Citrom és narancs
A legtöbben azt gondolják, teljesen felesleges megmosni a citrusokat, hiszen úgyis megpucoljuk őket. A gond viszont éppen a hámozással van, olyankor ugyanis könnyen átragasztjuk a héjon lévő kórokozókat a gyümölcshúsra. A tanulság: pucolás előtt mindig mossuk meg a citromot és a narancsot!
Avokádó és sárgadinnye
Az avokádóval is hasonló a helyzet: amikor felvágjuk, hogy eltávolítsuk a magját, a héjon lévő baktériumokat és tartósítószereket egyenesen a gyümölcsbe juttatjuk. A sárgadinnyénél szintén!
Dobozos üdítők
Törölgeti a dobozos üdítők és energiaitalok száját? Helyes, ugyanis az üdítők tetején könnyen megül a kosz, hamar megtelepszenek rajta a baktériumok. Az italokat ráadásul hosszú időn át szállítják és tárolják, ki tudja, milyen körülmények között. Ezért mindig tisztítsuk meg az üdítősdobozokat egy nedves papírtörlővel, vagy öntsük ki belőlük az italt egy pohárba.
Bio eper
Bár a bio epret nem kezelik vegyszerekkel, ez nem jelenti azt, hogy fogyasztás előtt ne kéne alaposan megmosni. A leszedésnél és a szállításnál ugyanis sokféle szennyeződés baktérium kerülhet rájuk.
Konzervek, lekvárok, befőttek
A konzervek, a lekvárok és a befőttek évekig, akár évtizedekig is elállhatnak, így mindenképpen tisztítsuk meg a külső felületüket, mielőtt kinyitnánk őket. A rajtuk lévő szennyeződés ugyanis a nyitás pillanatában belekerülhet az ételbe. Hogy ezt elkerüljük, szappanos vízzel öblítsük át mindig!– tanácsolja a Mindmegette.hu.
Forrás: Mindmegette.hu; Fotó: Pixabay