FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Súlyos rendellenesség: minden tizedik gyerek érintett

Egészség - A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az ADHD Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százalékát érinti. Mi ez a rendellenesség? Milyen tünetekről ismerhetjük fel és hogyan kezelhető? A Pénzcentrum.hu cikkéből mindez kiderül!

Milyen betegség az ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) egy neurológiai eredetű, vagy veleszületett, vagy a fejlődés során kialakult rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei pedig a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll (szétszórtság, nyüzsgés, figyelmetlenség). Lehet részképesség-zavar, de akad olyan súlyossági fok, hogy sajátos nevelési igényhez (SNI) vezet. Az ilyen kiskamaszok néha nem úgy reagálnak dolgokra, ahogy elvárnák tőlük, előfordul, hogy nem a szándékuknak megfelelően sülnek el cselekedeteik, sok minden érdekli őket, de nehéz csak egyvalamire figyelniük. Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Az ADHD alapvetően betegségnek, súlyosabb esetekben fogyatékosságnak tekinthető figyelemzavar, ami esetenként szélsőséges mértéket öltő hiperaktivitással párosul, gyakran nevezik úgy is, hogy „szétszórtság nyüzsgéssel vagy nélküle”. Nyüzsgő figyelemzavar, szétszórtság bárkivel előfordulhat az aktuális lelki állapotától függően, betegségről viszont csak akkor beszélünk, ha ez egy állandósult állapot, ami kihat a beteg társas kapcsolataira, tanulmányaira, munkájára is, alkalmanként mindez más mentális betegségekkel is párosulhat.

Az ADHD előfordulási statisztikái

Az ADHD gyakorisága Európában a 6-18 év közötti korosztályban 20:1-hez, Magyarországon a becslések szerint körülbelül 70.000 fiatalkorút érint, sokaknál pedig még felnőttkorban is megmaradnak a rendellenes viselkedési minták. Az ADHD sokak emlékezetében „fiús betegségként” maradt meg – a sztereotípia sajnos nem alaptalan, ugyanis az ADHD fiúknál háromszor gyakoribb, mint lányok esetében – ettől függetlenül ugyanígy feltételezhető az ADHD a problémás kislányok esetében is.

Mik lehetnek az ADHD okai?

Az ADHD kialakulásának okai pontosan nem ismertek, a tudósok jelenlegi álláspontja szerint a betegség létrejöttébe nagyban beleszól a genetika (örökletesség), de bizonyos környezeti tényezők is előidézhetik – például az anya alkoholfogyasztása, dohányzása a terhesség során, koraszülöttség, agyi sérülés a születés során. Az ADHD tünetei általában óvodáskor végén, vagy az iskolában, már az alsó tagozat megkezdésekor jelentkeznek, ekkor ütközik ki a közösségben, hogy a korábban „túlzottan játékos” gyerekek nem tudnak feladataikra odafigyelni.

Mik az ADHD tünetei?

Az ADHD tünetei esetében mindenképpen érdemes megkülönböztetni a gyermekkori ADHD tüneteket a felnőttkori ADHD-tól, hiszen alapvetően a fiatalabb korosztályra, gyermekekre jellemző a betegség, felnőttkorban teljesen máshogy éli meg a beteg az ADHD hátrányait.

Az ADHD gyermekkorban a következő tünetekről azonosítható:

  • Hiperaktivitás: Az egyik leggyakoribb ADHD tünet gyerekeknél a folytonos nyüzsgés, ami szinte azonnal megkülönbözteti a problémás gyermeket a többiektől. A hiperaktív gyerekek túlcsorduló energiáikkal nehezen ülnek meg a helyükön, fészkelődnek, gyakran veszélybe sodorják magukat – azonban mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy figyelemzavarosok is.
  • Szétszórtság, figyelemzavar, feledékenység: Az ADHD valódi természete a figyelemzavarban rejlik, ez az ADHD legjelentősebb tünete. A gyermek nem hallgatja végig tanárai, szülei mondanivalóját, és mivel nem figyel, nem emlékszik a hallottakra, nem végzi el a feladatait, félbehagyja azokat, nem tud rendet tartani a dolgai között.
  • Figyeleméhség, ellenálló magatartás: Az ADHD-s gyermek figyeleméhsége kielégíthetetlen, szüleitől, tanáraitól folyamatosan – habár nem feltétlenül tudatosan – azt követeli, hogy vele foglalkozzanak, ehhez akár szélsőséges eszközöket is bevet (pl. hisztiroham, kiabálás). Mindez gyakran folyamatos ellenkezéssel párosul, a figyelem érdekében „csak azért sem” tesz eleget mások kérésének, direkt bosszant másokat, „zsarnokoskodik”, mindeközben képtelen tanulni hibáiból és a büntetéseiből.
  • Tanulási és koordinációs nehézségek: Az ADHD nem áll összefüggésben az intelligenciával, ugyanúgy előfordulhat jóképességű és gyengeképességű gyermekeknél, azonban az ADHD kísérőbetegsége lehet diszlexia és/vagy diszkalkulia is, ami szintén azt a téves sztereotípiát erősíti, hogy az ADHD-s gyerekek buták. Az ADHD koordinációs nehézségeket is okozhat: olvashatatlan kézírás, alacsony sportteljesítmény – azonban ennek hiányában a hiperaktív gyerekek általában jók a sportokban.
  • Éretlenség, impulzivitás: a figyelemzavaros gyermekek rendszerint gyengébb figyelési képességekkel rendelkeznek kortársaiknál, és mivel gyakran nem kapják meg azt az egyéni figyelemmennyiséget, amennyit igényelnének (ez sokszor sajnos nem kivitelezhető, például egy húsz vagy akár harminc fős osztályban), a gyerek/tinédzser viselkedése, érzelmi intelligenciája alulteljesít az elvártakkal szemben. Az éretlenség impulzivitásban is megnyilvánulhat, amikor a gyermek képtelen a türelmes várakozásra, mindent „most azonnal” akar.

