Szénanátha vagy keresztallergia?
A pollenallergiák között a pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb hazánkban. A növények pollenszórásának időszakában az allergiásoknál szénanáthás tünetek jelentkeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés jelentkezik, előfordulhat szemvörösség, allergiás kötőhártya-gyulladás is.
A keresztallergia ezzel szemben szájüregi tüneteket okoz: bizonyos ételek fogyasztásakor a szájüregben viszketés, égő érzés, akár ödéma is jelentkezhet. A keresztallergia oka, hogy a pázsitfűpollenek szerkezete nagyon hasonló bizonyos zöldségek és gyümölcsök szerkezetéhez, emiatt az allergiás személy szervezete könnyen „összekeverheti” a kettőt.
Keresztallergiát okozó ételek
Pázsitfű-allergia esetén a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot. Fontos megjegyezni, hogy a keresztallergia nem érint minden pázsitfű-allergiás személyt. Akinél viszont jelentkezik, sokszor bizonytalan a kiváltó okot illetően, ezáltal több élelmiszer fogyasztását inkább mellőzi - különösen, ha a pázsitfű mellett egyéb allergiája is van -, hogy biztosan elkerülje a panaszokat. Az étkezése emiatt akár egyoldalúvá válhat, hiszen a keresztallergia tünetei nemcsak most, pázsitfűpollen-szezonban, hanem egész évben jelentkezhetnek.
Diéta és kezelés
A keresztallergia speciális allergiateszttel vizsgálható, mely az allergének egésze mellett azok összetevőit is képes kimutatni. Az IgE-alapú multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel lehet kimutatni a pollenallergiát és a keresztallergiát okozó allergéneket is. A teszt segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni. A vizsgálat elvégzésével tehát a felesleges diéta is elkerülhető.
Forrás: femina.hu; Fotó: Pixabay