A súlyos pollenallergiában szenvedők jól tudják, hogy a pollenszezon kezdetével kellően óvatosnak kell lenniük, hogy napjaik ne a szénanátha okozta kellemetlenségek elviselésével teljenek. Ma már szerencsére sokféle allergia elleni szer kapható, melyek sikeresen enyhítik a tüneteket, ám azt csak kevesen tudják, hogy ilyenkor a táplálkozáson is szükséges egy kicsit módosítani.
Mire kell figyelni allergiásként?
Általános szabály, hogy allergiás időszakban az érintettek kerüljék a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását, melyek növelik a szervezetben már felhalmozódott hisztamin mennyiségét, és bizony súlyosbíthatják a tüneteket is. Lehet, hogy úgy érezzük, az allergiás szer hatására jobban vagyunk, de ha nem megfelelően étkezünk, a panaszok sajnos ismét megjelenhetnek. Érdemes kerülni tehát a halakat, a penészes sajtokat, a paradicsomot, a citrusféléket, a mogyorót, kávét, csokoládét, alkoholt.
A keresztallergiával is számoljunk
De sajnos számolni kell a keresztallergia esetével is, amely bár csak az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, mégis komoly problémákat okozhat. Keresztallergia esetén az érintett egyén két, kémiai szerkezetében hasonló anyaggal találkozik, amelyet a szervezet nem tud megkülönböztetni egymástól, és mindkettőre allergiás reakcióval válaszol.Míg a légúti allergia elsősorban tüsszögéssel, szemviszketéssel, orrfolyással, torokkaparással jár, addig a keresztallergia elsősorban a szájüregben fejti ki tüneteit viszketés, ajak- vagy nyelvduzzanat, garatvizenyő, esetleg hasi görcsök formájában.
A legismertebb keresztallergia a parlagfű-görögdinnye allergia, de parlagfű esetén vigyázni kell a sárgadinnyével, a paradicsommal és az uborkával is. Diófélékre való allergia esetén kerüljük a búzát, a rozst, a mogyorót, a szezámmagot és a mákot, nyírfaallergia esetén pedig a mogyorót, mandulát, diót, almát, körtét, cseresznyét, meggyet, a barackot és a burgonyát is.A parlagfűhöz hasonlóan fekete üröm allergiában is sokan szenvednek, és a keresztallergiát kiváltó alapanyagok száma is igen tetemes. Kerülni kell a paradicsomot, paprikát, répaféléket, burgonyát, zellert, uborkát, dinnyét, valamint a fűszerek közül a köményt, kaprot, koriandert , borsot, bazsalikomot, mentát, majoránnát, oregánót és szerecsendiót is. De a gyümölcsök nagy része szerencsére fogyasztható.
Bár viszonylag ritka problémáról van szó, a dinnyeszezon kellős közepén jó, ha észben tartjuk, hogy a sárgadinnye is kiválthat kellemetlen, akár súlyos allergiás reakciókat is.
Keresztallergia esetén ne együnk nyers gyümölcsöt?
Keresztallergia esetén a legegyszerűbb gyógymód az allergiát okozó gyümölcsök, zöldségek, egyéb alapanyagok mellőzése a kritikus időszak alatt, de érdemes azzal is tisztában lenni, hogy hő hatására bizonyos élelmiszerek, elsősorban a gyümölcsfélék allergizáló hatása csökken, így érdemes így, és nem nyersen fogyasztani belőlük.
Forrás; Fotó: Pixabay