FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Milyen a jó iskolatáska? - Előzzük meg a hátfájást!

Egészség - A rosszul megválasztott iskolatáska oka lehet a hátfájásnak, a rossz tartásnak és hosszú távon a meglévő gerincferdülést vagy gerincbetegségeket is súlyosbíthatja.

Az egészséges gyerek gerincoszlopának háti szakasza domború, nyaki, illetve ágyéki szakasza pedig homorú. Ezek a görbületek biztosítják a gerinc optimális teherviselő képességét. A súly cipelése önmagában még nem változtatja meg ezeket a görbületeket, de hosszú távon a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyeloszlás túlterheli a gerincoszlopot, mely hátfájásban vagy derékfájásban nyilvánulhat meg.

Az iskolai tankönyvek, füzetek, írószerek, melyeket a gyermek az iskolatáskában cipel, elég nagy súlyt terhelnek a fejlődő gyermeki csontozatra. Gyermekkorban fellépő gerincbetegségek okozója ugyan nem lehet a nagy súlyú iskolatáska cipelése, de a meglévő elváltozásokat ronthatja, hiszen manapság a mozgásszegény életmódnak köszönhetően amúgy is sok gyermeknek alulfejlett a has- és a hátizomzata. Egyes nézetek szerint az iskolatáska cipelése kifejezetten hasznos lehet, ha a kisiskolás gyermek a számára megterhelő súly cipelésével tartja kondiban magát.

Ennek ellenére képtelenség általánosságban meghatározni, hogy mennyit, illetve mekkora súlyt cipelhet egy gyerek anélkül, hogy a gerince károsodna, hiszen ebben nemcsak a testsúly mérvadó, hanem a gyermek hátizomzatának fejlettsége is.

Nem mindegy tehát, hogy milyen táskát választunk. A mai gyerekek ráadásul nagyon sokféle tantárgyat tanulnak, a tanórákra nagyon sokféle könyvet és füzetet kell magukkal vinniük. A táskában hordott súly ellen tehát nem sokat tehetünk. Arra viszont oda tudunk figyelni, hogy milyen táskát vegyünk gyermekünknek.

A féloldalas, vállon átvethető táskák teherhordásra, vagyis iskolatáskának alkalmatlanok. Általános vélemény, hogy gyermekkorban a testsúly 10-20 százalékánál több terhet nem szabad cipelni a kisiskolásoknak, mivel a csontozatuk legintenzívebben 14-15 éves korukig fejlődik. Ebben a korban kell leginkább odafigyelni a különböző terhelésekre.

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy jó iskolatáskának?

A legmegfelelőbb egy olyan hátizsák, aminek széles, párnázott vállpántja van - tehát mindkét vállán hordja a gyermek, és így szimmetrikus terhelést biztosít - és a hátfal a gerincoszlophoz igazodik. A merev falú, hátra simuló kialakítás segíti a súlyelosztást. Lehetőség szerint a hátfal legyen légáteresztő, hogy ne izzadjon bele a gyermek; továbbá a vállpánt legyen állítható, mert a táskának a váll vonalától a medencecsontig kell érnie. Fontos, hogy pántjait megfelelő hosszúságúra állítsuk. Ha túl hosszú a pánt, a súly a gyermek vállára nehezedik, emiatt előre görnyed, és próbálja a terhet a hátával megtartani. A táska alja a deréktól 20 centiméterre kell, hogy kezdődjön.A táska belső tere lehetőleg legyen többrekeszes, hogy a megfelelő pakolással jobban eloszthassuk a gerincre nehezedő súlyt. Az is fontos, hogy a táska saját súlya a lehető legkisebb legyen, megfelelő minőségű, strapabíró anyagból készüljön, minőségi varrással.

A gyermek rossz tartása gerincferdüléshez vezethet, a vállak túlterhelése miatt nyaki és vállfájdalom, sőt rendszeres fejfájás is jelentkezhet.

Fontos kompenzálni az ülő életmód negatív hatásait

Mindezek mellett persze nagyon fontos az is, hogy megfelelő módon mozogjon, sportoljon a gyermek. A mozgásszegény, ülő életmód egyre inkább veszélyt jelent a gyermekek mozgásfejlődésére, olyannyira, hogy ma már az óvodás korosztályban is tartáshibákhoz vezet, sőt a tartáshibák tömeges előfordulását észlelik az iskoláskorban is. Ennek megelőzése a megfelelő iskolatáska kiválasztása mellett a megfelelő mozgás és iskolai berendezések (padok, székek) biztosítása.

A német kutatók hatvan általános iskolást – különböző súlyú hátitáskákkal megpakolva – küldtek egy akadálypályára, és a tréning után úgy találták, csak akkor érte aránytalanul nagy terhelés a gerincoszlopot, amikor az iskolatáska súlya meghaladta a gyermek testsúlyának egyharmadát. Ismert tény, hogy manapság szinte minden második gyermeknek alulfejlett a has- és a hátizomzata, ezért számukra kifejezetten hasznos is lehet, ha megterhelő súly cipelésével tartják kondiban magukat. Ezzel ellentétes az amerikai kutatók álláspontja, mely szerint a tanulók súlyuk legfeljebb tíz százalékát cipelhetik rendszeresen a hátukon. Magyarországon azonban az alsó tagozatosok iskolatáskája sokszor a négy-öt kilót is eléri, pedig 2005 óta jogszabály írja elő, hogy tankönyveik tömege nem haladhatja meg a három kilogrammot.

Forrás: Webbeteg; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 augusztus 30.
 

 

5 illóolaj, ami fertőtlenít, illatosít és a fertőző betegségek megelőzésében is verhetetlen!

Beköszöntött az ősz, elindult a bölcsi, az ovi és az iskola. Ezzel párhuzamosan pedig újra megjelentek az alsó- és felsőlégúti betegségek, a megfázás és a nátha. Ha nem akarjuk a gyermekünket folyamatosan gyógyszerrel tömni (és nem is szabad), a vitaminok mellett jó szolgálatot tesznek a betegségek megelőzésében az illóolajok. Mutatjuk az 5 legerősebbet, amelyek az őszi-téli időszakban nagyon jó szolgálatot tesznek.

Új eljárásrend az iskolákban, óvodákban! 10 napig nem mehet közösségbe, ha megbetegedett a gyerek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendet dolgozott ki, melyek szabályozzák, mi a teendő, ha megbetegszik egy gyerek, és mikor mehet vissza a közösségbe. Ezek az új szabályok!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18