Fehérjék
Immunrendszerünk hatékony működéséhez jó minőségű fehérjére van szükség, amely a tejtermékekben, húsokban, halakban, tojásban található.
Cink és C-vitamin
Az cink legfontosabb étrendi forrásai a tökmag, a sovány marhahús, és a hüvelyes növények. Ahhoz pedig, hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt (pl. citrusfélék, kivi) és zöldséget (pl. zöldpaprika, savanyú káposzta).
D-vitamin
Mivel a D-vitamin pótlása nem étrendi kérdés, célszerű kiegészíteni táplálékunkat az őszi-téli időszakban D-vitaminnal, melynek mindig személyre szabottnak kell lennie. Mindez javasolható a normál immunműködés fenntartása, és a fertőzések megelőzése érdekében.
Folyadék
Felsőlégúti fertőzés esetén is fontos a bőséges folyadékbevitel. Ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter víz, tea, limonádé, gyümölcslé, stb. elfogyasztása szükséges, amivel hőemelkedés, láz esetén elkerülhető a kiszáradás.
Probiotikumok
A bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben. A probiotikus tejtermékek, a fermentált élelmiszerek (pl. savanyú káposzta) olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek a vastagbélben megtelepedve kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekező rendszer épségét.
Ne felejtsük el, az immunrendszert erősítő értékes tápanyagokat természetes forrásból elfogyasztva egymás hatását és hasznosulását is támogatják!
Forrás; Fotó: Unsplash/Sara Dubler