A fogzás tünetei nagyon változatosak, de nem kell megijedni, sokat lehet segíteni a kicsinek.
Hányféle panaszt okozhat egy pici fog?
- duzzadt és fájdalmas íny, kékes foltok az ínyen
- fokozott nyálzás, lazább kaki
- a baba a fülét, arcát dörzsöli
- kivörösödött orca és a nyáltól piros foltok a száj körül
- étvágytalanság
- pelenkakiütés
- enyhe hőemelkedés
- nyűgösség, érzékenység, nem lehet letenni
4 bababarát tipp, ami segíthet a babának átvészelni élete egyik első fájdalmas élményét:
#1 Kamilla, kicsit másképpen
A langyos kamillatea gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul finom is. Ha babád szereti rágcsálni a textilpelusát, áztasd bele az egyik sarkát, így saját magának is masszírozhatja a fájó részt.
#2 Rágóka, kicsit másképp
Használj hűtött rágókát, vagy tedd a tiszta textilpelenkát, amit rágni szeret, a mélyhűtőbe. Nagyobb babáknak (akik már biztonsággal meg tudják enni a szilárd táplálékot) lehet félkeményre hűtött banánkarikát vagy uborkahasábot is adni.
#3 Védd a popsiját, támogasd a bélflóráját
Néha a fogzás egyik biztos jele az, ha a baba vizelete szúrós, ammóniaszagú lesz, és piros a popsija. Cserélj gyakran pelenkát, és hagyd szabadon, pelenka nélkül, amennyit lehet. Minden pelenkázáskor mosd le a popsiját langyos vízzel, minél kevesebb szappannal! Fontos, hogy a popsija mindig tiszta és száraz legyen. Ilyenkor lehet gazdagabb állagú krémeket használni a bőrre, aki a természetes megoldást keresi, próbálkozhat sheavajjal, körömvirág tartalmú krémekkel. A még szopizós babákat érdemes tovább anyatejjel táplálni, ami támogatja a fogzás alatt igénybe vett immunrendszerüket, és ennek fontos részét, a bélflórát.
#4 Tartsd gyulladáscsökkentő diétán
Ha már eszik szilárd táplálékot, érdemes „hűtő” minőségű ételeket adni a nagyobb babának. Ilyen az uborka, a görögdinnye. Kerüld a gyulladást fokozó cukros ételeket, édességeket, tejet. Kellemes a kisebb babáknak ilyenkor egy hűsítő almapüré friss almából, nagyobbacskák ehetnek hideg sárgarépa vagy uborkadarabokat, krémlevest hűsítő zöldfűszerekkel.
Forrás: ITT; Fotó: Pixabay