A hasmenések csaknem 80 százalékban vírusos eredetűek és vizes székletürítést, súlyosabb esetben kiszáradást is okozhatnak. Sokszor járnak együtt lázzal, ezért a lázcsillapításról is gondoskodni kell, mint ahogy a rehidratálásról és a toxinokat semlegesítő, megfelelő hasfogó alkalmazásáról is. Ezen kívül az emésztőrendszer felborult egyensúlyát is vissza kell állítani, melyre kiválóan alkalmasak a pro- és prebiotikumok. Ha a gyermek hasmenése hányással párosul, a B6 vitamin is segíthet.
Ha még szoptatjuk a babánkat, folytassuk, a pici igényei szerint, minél gyakrabban, hogy megakadályozzuk a kiszáradást. Az anyatej jótékony, védő ellenanyagot juttat a fejlődő szervezet immunrendszerébe, segíti a gyógyulást.

A kicsik számára veszélyes és sajnos, gyakori a Rota-vírus okozta bélfertőzés, amelytől a megfelelő védőhatást biztosító oltás képes megóvni őket.

Tápszeres baba esetében érdemes megkérdezni a gyermekorvos véleményét, mert szükség lehet arra, hogy átmenetileg másik tápszert vagy a bélflórát helyreállító készítményt adjunk a kicsinek. Számos pre- és probiotikus tápszer áll már rendelkezésre, amelyek a nem szoptatott babáknak is kellő védelmet nyújthatnak.

Ha a szopás mellett már szilárd ételt is fogyaszt, két lehetőség közül választhatunk: a gyógyulásig csak szoptatjuk, vagy pedig ha kéri, kaphatja a megszokott, nem túl fűszeres és nem túl sok összetevőből álló ételeket. Hat hónapos kor után segít a frissen préselt répa- és almalé is.

A folyadékveszteséget, ha lehet, ne magas cukortartalmú folyadékkal, üdítőkkel és gyümölcslevekkel pótoljuk, hanem vízzel és teával (azok közül is olyan típust válasszunk, amely nem szárító hatású).

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 augusztus 09.
 

 

E. coli fertőzés gyereknél: tünetek és kezelés

Ha gyermeküknek fáj a hasa E.coli fertőzés is megbújhat mögötte. Mutatjuk, még milyen tünetek utalhatnak rá!

Mindig beteg a gyerek? Így előzzük meg 5 lépésben!

A hidegebb időszakban sok gyermek szenved visszatérő légúti fertőzésektől. Mi ennek az oka és hogyan előzhető meg? Cikkünkből kiderül!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18