FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így tegye egészségessé a finom karácsonyi menüsort!

Egészség - 5+1 bevált tipp, hogy az ünnepek is az egészség jegyében teljenek

Karácsonykor mindannyian hajlamosak vagyunk kicsit elengedni a gyeplőt, ami az étkezéseket illeti, s ezzel nincs is baj. Ugyanakkor sokat tehetünk azért, hogy a menüsor ne csak finom, de egészséges is legyen. Főként a kisgyermekes családokban érdemes erre odafigyelni, hiszen a gyerekek számára az lesz a minta, amit a szüleiktől megtanulnak. Csak egy kis odafigyelés és máris egészségesebbé tehető az ünnepi menüsor.

1, Ne hanyagoljuk a leveseket!

Az előételek hatékony segítői lehetnek az egészségtudatos táplálkozásnak. A levesek egyrészt nagyszerű folyadékpótlók, másrészt zöldségekkel gazdagon elkészítve rendkívül finomak és táplálóak. Ne hagyjuk ki a menüsorból, legyen akár húsleves, akár valamilyen zöldségből készült krémleves! Arra figyeljünk, hogy a krémleves ne zsíros tejszínnel, hanem például kókusztejjel vagy zsírszegény tejföllel legyen felöntve, alapként használhatunk húslevest, zöldséglevet.

2, Együnk salátát!

Az előételek nagyszerű alternatívái a saláták, a sajtok. A saláták, magas rosttartalmuknál fogva telítenek, ráadásul kellemes ízélményt adhatnak, ha nem csupán zöldekből állnak, hanem a tetejére szórunk szárított paradicsomot, parmezánforgácsot, pirított magvakat, zöldségchipseket. A félkemény és kemény, érlelt sajtok intenzív ízükkel hamar azt az érzetet keltik bennünk, hogy tele vagyunk, dióval, aszalt gyümölcsökkel párosítva remek ízharmóniát adnak.

3, Készítsük el egészséges módon a fő fogást!

Bármilyen húst is válasszunk az ünnepi asztalra, elkészítése módjától függ, mennyire lesz egészséges. A jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt, sütőfóliában vagy cserépedényben alig kell zsiradékot használni. A só mellett bátran használjunk más fűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot! Sokkal teljesebb ízélményt kapunk, ha a húsokat legalább 24 órára bepácoljuk mézes-mustáros vagy chilis-mustáros pácba, a pulyka- vagy csirkehúst pedig egy napra fokhagymás tejbe áztatjuk. A húsokat inkább süssük, ne panírozzuk! Ha mégis rántott ételekre vágyunk, panírként használjunk darált zabpelyhet, pirított mandulát, tökmagot vagy napraforgómagot!

4, Hal? Bármikor!

A halak nem csak karácsonykor, hanem egész évben többször szerepelhetnének az étrendünkben, mert elsősorban a tengeri halak fogyasztásával értékes esszenciális zsírsavakat juttatunk be a szervezetünkbe. Az édesvízi halak közül a busa, a ponty, a harcsa, a pisztráng tartalmaz jelentősebb mennyiségben esszenciális zsírsavakat.

5, Egészséges desszertek

A hagyományos karácsonyi sütemények mellett vagy akár helyettük készíthetünk könnyedebb, gyümölcsös, pudingos édességeket. Édesítésre használhatunk természetes anyagokat is. Hazánkban is könnyen hozzáférhető a méz, a szárított gyümölcs és az alma-, szőlő-, és körtesűrítmény. Lisztből is válasszunk egészségeset! Sütemények elkészítéséhez nagyszerű és ízletes alternatíva a dió-, a mandula- és a gesztenyeliszt is. Az ugyancsak alakbarát zabliszt már szinte mindenhol kapható, de akár mi magunk is készíthetünk zabpehely ledarálásával.

+1 Tipp: Csak minőségi alapanyagokat használjunk!

Ez minden fogásra igaz. Ha tehetjük és időnk engedi, inkább piacról, helyi árustól vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt! Ideális esetben a húsokat vidékről, tanyáról szerezzük be, vagy azt is a piaci hentesnél! A desszertek alapanyagául szolgáló csokoládéból válasszuk a magas kakaótartalmút, amely erős antioxidáns tulajdonságú polifenolokat tartalmaz.

 

Jean Orsolya - 2017 december 20.
 

 

5 illóolaj, ami fertőtlenít, illatosít és a fertőző betegségek megelőzésében is verhetetlen!

Beköszöntött az ősz, elindult a bölcsi, az ovi és az iskola. Ezzel párhuzamosan pedig újra megjelentek az alsó- és felsőlégúti betegségek, a megfázás és a nátha. Ha nem akarjuk a gyermekünket folyamatosan gyógyszerrel tömni (és nem is szabad), a vitaminok mellett jó szolgálatot tesznek a betegségek megelőzésében az illóolajok. Mutatjuk az 5 legerősebbet, amelyek az őszi-téli időszakban nagyon jó szolgálatot tesznek.

Egyre több gyerek kerül kórházba az Egyesült Államokban a delta variáns miatt

Minden korábbinál több gyereket kezelnek koronavírussal az Egyesült Államok déli és középnyugati kórházaiban, a szakértők a korábbinál rosszabb hullámra készülnek - írja a The Wall Street Journal. Az orvosok megosztottak abban, hogy a Delta variáns súlyosabban érinti-e a gyerekeket mint a korábbi változatok.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18