FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Torkán akadt a falat, de nincsen a közelben senki? Ez a módszer megmentheti az életét!

Egészség - Életveszélyes lehet, ha félrenyelünk, és az étel a légcsőbe kerül. Életet menthet, ha ezt az egyszerű módszert ismeri – írta meg az Egeszsegkalauz.hu.

Ha a légcsőbe étel kerül, és az illető elkezd fuldokolni, akkor a legegyszerűbb a Heimlich-fogást alkalmazni. Azonban vannak olyan esetek, amikor senki sincsen a közelben, ilyen esetben az alábbi módszert érdemes alkalmazni:

A módszer lényege:

  • Próbáljunk meg nyugodtak maradni, amennyire lehet.
  • Egyenes háttal, ökölbe szorított csuklóval álljunk négykézlábra.
  • Előrenyújtott kézzel hirtelen csapjuk magunkat a földhöz.

A mozdulat hatására a mellkasunk erősen a földhöz csapódik, így rengeteg levegő, és ezzel együtt a félrenyelt falat is távozhat.

Ha van valaki a közelben: elsősegély félrenyelésnél

A Heimlich-fogás vagy Heimlich manőver egy elsősegélynyújtási technika, ami akkor tud segíteni, akár életet is menteni, ha valaki félrenyelt, és fuldoklik. A technika a nevét Henry Heimlich amerikai orvosról kapta.

Hogyan kell végezni a Heimlich-manővert?

A fogást végzőnek a fuldokló mögé kell állnia, majd a két kezét össze kell kulcsolnia a másik hasának felső részén, a köldök fölött, majd a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréselni a tüdőt. Erre azért van szükség, mert az így megnövekedő légnyomással nagy eséllyel kiszabadítható a félrenyelt falat.

A manőver csak akkor működik, ha a félrenyelt falat, tárgy teljesen elzárja a légcsövet, azaz például folyadéknál, halszálkánál nem vezet eredményre, ugyanis nem lesz elég nagy a légnyomás. A technikát akkor alkalmazzák, ha az, aki félrenyelt, még az eszméleténél van. Annál, aki elveszítette az eszméletét, szív-tüdő újraélesztést, gyerekeknél hasra fektetést és hátba verést alkalmaznak inkább.

 Az életmentő VIDEÓ IDE KATTINTVA tekinthető meg!

Forrás: Egészségkalauz.hu; Youtube; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2023 február 28.
 

 

Legyintünk a mentőmellényre és tele hassal ugrunk fejest – Így válik a strandolás különösen veszélyessé!

Ki ne szeretne strandolni? A szakemberek szerint ezzel nincs is semmi baj, azzal viszont már annál inkább, hogy tele hassal, nem megfelelő úszótudással, alkoholos befolyásoltság alatt megyünk be a vízbe, a szervezetünk pedig sok esetben nem képes megküzdeni a váratlan sokkhatásokkal.

Ez a 3 betegség a leggyakoribb a gyerekközösségekben!

Íme a dobogós betegségek, amelyek szinte minden közösségbe járó gyereket ledöntenek a lábukról legalább egyszer az őszi-téli időszakban.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18