FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így kezeljük kicsiknél a gyomorhurutot!

Egészség - A gyomorrontás  tünetei és kezelése

Mi a gyomorhurut?

Gyomorhurutot – más néven gyomorrontást- a gyomor nyálkahártyájának gyulladása okozza, amit általában az emésztőrendszer - a gyomor és bélcsatorna - túlterhelése vált ki. A gyomorhurut – főként gyomor-bélhurut formájában - gyermekkorban az egyik leggyakoribb betegség.

Mi válthatja ki?

Lehet étel vagy ital a gyomorrontás okozója, például ha nem volt friss vagy túl zsírosan, fűszeresen lett elkészítve, de fertőzés is előidézheti a panaszokat. Azért is nevezik gyomorhurutnak, mert a gyomorban váladék gyűlik össze, emiatt jelentkezik a hányinger, émelygés.

Kisgyermek korban a gyakori gyomorrontás oka, hogy a gyermekek gyomorsav koncentrációja csekélyebb a felnőttekéhez képest, ami miatt a gyomor könnyebben túlterhelődik, és a kórokozók elleni védelem sem megfelelő.

Amíg kizárólag anyatejet kap a baba, addig nem jellemző a gyomorhurut, viszont a hozzátáplálás megkezdésével – amikor valamilyen új ételt vezetünk be az étrendjükbe- megnő az esélye előfordulásának.

Amikor már mindent eszik a baba, kiválthatja a kellemetlen tüneteket édesség, tejtermék vagy akár nehezebben emészthető zöldségek – főként azok héja- is.

A gyomorhurut tünetei

A gyomorhurut jellemző tünetei az étvágytalanság, émelygés, hányás és az enyhe, nyákos hasmenés. Ha a gyomorrontás fertőzéses eredetű, akkor akár magas láz is jelentkezhet.
Hogyan kezelhető?
A gyomorhurut többnyire nem igényel szakorvosi vizsgálatot, mert megfelelő diétával, sok folyadék fogyasztásával az állapot spontán rendeződik, ezért gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Kerülni kell a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, és pár napig nem ajánlott a tejtermékek –főként a tej, tejföl, tejszín – fogyasztása. Nagyon jó hatással van viszont az irritált gyomorra a limonádé és a héjában sült krumpli.

Kizárólag anyatejes babáknál a szoptatást nem szabad abbahagyni, igény szerint, amennyiszer a kicsi szeretné, érdemes mellre tenni, mert az anyatej a legjobb gyógyszer ilyen esetben.

Egy éves kor alatt arra kell nagyon odafigyelni, hogy a hevesebb hasmenés, hányás miatt a kicsi könnyen kiszáradhat, legyengülhet, akár egy nap alatt is. Babáknál lassan, kortyonként itatva pótoljuk az elvesztett folyadékot és szükség lehet a szervezet ionháztartásának egyensúlyban tartását célzó orális redihráló készítmény adására is (ezt gyógyszertárban szerezhetjük be).

Amennyiben a kellemetlen tünetek, a hasi fájdalom három-négy napnál is tovább tart, akkor a fertőzést mindenképpen ki kell zárni, hiszen baktérium vagy féreg is okozhatja ezeket.

Abban az esetben, ha gyermekünknél rendszeresen visszatér a hasmenés, hányás, étvágytalanság, súlya nem gyarapodik megfelelő ütemben, alaposabb kivizsgálásra van szükség, mert akkor egyéb betegség, például reflux, gyanúja is felmerülhet.

 

Gyerekmosoly - 2023 január 12.
 

 

Legyintünk a mentőmellényre és tele hassal ugrunk fejest – Így válik a strandolás különösen veszélyessé!

Ki ne szeretne strandolni? A szakemberek szerint ezzel nincs is semmi baj, azzal viszont már annál inkább, hogy tele hassal, nem megfelelő úszótudással, alkoholos befolyásoltság alatt megyünk be a vízbe, a szervezetünk pedig sok esetben nem képes megküzdeni a váratlan sokkhatásokkal.

Egyre több gyereknél alakul ki gyulladásos bélbetegség - Az IBD okai, tünetei és kezelése

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, ami főként az egészségtelen életmódnak – a dohányzásnak, a rostszegény táplálkozásnak és a gyorséttermi ételeknek – köszönhető. A betegek közül minden ötödik gyermek.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18