Már csak pár nap van karácsonyig, de sokan mégsem érezzük azt a varázslatot, amit kisgyerekként oly sokszor átéltünk erre a csodálatos ünnepre készülve. Miért van ez így? Erre nagyon egyszerű a válasz: túlhajszoljuk magunkat és mindenáron a tökéletesre törekszünk. Pedig az adventi időszak és a karácsony pont nem erről a rohanásról szól, hanem arról, hogy kicsit lelassítsunk és több időt töltsünk azokkal, akik fontosak nekünk.
Idén ne engedjünk a nyomásnak, a nagy karácsonyi őrületnek, ami arra ösztökél bennünket, hogy a plázákat járva minél nagyobb és minél több ajándékot vegyünk a szeretteinknek! És próbáljuk a háztartási teendőket is okosan szétosztani a családtagok között, hogy ne kizárólag a mi vállunkat nyomja a takarítás, bevásárlás, főzés, ajándékcsomagolás, fadíszítés terhe. Legyenek ezek a tevékenységek közösek, amiket a családdal együtt csinálunk végig! Már egészen kicsi kortól bevonhatjuk a gyermekeinket is a készülődésbe, a nagyokra pedig szinte már bármit rábízhatunk. Így több idő jut majd egymásra.
Akár kicsi, akár nagy gyerekeink vannak, őrizzük a közös családi hagyományainkat! Az ünnepvárás időszaka ne a szorongó szülőket, hanem a készülődés örömét jelentse. Nem csak a gyerekeknek, de nekünk, felnőtteknek is sokkal meghatározóbbak a közös élmények, mint a külsőségek. Minden nap töltsünk együtt minőségi időt: készítsünk karácsonyi díszeket, társasozzunk, főzzünk forró csokit, süssünk finomságokat, nézzük meg a kedvenc karácsonyi filmünket vagy látogassunk el valamelyik karácsonyi vásárra!
Pici babával, kisgyerekekkel az ünnepek alatt is figyeljünk oda a napirendre, ezzel magunknak is kedvezünk, hiszen a kipihent, jókedvű gyerkőcökkel sokkal egyszerűbb az élet. Ha tehetjük, töltsük a szentestét otthon, megszokott környezetben, ne mi utazzunk az ország egyik végéből a másikba. Az ajándékozás természetesen történhet nagyobb családi körben is, de a nagytakarításról nyugodtan lemondhatunk, egyik rokon sem fogja végigpásztázni a lakást porcicák után kutatva. A főzést illetően sem szégyen a vendégek közreműködését kérni – biztosan szívesen segítenek a nagyik a leves, a sütemények, vagy éppen a húsok átvállalásával.
Ha egy évesnél kisebb baba van a családban, a menü összeállításánál feltétlenül készüljünk a csöppség étrendjének megfelelő változatokkal! Bizonyos klasszikus finomságokból – életkorától függően – már ő is csipegethet, de semmiképpen ne kerüljön a tányérjára túl zsíros vagy fűszeres étel. Eszegethetnek a szárnyasokból és a szálka nélküli halakból – lehetőleg olaj helyett a sütőben sült verziójukból. A sütőtököt és a húslevesben főtt zöldségeket az egészen picik is megkóstolhatják, a 9-12 hónaposak pedig megismerkedhetnek a minimális zsiradékkal készült halászlével és a gesztenyés bejglivel, túrós süteményekkel. Köretek közül részesítsük előnyben a párolt rizst, zöldségpüréket.
A szakemberek 12 hónapos kor alatt nem javasolják azonban az allergéneket tartalmazó diós-mákos bejglit, a szaloncukrokat és a mézes ételek fogyasztását. A töltött káposztából is csak egy éves kor fölött kapjon, feltéve, ha a töltelék szárnyas húsból készült. A legbiztosabb, ha olyan bababarát fogásokkal készülünk, amit már ismer és szeret, így biztosan elkerülhetjük az ünnepeket beárnyékoló hasfájást, hasmenést.
Forrás: Gyerekszoba.hu; Fotó: Pixabay