Szakértők szerint minden tizedik gyermeket érint Magyarországon a laktózérzékenység. Sok szülő a problémával találkozva teljesen kiiktatja a tejtermékeket a gyermek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrás is elvész.
Sokan érintettek!
Szakértők szerint a magyar lakosság mintegy 30%-a, ezen belül a gyerekek 10%-a laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják összekötni a jeleket a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek fokozottan kell figyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.
A laktózérzékenység tünetei
A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik a laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim, ezért tejtermék fogyasztása után nagyjából egy órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfort érzetet. A tünetek egyenként, de együtt is megjelenhetnek, van, akinél a puffadás és a szélgörcs a jellemző, míg mások a hasmenést tapasztalják figyelmeztető jelként magukon.
A laktózérzékenység típusai
A laktózérzékenységnek három típusa van. A genetikai előfordulás lehet egy veleszületett, az enzim teljes hiányával járó, nagyon súlyos állapot csecsemőknél, ez azonban igen ritka eset (évente maximum egy baba születik ilyen problémával). Az elsődleges, szintén öröklött enzimhiány többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, de akár 3 éves korban is kialakulhat. Másodlagos laktázhiánynak nevezzük a szerzett, más betegség, gyógyszeres, antibiotikumos kezelés után kialakult problémát, amelyet a bélflóra egyensúlyának felborulása okoz.
A laktózintolerancia nem egyenlő a tejallergiával!
A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, ami a tejfehérjére adott allergiás reakció, utóbbi fennállásakor ugyanis minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén azonban nem a tej, hanem a laktóz fogyasztása okoz problémát. Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedők is hozzájuthatnak a tejhez, tejfölhöz, túróhoz, melyek rendkívül fontos tápanyagforrást jelentenek nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is.
Fotó: Unsplash/Vitaly Gariev