Az ADHD felnőttkorban egészen máshogy fest, mint gyermekként. Fontos tudni, hogy az ADHD egy „kinőhető” betegség, ám ez sajnos nem mindenkire igaz. Az ADHD-s beteg az esetek zömében nem tudja, hogy tényleg beteg, csak azt érzi, hogy képtelen helyesen végezni a feladatait, nem tud beilleszkedni munkatársai közé, nem tud érett kapcsolatokat létesíteni.

ADHD teszt – honnan tudjuk, hogy ADHD-nk van?

Az ADHD diagnosztikájával kapcsolatban rengeteg kritikát fogalmaznak meg a kutatók és a laikusok is: egyesek szerint túl gyakran húzzák rá az ADHD „sablont” más, különféle mentális rendellenességekre, sokszor nem biztos, hogy tényleg ADHD áll a problémás viselkedés hátterében, sőt, van, aki a hiperaktivitást egyáltalán nem sorolja a betegségek közé, inkább személyiségvonásnak tartja, a beteg gyerekeket pedig egyszerűen neveletlennek könyveli el.

Fontos, hogy amennyiben állandó problémát okoz – akár gyereknél, akár felnőttnél – a figyelemzavar és/vagy a hiperaktivitás, mindenképpen forduljunk nevelési tanácsadóhoz, pszichológushoz, aki segít eldönteni, hogy tényleg ADHD áll-e a viselkedési problémák hátterében, vagy más rendellenességről, például bipoláris személyiségzavarról van-e szó.

Ha saját viselkedésünk kapcsán gyanakszunk az ADHD fennállására, mindenképpen szükséges egy ADHD teszt elvégzése – ez lehet egy leegyszerűsített online ADHD teszt, de elmehetünk egyből pszichológushoz is. Az ADHD egyik legnagyobb problémája az, hogy a beteg nem tud a betegségéről, így célszerű barátaink, családtagjaink, kollégáink véleményét kikérnünk, ha ADHD-ra gyanakszunk.

Az ADHD kezelése: gyógyítható az ADHD?

A kezeletlen ADHD szinte minden esetben magatartási és tanulási problémákhoz vezet az iskolákban, ami a gyermek interperszonális kapcsolatainak megromlását eredményezheti, sőt, a tanulási nehézségek kihathatnak a beteg pályaképére, jövőbeli viselkedésmintáira is – éppen ezért, hogy az ADHD ne torzítsa el a gyermek/leendő felnőtt személyiségét, mindenképpen kezelni kell a betegséget (vagyis igen, az ADHD kezelhető, de mindenkinél más mértékben).

Az ADHD kezelése személyre szabott terápiával történik pszichológusnál, szükség esetén pszichiáter szakorvosnál, ahol feltárják a viselkedészavar hátterében álló okokat és közös munkával igyekeznek megszüntetni az ADHD zavaró tüneteit. Bizonyos esetekben – főleg, ha az ADHD agresszióval is párosul – javasolják a versenysportokat, küzdősportokat is, hogy a beteg ott vezesse le felesleges energiáit.

Forrás; Fotó: Pixabay/Oleksandr Pidvalny

Gyerekmosoly - 2023 november 07.
 

 

Tanítsuk a stresszkezelést a gyerekeknek, hogy ne váljon belőlük ideges, kiégett felnőtt!

A stressz sajnos ma már a gyermekek körében sem ismeretlen jelenség, egyre több feladat és érzelmi, fizikai teher hárul már a legkisebbekre is. Vajon normálisnak tekinthető-e ez a tendencia és milyen módszerekkel segíthetjük gyermekeinket?

A zene segít a figyelemhiány és a hiperaktivitás leküzdésében!

Az ADHD tünetei és kezelési lehetőségei

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18