Ahhoz, hogy a gyerekek immunrendszere megfelelően fejlődjön és erős maradjon, folyamatosan el kell látni szervezetüket hasznos anyagokkal, ezt pedig elsősorban változatos, vitamindús táplálkozással biztosíthatjuk. Íme a legfontosabb egészségvédő szupertáplálékok, melyek nem hiányozhatnak gyermekünk étrendjéből!
1. Antioxidánsok
A legfontosabb antioxidánsok az A-, C- és E-vitamin, a béta-karotin, a cink és a szelén. Minden narancssárga, sárga és zöld gyümölcs, így az alma, a citrusfélék, illetve zöldség, így a brokkoli, a répa, a retek, a cékla, valamint a burgonya, a diófélék, a magvak és a búzacsíra valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek bővelkednek ezekben az antioxidánsokban.
Tipp: Készítsünk szuperegészséges zöldség– és gyümölcskoktélokat! Használjunk ehhez szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek tápértéke magasabb, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
2. Esszenciális zsírsavak
Mivel a szervezet képtelen esszenciális zsírsavakat előállítani, fontos, hogy ezeket táplálkozással pótoljuk. Az esszenciális zsírsavak alapvető forrásai a hidegen sajtolt olajok, a diófélék, a magvak, az avokádó és az olajos halak – ez utóbbiakon belül főként a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia és a hering.
Tipp: Uzsonnára, nasinak adjunk egy maréknyi diót, mandulát, kesudiót , a salátákra szórjunk pirított tökmagot, fenyőmagot, daraboljunk bele avokádót. Készítsünk házilag fish&chipset vagy halrudacskát, igazi halból az előre gyártott, mirelit helyett!
3. Probiotikumok
A bélflóra részét képező jótékony baktériumok segítenek elpusztítani a kórokozókat, javítják az emésztést és növelik a szervezet ellenálló képességét. A joghurt, a kefír, az aludttej és a sajtok mind gazdag probiotikum-források, ám antibiotikum-kúra után ajánlott valamilyen gyerekek számára kifejlesztett probiotikum-készítményt választani.
Tipp: Minden nap adjunk csemeténknek reggeli, uzsonna vagy vacsora mellé egy pohár kefírt vagy friss gyümölcsökből, mézből és natúr (esetleg krémesebb görög) joghurtból készített joghurtitalt!
4. Természetes ételek
Felejtsük el a cukrozott üdítőket, a fehérlisztből készült péksüteményeket és a mesterséges adalékokkal teletömött készételeket! Gondoskodjunk családunk egészséges táplálkozásáról piacon vásárolt friss zöldségekkel, gyümölcsökkel! Süssünk mézzel vagy aszalt gyümölcsökkel édesített süteményt egészséges hozzávalókból, készítsünk zöldség chipset nassolnivalónak!
Tipp: Készítsünk friss vagy mirelit gyümölcsökből morzsasütit! Ehhez egy tepsi alját tegyük tele gyümölcsökkel – lehet málna, eper, meggy, szilva, áfonya, szeder és ezek tetszőleges keveréke is- majd a tetejére szórjunk kókuszvirág cukrot. Morzsoljunk össze pár evőkanálnyi lisztet, 5 dkg vajjal és pár kanál barna cukorral és az így kapott morzsával szórjuk meg a gyümölcsök tetejét. Tegyük a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük fél óráig vagy amíg a gyümölcsök lekvárszerűek lesznek, a morzsa pedig aranybarnára pirul.
5. Napfény vitamin
A napos órák számának csökkenésével a gyerekek szervezete egyre kevesebb természetes D-vitaminhoz jut, ami pedig egyik feltétele a jó immunvédelemnek. A vitamin kapszulák mellett számos természetes forrása is van a D-vitaminnak. Ételek közül a legtöbb D-vitamint a csukamájolaj, szardínia, tonhal, tej, tejtermékek, máj és a tojás tartalmaznak.
Tipp: Hetente egyszer legalább szerepeljen az étrendben omlett, tükörtojás vagy főtt tojás. Készítsük el ezeket úgy, hogy vágunk bele sonkát, paprikát, paradicsomot, krémsajtot és szórjunk a tetejére reszelt sajtot!
+1 Tipp: Használjuk ki a sütőtök szezont!
A sütőtök magas A-, B- és C-vitamin tartalma hatékonyan segít a nátha megelőzésében, az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, és erősítik az immunrendszert. Szezonja lévén pedig nagyobb tápértékkel bír, és vitamintartalma is magasabb. Készíthetünk belőle levest, tésztát, lekvárt vagy pitét is, de a gyerekek legnagyobb kedvence kétségkívül a mézzel kínált, megsütött tök, ami legalább annyira csábító desszert, mint amennyire egészséges.
Az egészséges táplálkozás mellett pedig nagyon fontos az is, hogy minden nap legalább egy órát mozogjunk a friss levegőn. Ez gyermekünk étvágyára is jó hatással lesz és az esti elalvással sem lesz gond.
A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta. Fotó: Unsplash/Tanaphong Toochinda