Karácsonykor mindannyian hajlamosak vagyunk kicsit elengedni a gyeplőt, ami az étkezéseket illeti, s ezzel nincs is baj. Ugyanakkor sokat tehetünk azért, hogy a menüsor ne csak finom, de egészséges is legyen. Főként a kisgyermekes családokban érdemes erre odafigyelni, hiszen a gyerekek számára az lesz a minta, amit a szüleiktől megtanulnak. Csak egy kis odafigyelés és máris egészségesebbé tehető az ünnepi menüsor.
1, Ne hanyagoljuk a leveseket!
Az előételek hatékony segítői lehetnek az egészségtudatos táplálkozásnak. A levesek egyrészt nagyszerű folyadékpótlók, másrészt zöldségekkel gazdagon elkészítve rendkívül finomak és táplálóak. Ne hagyjuk ki a menüsorból, legyen akár húsleves, akár valamilyen zöldségből készült krémleves! Arra figyeljünk, hogy a krémleves ne zsíros tejszínnel, hanem például kókusztejjel vagy zsírszegény tejföllel legyen felöntve, alapként használhatunk húslevest, zöldséglevet.
2, Együnk salátát!
Az előételek nagyszerű alternatívái a saláták, a sajtok. A saláták, magas rosttartalmuknál fogva telítenek, ráadásul kellemes ízélményt adhatnak, ha nem csupán zöldekből állnak, hanem a tetejére szórunk szárított paradicsomot, parmezánforgácsot, pirított magvakat, zöldségchipseket. A félkemény és kemény, érlelt sajtok intenzív ízükkel hamar azt az érzetet keltik bennünk, hogy tele vagyunk, dióval, aszalt gyümölcsökkel párosítva remek ízharmóniát adnak.
3, Készítsük el egészséges módon a fő fogást!
Bármilyen húst is válasszunk az ünnepi asztalra, elkészítése módjától függ, mennyire lesz egészséges. A jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt, sütőfóliában vagy cserépedényben alig kell zsiradékot használni. A só mellett bátran használjunk más fűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot! Sokkal teljesebb ízélményt kapunk, ha a húsokat legalább 24 órára bepácoljuk mézes-mustáros vagy chilis-mustáros pácba, a pulyka- vagy csirkehúst pedig egy napra fokhagymás tejbe áztatjuk. A húsokat inkább süssük, ne panírozzuk! Ha mégis rántott ételekre vágyunk, panírként használjunk darált zabpelyhet, pirított mandulát, tökmagot vagy napraforgómagot!
4, Hal? Bármikor!
A halak nem csak karácsonykor, hanem egész évben többször szerepelhetnének az étrendünkben, mert elsősorban a tengeri halak fogyasztásával értékes esszenciális zsírsavakat juttatunk be a szervezetünkbe. Az édesvízi halak közül a busa, a ponty, a harcsa, a pisztráng tartalmaz jelentősebb mennyiségben esszenciális zsírsavakat.
5, Egészséges desszertek
A hagyományos karácsonyi sütemények mellett vagy akár helyettük készíthetünk könnyedebb, gyümölcsös, pudingos édességeket. Édesítésre használhatunk természetes anyagokat is. Hazánkban is könnyen hozzáférhető a méz, a szárított gyümölcs és az alma-, szőlő-, és körtesűrítmény. Lisztből is válasszunk egészségeset! Sütemények elkészítéséhez nagyszerű és ízletes alternatíva a dió-, a mandula- és a gesztenyeliszt is. Az ugyancsak alakbarát zabliszt már szinte mindenhol kapható, de akár mi magunk is készíthetünk zabpehely ledarálásával.
+1 Tipp: Csak minőségi alapanyagokat használjunk!
Ez minden fogásra igaz. Ha tehetjük és időnk engedi, inkább piacról, helyi árustól vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt! Ideális esetben a húsokat vidékről, tanyáról szerezzük be, vagy azt is a piaci hentesnél! A desszertek alapanyagául szolgáló csokoládéból válasszuk a magas kakaótartalmút, amely erős antioxidáns tulajdonságú polifenolokat tartalmaz.
Fotó: Unsplash/Jed Owen